Last news in Fakti

23 Април, 2016 15:00 3 701 6

А призракът на АОК „изплува” край Вардар

  • македония-
  • скопие-
  • протести-
  • албанци-
  • конституция

Хиляди се събраха в центъра на Скопие с искания за повече права и конфедеративно устройство на държавата. Чуха се призиви за пореден ремонт на конституцията на Македония и даване на повече привилегии на албанците

А призракът на АОК „изплува” край Вардар - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Призракът на Армията за освобождение на Косово (АОК) изплува в петък на митинг на албанците в македонската столица Скопие.

Хиляди се събраха в центъра на града с искания за повече права и конфедеративно устройство на държавата. Чуха се призиви за пореден ремонт на конституцията на страната в посока към даване на повече привилегии на албанците.

Митингът беше свикан от кмета на Струга Зиядин Села, който е и лидер на новото движение за реформи в Демократическата партия на албанците.

С викове „Армия за освобождение на Косово“ и „Албания, къде си?“ множеството се отправи от албанския квартал Чаир в Скопие към сградите на правителството и парламента.

Само преди година албанците подкрепиха протестите на опозицията срещу управлението на ВМРО – ДПМНЕ.

Насрочената за петък четиристранна лидерска среща във Виена за

разрешаване на кризата в Македония се провали.

Причината са поставените условия от лидера на опозиционната партия Социал-демократическа партия за Македония (СДСМ) Зоран Заев, съобщава АП.

Форумът беше организиран от еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан заедно с тримата евродепутати Едуард Кукан, Ричард Ховит и Иво Вайгъл. На масата на преговорите трябваше да седнат четиримата македонски политически лидери Никола Груевски, Зоран Заев, Али Ахмети и Мендух Тачи.

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев заяви, че насрочените за 5 юни избори в страната трябва да бъдат отменени, както и амнистията за 56 политици.

ЕС и САЩ трябва да са готови да накажат политиците в Македония за неспазените обещания.

За това призова бившият посланик на ЕС в Македония Ерван Фуере в своя статия за „Болкан инсайт”. Той отбелязва, че решението на Георге Иванов да помилва 56 души от управляващите, замесени в корупция и подслушване, е предизвикало надигането на гражданското недоволство и издигането на петици за оставката на държавния глава.

Що се отнася до начина, по който да се излезе от кризата, не може да има никакво съмнение, че има още толкова много да се направи, за да се осигури благоприятна среда за изборен процес. Провеждането на избори на 5 юни ще бъде политически самоубийствено. Това би било сериозна грешка, ако ЕС позволи това да се случи при тези обстоятелствата, предупреждава Ерван Фуере.

А призракът на АОК „изплува” край Вардар

Според него ЕС трябва да засили натиска над македонските политици и да ги застави да спазват както споразуменията от Пръжно за намиране на изход от политическата криза, но и за възстановяване на диалога с гражданското общество.

Забелязва се тревожната тенденция медиите, които са под контрола на властта, да дискредитират протестите.

На сцената изплува и призракът АОК.

Това не е случайно. След намесата на авиацията на НАТО през 1999 г. в Сърбия, АОК успява да постигне победа във военните си действия и фактическата независимост на Косово от Белград. За много от албанците на Балканите и по света Армията за освобождение на Косово е еманация на тяхното движение за национално освобождение и стремеж за обединение в границите на Велика Албания.

А призракът на АОК „изплува” край Вардар

Сега албанците в Македония показват, че са готови да търсят повече права. Анализатори дори очакват те да засилят своите протести отделно от опозицията и с ясното искане за получаване на повече права, които биха позволили да имат „широка автономия” в една по-крехка и раздирана от центробежни тенденции и корупция Македония.

В същото време президентът Георге Иванов заяви, че няма да оттегли решението си да бъдат амнистирани 56 македонски политици. Той подчерта, че момента води консултации с юристи за това как да се намери решение, което да е съобразено със законите и конституцията на страната.

Но практиката показва, че нещата не са такива.

От 2008 г. насам властта последователно вкарва в затвора или обвинява в различни престъпления редица членове на опозиционните партии.

Критичните медии бяха изтикани в периферията или просто спрени, както стана с телевизия А1 през 2011. Малкото останали независими журналисти постоянно понасят тежки глоби заради клевета или обида, а тиражните медии, които в момента са изцяло под контрола на правителството, редовно ги дискредитират, отбелязва Дойче веле.

Политическите анализатори смятат, че отстъплението на демокрацията в Македония не е някакво изключение в региона, а напротив - христоматиен пример за авторитарните тенденции в цяла Югоизточна Европа.

А призракът на АОК „изплува” край Вардар.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз бе аз

    1 1 Отговор
    да се разпадат
  • 2 НА ВИ НА

    1 2 Отговор
    македоно-руска анти българщина
    ще ги оправи Чичо Сам. ще ги вкара на майка им в Путин.
  • 3 гост

    2 0 Отговор
    Това е долно племе !!! В Косово не е имало и един албанец а сега е албанско !!!Един ден да не дава господ може и Македония да стане албанска!!!Да си опичат умът да не стане после късно братята македонци!!!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Демократ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    "Братята македонци" - те ни мразят повече отколкото мразят албанците - какви братя може да са ни хора дето ни презират и обиждат?!
    Отвратен съм от личните си контакти с това нагло забравило българската си принадлежност племе- за тази пародия на държава създадена от Сталин, Тито и Георги Димитров на изконна българска територия - всичко до Одрин с него включително!
    Който от тях е с български корен и се чувства българин е добре дошъл,останалите Сръбски подлоги -да се молят на Сърбия за помощ,иначе им е хубаво с Български паспорт по Европа и Света !
    Вижда и се края на тази държава с име на област,албанците стават все повече,сега като ни плюха 60 години ще имат ли безочието да искат помощ.Първо ще признаят всичко Българско- ще ни се извинят пред Света за обидите ,после ще видим!
  • 5 Македоноебец

    1 0 Отговор
    Вардарските мелези не заслужават да имат държава
  • 6 Монго

    0 0 Отговор
    Нека да мразят бугарите-татари. Те са кръв и плът от нас и...по-големия трябва да се застъпва и грижи за по-малкия.