22 Април, 2016 14:58 2 055 1

Сензация - миграционният натиск към Унгария е намалял със 700%

  • сензация-
  • миграционният натиск-
  • унгария-
  • намалял
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Д-р Спас Ташев, ИИНЧ при БАН

Този месец на два пъти – и на 15, и на 20 април, чухме информацията, че миграционният натиск върху България е намалял почти с 40 %. Подобно твърдение или вече се превръща в политическо заклинание, или пък ако изнесеното е вярно, България е европейска сензация. С оглед на тази дилема ще е редно да попитаме, след като по своята същност натискът е въздействие отвън върху преградата, наречена държавна граница с цел нейното преминаване, то тогава как в България го измерват отвътре? Това коментира иронично д-р Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека при БАН във връзка с лансирани у нас твърдения, че миграционният натиск към България е намалял с 40 %.

Това или е научно чудо, или просто българският подход за отчитане на миграционния натиск чрез броя на регистрираните случаи на нелегално преминаване на границата противоречи на научното разбиране за миграционния натиск. Явно е дошло времето у нас да бъде зададен въпроса в кой български държавен документ е дадена дефиниция на миграционния натиск и каква е методиката за изчисляването му?

Ако възприемем "логиката" на нашите управници, то тогава миграционният натиск например върху Р Македония и държавите след нея по Западно-Балканския миграционен маршрут е намалял със 700 %, защото откакто Скопие затвори границата, никой нелегален мигрант не влиза в Македония. Щом не влизат в Македония, значи няма имигранти и в Сърбия или Унгария,които иначе също като България са транзитни държави. Чудно е обаче защо там никой не познава българската сензационна методика за изчисляване на миграционния натиск, поради което и никой не казва, че той е намалял.

Политиците във въпросните държави осъзнават, че паднат ли преградите, цялото това потенциално велико преселение отново ще тръгне към Европа. То затова е и натиск, защото я натиска отвън, а не защото определен брой мигранти са успели да се настанят в нея.
Затова е редно да попитаме обикновените граждани: вярвате ли, че наистина миграционният натиск е намалял или случващото се е неговото временно овладяване?
Въпросът е фундаментален за бъдещето и на България, и на останалата част от Европа, защото именно миграционната заплаха и оценката за нейния потенциал е най-голямото съвременно предизвикателство...

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бате жоро

    0 0 Отговор
    пускайте перата и другите и им се извинете!