Last news in Fakti

18 Февруари, 2016 08:15 9 595 36

Референдумът - Глас народен - глас Божи

  • референдумът-
  • глас народен-
  • глас божи-
  • мажоритарен вот-
  • референдум-
  • иво сиромахов

Мажоритарната система ще донесе на обществото истинско представителство в парламента, заяви Иво Сиромахов

Референдумът - Глас народен - глас Божи - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мажоритарната система ще донесе на обществото истинско представителство в парламента. Това заяви за Факти.бг сценаристът от „Шоуто на Слави“ Иво Сиромахов.

По думите му, Референдумът за промяна на политическата система, организиран от Инициативен комитет от „Шоуто на Слави“, трябва да се проведе, защото е подкрепен от 15 процента от хората, които гласуват на избори. „Глас народен – глас Божи.“, отсече Сиромахов. Той заяви още, че не очакват спънки за провеждането на референдума, тъй като „законът е спазен във всичките му детайли“.

Г-н Сиромахов, защо Референдумът за промяна на политическата система, организиран от Инициативен комитет от „Шоуто на Слави“, трябва да се проведе?

Защото за него са гласували 673 481 български граждани. Това е повече от 15 процента от хората, които гласуват на избори. Глас народен – глас Божи.

Очаквате ли да има спънки за провеждането на референдума?

Не би трябвало. Законът е спазен във всичките му детайли, така че няма никаква основателна причина за “спънки”, както ги наричате.

Ще бъдат ли премахнати въпросите за намаляване на броя на депутатите на 120 и електронното гласуване? От ръководството на ГЕРБ заявиха, че Народното събрание няма право да прекроява парламента и на тази база въпросът с броя на депутатите трябва да отпадне, като те ще отправят запитване до Конституционния съд. По отношение на електронното гласуване пък парламентът вече се е бил произнесъл при референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев.

От ръководството на ГЕРБ могат да говорят, каквото си искат, но нека бъдат така добри да спазват законите. Нека Конституционният съд да се произнесе за намаляването на броя на депутатите. А за електронното гласуване парламентът не се е произнесъл. В избирателния закон промени засега няма.

Какво ще се промени с въвеждането на мажоритарният вот? Какво ще донесе мажоритарната система на политическите партии и обществото?

На политическите партии ще донесе болка и мъка. На обществото ще донесе истинско представителство в парламента.

Трябва ли избирателят да отзовава своите депутати и защо?

Би било много хубаво. В крайна сметка депутатът не е пратен в парламента от Господ. Гражданите, които са го назначили би трябвало да имат и правото да го уволняват.

Трябва ли да се въведе задължителното гласуване?

Зная, че за много хора думата “задължително” е стряскаща. Но за неразвити демокрации като българската задължителното гласуване е добра мярка. То ще ограничи силата на купения вот. Ако сега с купени гласове в парламента влизат 30-40 депутати, то при задължително и електронно гласуване, с купени гласове ще могат да влизат не повече от двама-трима.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чачук

    4 0 Отговор
    Казано то на референдума.чно и ясно.Аз ще гласувам ДА
  • 2 Николов

    3 1 Отговор
    Тези хора са като стар килим в бабина къща-тупа се, но не се пере. Пробват се да блеснат с нещо "различно" със стари номера. А джипа с който вкараха подписите е за 250 бона и вероятно е с "право на данъчен кредит"-Т.Е. ние сме им върнали 50 бона защото е "товарна кола". Иначе евала, видя се как се събират реално подписи, а не като "Лява България" 700 хил. подписа и никои не е видял как се събират (май си имат подписи на склад).
  • 3 Койчо

    2 2 Отговор
    Селския тарикат вече се изчерпи интелектуално, взе да се занимава с детски предавания, с една дума децата му изкарват парите.
    Сега е време за политика, втория Барек, с 1500лв мин.раб.заплата и 800 лв.мин.пенция.Само остава да каже Цветан Василев ли ще ги даде тези пари.
  • 4 Гошо

    0 0 Отговор
    Браво
  • 5 ХУЮБОЛ

    1 3 Отговор
    Селският тарикат е дарил и похарчил поне 5 джипа за да помогне на хора и деца в беда, а вие с какво допринесохте за този народ и държава? Вицът за ада, че на Българите не им трябват пазванти, те сами се дърпали в казана излиза смислен. Какъвто и да е Трифонов той иска да се чува вашият глас , политиците да се допитват до народа и да му служат а не обратно.Ще се радвам да се състои референдума и Българина да докаже дали си заслужава положението в което се намира.
  • 6 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    ХАЙДЕ МОМЧЕТА с Вас сме -да изринем боклука и 240 гълфона
  • 7 Хитър Петър

    0 2 Отговор
    Къв народ кви 5 джипа?Колко време е копал за тези джипове а?
    Нагазил в гуша в л..ната.А колко напуснаха шоуто му?Единствената заслуга е орпстачването и чалгализирането на нацията.Ако това е глас Божи!!??Сиромахов, ти за какъв пост се гласиш?
    НЕ на референдума!!!!!!

    Коментиран от #19

  • 8 по темата

    0 1 Отговор
    Цялата сиромахова-трифоновска чалгаджийска порнография скоро ще си намери паркомястото на соофийски, предвид опростачването на нацията, което започнаха така, както искаха хамериканците - от децата, затова за трифонов ще има възмездие и то какво!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Любо Нейков

    0 1 Отговор
    Сиромахов, много си вдигнал гюгука!!!))) Ма тя празна плевня керемиди не държи!
  • 12 Ицо Петрофф

    0 1 Отговор
    нещо много си повярваха калъфите от екипа на Славуца...
  • 13 Недялко Недялков

    0 0 Отговор
    Ми те останаха само п...ли там.Тва референдум на п...лите ли ша е а?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Недялко Недялков

    0 0 Отговор
    Ми те останаха само гейове там.Тва референдум на гейове ли ша е а?
  • 16 опсмопсус

    2 1 Отговор
    240 ИЗЕДНИКА НА БГ НАРОДА НЕ МОЖЕМ ДА ИЗГОНИМ В АДА!
    МАЖОРИТАРЕН ВОТ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ, ЗА ДА НЯМА БОКЛУЦИ В ПАРЛАМЕНТА!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ХУЮБОЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хитър Петър":

    Смени си името защото изобщо не ти отива ама изобщо. Ако ти си изкарваш прехраната с копане то не всички хора по земята го правя,някои го правят с изкуство, музика,наука и така нататък.Лошото е,че неграмотни хола дават съвети , мнения и даже някой ръководят държавата, Ти си неграмотен бе пич, почти не ти се разбира а говориш за чалга. Дядо ми казваше ,че дръгливите помияри,простите хора и комплексарите лаят най гадно и е бил прав.

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Борисов

    2 0 Отговор
    Това ,което предлагат е хубаво за народа .Нека се гласува и броя депутати пък ако се одобри от народа ще се организира да е законно самото решение. Не зная защо някой от останалите нападате вносителите на предложението .Какво значение има ,кой го предлага по- важно е дали ще стане и какъв би бил резултата от това
  • 21 Хитър Петър

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "ХУЮБОЛ":

    Акъли от по будали не искам!Тук не съм аз обкет на обсъждане. Ако аз съм неграмотен, то ти си сомалийски бежанец.Ллапсусите, които си направил явно са от безсилна злоба!
    По името ти си личи колко си грамотен, типично по чалгаджийски.Абе ти да не си Сиромахов а?)))) Трифонов прави само това-тотално опростачване и чалгилизиране на нацията, с една дума медийна мутра!

    Коментиран от #32

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хитър Петър

    0 0 Отговор
    Уж нищо не ми разбирал, а се ядосва и ми отговаря.
    Чувства се лично засегнат, защо ли?
  • 24 Буко Баламата

    2 0 Отговор
    Време е някой да изхвърли боклука...
  • 25 еее

    1 0 Отговор
    НАЙ ВАЖНОТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ,ТОГАВА ЩЕ ВИДИМ КАК БСП и ДуПеСе ще вкарат депутати в парламента и колко ....няма да им стигне ресурса за автобуси от Анадола и м...лски гласове .Дано да стане референдума,но много се съмнявам,като знам какви ни управляват...
  • 26 Край

    2 1 Отговор
    При демокрация - революция се прави като смениш вида избирателна система. Въведете мажоритарна система за избор на депутати и България ще бъде друга. Всичко останало са финтифлюшки към вида система и за съжаление могат да послужат да се опорочи референдума. Слави може да е всякакъв но без него децата нямаше да знаят цял списък от български народни песни. Слави може да напълни стадион за един ден. Друг в Българи няма такъв.
  • 27 АЗ

    3 0 Отговор
    85% от народа спи здрав зимен сън, 15% са будни за промени и премахване на статуквото. Аз искам народа да назначава депутати, но и да има начин да ги уволнява. Сега ги назначават партии и са като фундамент от стоманобетон в парламента, няма излизане поне 4г.
  • 28 Бачи Киро

    0 0 Отговор
    Хубаво е да има референдум, за съжаление заспалите няма да гласуват за решението на народа, защото ги е страх от промяна.
  • 29 рязан

    1 0 Отговор
    Народа се е примирил, така че каквото и да стане и българите и всички останали малцинства ще мизерстваме.
  • 30 Киро

    1 0 Отговор
    Той и Доган се изкарва патриот, ще гласувате ли за него!?
  • 31 рязан

    0 0 Отговор
    Да, вярвайте в Доган!
  • 32 ХУЮБОЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хитър Петър":

    Свлачище и простотия тръгнат ли няма спирка ти си доказателство.
  • 33 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Крайно време е да се спазва Конституцията, която е върховен закон и никакви други нормативни актове не трябва да и противоречат Сега тя е опорочена от редица закони ,за да се пълнят джобовете на всички по веригата от независимата съдебна система. Дава се възможност на престъпници за избягват наказание, да бягат от страната и прочие недоразумения. По каква логика и защо /щом Конституцията не позволява/ български граждани, живеещи в чужбина и не работещи за България, имат право да гласуват при парламентарни избори ??? Макар и с българско гражданство /първо или второ/те не плащат данъци на българската държава ! А могат да гласуват за правителство, което да ме управлява и да харчи парите, които това правителство смъква от моя гръб !?!?Замислете се само, колко уговорки има по закони разни, относно написаното в Конституцията -- "Частната собственост е НЕПРИКОСНОВЕНА" И няма да има грабежи, измами, издевателства над възрастни хора ......Държавната машина, едва ли не, охранява и пази бандитите, а не обикновените граждани!! До кога тия серсемлици в европейска страна? И "голяма мъка", че не ни приемат в Шенген!?! Мисля, че няма значение какво ще е гласуването - доброволно или задължително, електронно или не.! Никой и по никакъв начин не може да ме спре,, да пусна невалидна бюлетина!Вярвам, че задължителното гласуване дава възможност за още по-големи далавериПри електронното фалшификациите са още по-лесни - хакери влязоха преди време дори в сайтовете на Пентагона ?!?!! .Приписват една мисъл на Сталин. Дори и да не е негова, е вярна -- " Не е важно кой за кого гласува - важно е кой брои гласовете !!"
  • 34 не разбрал

    0 0 Отговор
    Искам да знам друго.Защо толкова често се случва , да ми повтаряте заглавието и под заглавното изречение поне два пъти в самата статия? Досадно е ! ..................... Иначе за референдума съм ЗА!!! От както се помня все се променяме , защо да не се променяме още педесетина години примерно .
  • 35 чичо Пенчо

    0 0 Отговор
    Секакви зеха акъл да дават - те и тоа , Сиромаха !!! Ми глей си бизнеса при Слави Тутурутката и се не мешай насекъде !! Па немое от сичко се ти да разбираш и се ти акъл да даваш !!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.