Last news in Fakti

27 Януари, 2016 17:11 2 143 0

Когато си предал избирателя - отзоваване

  • боян атанасов-
  • мажоритарен вот-
  • шоуто на слави-
  • отзоваване
Когато си предал избирателя - отзоваване - 1
Симка: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Референдумът е единственото останало законно средство, с което парламентът може да бъде задължен да направи това, което народът иска. Това коментира Боян Атанасов от гражданска инициатива  „100 мажоритарен избор в два тура” пред Шоуто на Слави, чиято инициатива е  референдума за смяна на политическата система.

Резултатите от пропорционалната избирателна система  в нашия политически живот отчитаме 25 години.  25 години наблюдаваме възпроизвеждане на едни и същи самопроизвели се елити. 25 години слушаме едни и същи обещания за равенство пред закона, за съд на виновните, за нови правила. 25 години тотално обезверяване на хората и непрекъснати затвърждаващи позиции на олигархията във всички държавни структури.

 Аз съм убеден, че въпросът за мажоритарната система в два тура е един от най-важните въпроси, които може да промени системата. Той може да я направи по-честна и по-справедлива, защото само това е начинът българското общество да спре т.нар. елит да се самовъзпроизвежда в парламента. Единствено чрез мажоритарна избирателна система  и съответната конституционна поправка обществото ни ще има възможност да отзовава своите депутати. Справедливостта и морала изискват, когато си предал избирателя си и когато си излъгал очакванията му, да бъдеш отзован. Нито една пропорционална или смесена система не предполага това.

Всеки, който не се е подписал в инициираната от “Шоуто на Слави” подписка за референдум или иска да събира подписи от свои роднини, приятели и колеги, може да изтегли бланката за събиране на подписи!

Попълнените бланки трябва да се изпратят ДО 29 ЯНУАРИ по пощата на адрес:

гр. София 1463, пл. България 1, НДК, зала 12
“Шоуто на Слави”, за Виктория Василева

или по куриер на адрес:

офис “ЕКОНТ”, кв. Иван Вазов
за Виктория Василева
тел. 02/42 000 57

Може да изтеглите бланката като pdf от този линк: http://www.slavishow.com/content/uploads/2016/01/BLANKA_REFERENDUM.pdf

Събирането на подписи за Референдума тече в цялата страна.Ето и пунктове за събиране на подписи.

Факти.бг припомня, че на 9 ноември представители на Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ внесоха в Народното събрание Уведомление за започване на подписка за свикване на национален референдум за промяна на политическата система. Събирането на подписи стартира ден по-късно, като в срок от три месеца трябва да бъдат събрани и внесени в НС 400 000 реални подписа.

Подписката, която стартира Инициативният комитет на „Шоуто на Слави“, няма нищо общо с тази, която стартира и бизнесменът Веселин Марешки.

Ето и шестте въпроса на референдума за промяна на политическата система организиран от шоуто:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?



Свързани новини