10 Март, 2016 12:00 1 407 0

Стефан Китанов: Правим абсолютен рекорд по показване на българско кино

  • стефан китанов-
  • софия филм фест-
  • рекорд-
  • българско кино-
  • кино

Започва двайстото издание на "София филм фест"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази година правим абсолютен рекорд по показване на нови български филма – над 50. Това заяви в интервю за Факти.бг директорът на „София Филм Фест“ Стефан Китанов.

16 документални филма ще имат премиера. 8 филма са със световна премиера, другите 8 – с премиера в София.

Двайсетото издание на "София филм фест" започва тази вечер с новият български филм "Прокурорът, защитникът, съдията и неговият син" в Зала 1 на НДК. Най-мащабното българско културно събитие ще празнува юбилея си цял месец с 200 филмови заглавия, десетки любопитни събития и специални гости като режисьорите Тери Гилиъм, Тед Кочев и Бела Тар.
 

Какво можем да очакваме от новото издание на „София Филм Фест“? Знае се, че Тери Гилиъм е големият гост на фестивала през тази година?

От новото издание на фестивала можем да очакваме много добри филми от цял свят и качествени гости. Програмата с Тери Гилиъм включва 10 игрални филма, които той реализира извън „Монти Пайтън“. Всичко от Jabberwocky“ до „Теорема нула“. „Теорема нула“ ще бъде излъчван след церемонията по връчването на наградата на фестивала, в присъствието на самия Гилиъм и представен от него.

Знае се, че през тази година фестивалът представя много силна музикална програма.

Това е логично, защото когато човек прави юбилей, а 20 години не са никак малко, той се връща назад. В този период ние не само се задържахме, а и се развихме като водещо културно събитие в България. Това не е малко постижение. При такъв юбилей ние се връщаме и назад, когато започнахме. Събитието започна като кино – музикален фестивал. Всички филми бяха с музикален контекст, а имаше и концерти на живо. Искаме да припомним това начало. Затова и рубриката се казва в „Началото бе музиката“. Включва много важни филми. Говорим за филма за Кърт Кобейн и Нирвана – „Montage of Heck”. Ще има една единствена прожекция на филма за Ник Кейв „20 000 дни на Земята“. Връщаме се назад към емблематичния фестивал в Уудсток в „Дневник на Уудсток". Това е филм на Ди Ей Пенбейкър, който е един от иноваторите на документалното – музикално кино. Съвсем естествено ще почетем „Queen” и визитата на Брайън Мей, чийто концерт също е в рамките на фестивала, с филма „Queen: Дните на нашия живот“. Много важен е филмът „Първо трябва да ни убият“. Това е филм на режисьорката Джуана Шорц. Това е един изключителен филм за борбата за свобода на малийски музиканти.

Ще видим ли някое от заглавията с награди „Оскар“ през тази година?

Като филми, удостоени с „Оскар“ – да. Филми с номинации, обаче имаме 7. Имаме „Синът на Соул“, който получи наградата за чуждоезичен филм. Освен него обаче предлагаме и номинираните „Прегръдката на змията“ и „Война“. От отличените с „Оскар“, естествено, имаме „Стая“ – с награда за най-добра главна женска роля на Бри Ларсон. Между другото това е филм на Лени Ейбрахамсън, който е наш приятел. Той беше гост на фестивала през 2005 г. със своя първи пълнометражен филм „Адам и Пол“, с който спечели голямата награда на София Филм Фест. Показваме „Карол“, който имаше 6 номинации за „Оскар“ и „Бруклин“ с 3 номинации за „Оскар“. Също така и „Аномалиса“, който беше номиниран за анимация. Програмата е изключително разнообразна. Постарали сме се да задоволим всякакви капризи на вкуса. Имаме масови филми, такива с награди и такива със звезди. В същото време имаме и твърдо арт филми. Това ние правим абсолютно съзнателно, защото искаме да уловим пулса на световното кино в неговото многообразие.

Какво ще е българското присъствие на фестивала?

Тази година правим абсолютен рекорд по показване на нови български филма. Мисля, че числото е между 55 и 58. Тук говоря за филми, създадени между двата фестивала. 16 документални филма с премиера. 8 филма имат световна премиера, другите 8 – с премиера в София. Предлагаме 8 филма, които са копродукции с участието на България. Добавяме и късометражните филми. Това е една извънредна и богата година на българското кино. Логично откриваме с български филм – „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“. Това е лента на Иглика Трифонова, която е много особена за нашия контекст. Тя изследва една тема, която не е българска, но е общочовешка. Убеден съм, че този филм ще спечели българските зрители със съчетанието на емоциите, дълбочината и професионализма на неговите създатели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА