Last news in Fakti

24 Април, 2016 08:00 6 175 22

Кой кого: Системата срещу референдума

  • референдум-
  • изборен кодекс-
  • системата
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Арогантността на депутатите и наглостта им да стъпчат едва ли не всички демократични права на народа стигна своеобразен връх при гласуването на промените в Избирателния кодекс. Зад множеството абсурди, които се приемат в комисии и пленарна зала, прозира едно - прецакването на референдума на Инициативата на Шоуто на Слави, на другия - съпортващият референдум на Марешки, никой не обръща внимание. Още повече, че за това бе получено признание на най-високо ниво /бел. ред самият премиер Борисов откровено призна, че всички поправки са породени от предстоящия референдум на Слави/. Страх тресе обаче не само управляващите, а и всички депутати от целия политически спектър в Народното събрание, които уж са избраниците на народа и работят в негово име. Страх ги е толкова много, че ще си счупят краката да бързат с приемането на един толкова важен закон, само и само да проведат референдума в отпускарския сезон с надеждата, че няма кой да се юрне към урните.  Та дори стигнаха в обосновките си дотам, че развиха и шизофрения, разчитайки на късата памет на избирателите. За това говорят фактите от заседанията на „обичаните” ни народни представители в пленарна зала.

Миналата година Народното събрание гласува, че при провеждане на избори и референдум в една година, те трябва да се състоят в един ден. Тогава ни обясниха как по този начин ще бъдат спестени едни 50 милиона лева, ще се използва и изборната енергия на избирателя. Сега се запя точно обратната песен от народните избраници, които гласуваха референдумите да се отделят от изборите. Година по-късно те вече ни убеждават, че паралелното провеждане на референдуми е трудно, документацията е различна, който си правел референдум, трябвало да си прави и отделна кампания, а за парите и дума не обелиха. Но факт, в пленарна зала гласуваха единодушно, единствено реформаторите се противопоставиха. Само те отбелязаха, че по този начин се влага двоен ресурс и се гони по-ниско участие на референдуми.  Депутатите приеха, че когато трябва да гласуваме за избори това е задължително, т.е. когато трябва да ги изберем, но когато народа поставя щекотлив въпрос на масата, т.е. иска референдум, хич не е задължително да се ходи до урните. Защо ли?! Не искат ли радващите се на всенародната любов отново да ни кажат: „Вие сте овце, ние пак ще ви прецакаме, а вие може пак да си ни плюете, но колелото се върти. Е, ходете си  за гъби!”

Трябва обаче да подчертаем, че въпросът е принципен - тук става дума не за референдума на този или онзи. Тук става дума за гражданската инициатива,  за това суверенът да си каже думата, а не да го правят на маймуна.

С бързането депутатите сътвориха и другото безумие „задължителното гласуване” , което вероятно ще бъде оспорено в Конституционния съд. Срещу него скочиха и от дясно, и от ляво. Защо толкова се бърза, бе логичния въпрос са Янаки Стоилов от БСП Лява България . Според него, ако парламентът заеме предварителна позиция за или против задължителното гласуване, ще се направи опит за обезсмисляне на избора на гражданите и произнасянето им на референдума. „Какъв ще е смисълът от тази промяна, ако референдумът отхвърли това решение. Тогава пак ли, преди предстоящите избори, Народното събрание ще се събере, за да промени Изборния кодекс?”, попита зам.-председателят на левицата.

Според приетите промени, ако не гласуваш на два поредни избора, името ти бива заличавано от избирателните списъци. Предвидена е възможност за връщане в списъка, минавайки през цялата бюрократична машина. Това едва ли ще увеличи избирателната активност, по-скоро ще отреже от изборите активните млади хора. А може би всеки има глава на раменете, достатъчно отговорност и свободна воля, за да реши дали да гласува и за кого да го направи. Макар, че голяма част от българите са вече тотално отвратени от политическата ни система.

Със задължителното гласуване ни връщат и в едни времена назад.  Никъде в Европа, където е било въведено, то не е имало успех и тенденцията е да не се върви към него. Но ние и този път ще откриваме по български топлата вода?!

Въведоха и графа "не гласувам за никого" (произтичащо от задължението да се гласува) да се зачита за действителен глас и така изкуствено вдигнаха бариерата за влизане в парламента, което облагодетелства само големите партии като ГЕРБ, ДПС, БСП.

Но по-всичко изглежда, че голямата болка на народните представители в предстоящия референдум е мажоритарният вот, който ще ги парира стъкмистиките им. Ето това най-много ги плаши. Чудейки се как да го избегнат, те сътворяват гаф след гаф с надеждата, че и този път ще направят народа на пълен идиот.

За да не се чуе гласът на суверена бе измислена и предизборна кампания от 21 дни. Големите така или иначе ще си изиграят играта, малките да му мислят.

Скандали възникнаха и около гласуването в чужбина. И за да се „преборят” с гласуването от Турция, хързулнаха 2 милиона българи зад граница. Те трябва да гласуват само в консулствата и посолствата. Електронното гласуване отива в преходните и заключителни разпоредби като пожелателно. Все едно и сега всичко ни е наред – как гласове никога и по никакъв начин не са се пазарували?!

Сагата продължава и през следващата седмица. Народните ни избраници имат още доста точки за гласуване от Изборния кодекс. Не че, и при тях покрай поправките, не се пропуква коалиционното разбирателство. Ще видим още колко пъти на премиера ще му се наложи да отива извънредно в парламента, за да омиротворява обстановката. Ще видим още колко PR акции ще се измислят, за да се отклони общественото мнение от важните за него въпроси, какъвто е и Изборния кодекс. Но сега ще видим и дали наистина имаме гражданско общество или само партийни НПО-та. Малко по нататък ще видим и дали президентът ще наложи вето на гласуваните безумия. Но така или иначе, референдум ще има и ще стане ясно дали българинът ще продължи да си говори под сурдинка или наистина ще каже – стига, писна ми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еди

    3 0 Отговор
    Прекрасна статия! Самата истина! Пълни ми се душата! Браво!
  • 2 За пари е ВСИЧКО

    0 0 Отговор
    Организация на Избори:
    Сградите са на училища тс Не се плаща наем
    Параваните са си едни и същи всеки път
    Кутиите и Те не са златни с платинена посипка
    Колко хора се ангажират
    превоза
    бюлетините
    Който и да го смята ако Не е вътре в далаверата
    Не може да го изкара над 15 000 000 дори са много
    а от 15 000 000 до 50 000 000 горницата за Кой е
    Разделя се Референдума от изборите
    крадат пак нашите пари и остават за подкупи на изборите
  • 3 Дядо поп

    2 0 Отговор
    Тази сутрин гледах,че докато един овчар разпределяше
    агнетата за клане те спокойно и лакомо си нагъваха ярмата.
    Та и нашия народ от дългите години гледане на овце явно
    е придобил овчи манталитет,ние сме спокойни докато ни
    гласят за клане или дране,най-вече защото болшинството
    от хората не могат да разберат за ,какво става дума.
    Омотават ни в паяжина от закони,който дори и депутатите
    не разбират,а ние гледаме умно.
  • 4 Бай хой

    0 2 Отговор
    Ще е гавра с Българският Народ ако се повери вота на сървари и мрежа контролирана изцяло от службите на сащ. Също така и да се даде възможност на агресивните турски политици да организират интернет клубове в анадола и да регистрират милиони гласове. Така ще спестят пари от екскурзии и затова са си развързали кесиите и плащат на "патриоти".

    Продажниците на слави отново се опитват да ни измамят.

    1.Ако депутатите станат наполовина те още на другият ден ще се обявят за четири пъти по-важни и ще си вдигнат заплатите четири пъти и никой не може да ги спре.

    2.Ако депутатите станат на половина то в парламента ще вляза само две партии.

    3. Ще падне цената за купуване и то на по малко депутати.

    4. Ако се приеме електронно гласуване то сърварите са в сащ и от там ще се контролира всичко. Справка - там където е прието президент е амарикански гражданин.

    5.Ако се приеме електронно гласуване ще се спестят пари на тия които докарваха стотина хиляди екскурзианти от анадола.

    6.Ако се приеме електронно гласуване ще получим два милиона редовни гласа от анадола.

    Трябва да ви е станало ясно кой плаща но славито и отново той става известен с готовността си да продаде всичко Родно за пари.

    Преди време някои организираха концерти и викаха от сцената "не на задръжките", докато дилърчета търчаха из публиката и продаваха дрога на децата. Какво може да се очаква от хора които демонстрират богат живот за сметка на хиляди погубени деца.

    Коментиран от #5

  • 5 Zarko

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    Vtorata ti to4ka e nevqrna priqtelu, napolovina deputati ne zna4i malko partii v parlamenta, ako barierata e 4 procenta, to avtomati4no minimalniq broi v parlamentarna grupa ot 10 shte stane na 5 deputata, i proporciite v partiite koito vlizat ostavat ne promeneni?!!
  • 6 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    Предлагам да поканим ислямска държава -да ги разпердушини тези 240 гълфона да им дадем 2-3 банки като ктб за услугата -та ще се оправим после за 3-4 години -сега има да се мъчим поне още 20 освен тези 26 къде минаха и българи не останаха в България ,всичко ибега по чужбината...
    леле какъв интересен филм ще е в петък на парламентарен контрол вътре депутати в едно с ислямисти -голям кеф ще е
  • 7 ддд

    1 0 Отговор
    ето това е достатъчно:)

    Вие сте овце, ние пак ще ви прецакаме, а вие може пак да си ни плюете, но колелото се върти. Е, ходете си за гъби!
  • 8 564987

    0 1 Отговор
    Платен коментар !
  • 9 Киро

    0 0 Отговор
    Браво за статията, само мишките църкат, че ще останат без трохи!
  • 10 ФЕКАЛЧО

    1 0 Отговор
    Хора хайде всяка сутрин да им изпращаме благодарствено писмо с доказателство,че предишния ден сме се хранили.Наближават дните,когато няма да можем да им благодарим.Тези,които не могат да им благодарят вече са в чужбина.Нека да ги затрупаме с "БЛАГОДАРНОСТИ"
  • 11 555

    1 0 Отговор
    И да е платен все пак е реален...самата истина.Искам такива ,,платени" коментари.
  • 12 Гоуст

    1 0 Отговор
    И на нова година да го направят, аз пак ще отида да гласувам. Видя се, че с мирни протести нещата няма как да се променят.
  • 13 Монго

    0 2 Отговор
    Камерън поискал от Б.Б. специалист по изборите, той му изпратил Цвъ Цвъ. По някое време нашия позвънил на Камерън и го попитал: К'во става пич, кой спечели изборите?
    Камерън му отговорил: Как кой, ГЕРБ
  • 14 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Изплашиха се управляващите. И бързат пак да ни смачкат.
    Трудно се пуска тоя кокал.
    Вашта м..а МАФИОТСКА.
  • 15 мъжкар

    0 2 Отговор
    Хах били се изплашили управляващите пълни глупости.Мафията в България вече до такава степен се е срастнала с властта че много трудно ще я преборим.Искам да запитам какъв ще бъде ответния отговор на народа ако тези референдуми не успеят да постигнат целите си?Да не говорим че тези референдуми са само капка в морето от мерки които трябва да се изпълнят за да се промени нещо в тая държава.Според мен вече няма време за губене защото 26г вече минаха от така наречения преход и смятам всички вие виждате какво се случва а именно: ниски доходи особено в провинцията от 300-500 лв което действа демотивиращо на всеки един български гражданин пълна липса на работа за младите а където има такава тя е абсолютно безперспективна склададжия охранител сервитьор барман и хамалин.Липса на перспективи за каквото и да било.Липса на достъп до образование и здравеопазване особено ако нямаш пари.Абсолютно беззаконие и ширеща се масова престъпност и бандитизъм който държи под контрол обикновените хора.Липса на ценностти в хората продиктувано от заобикалящата враждебна среда.И цялото това нещо много трудно ще бъде променено само с един референдум.Трябва нещо по-мащабно иначе няма промяна да има и това трябва да се случи ако искаме нашите деца да живеят добре тук и сега а не да бъдат чистачи и бърсачи на чинии и кенефи по чужбините и това да е повод за гордост.
  • 16 Край

    2 0 Отговор
    Революция при демокрация се прави със смяна на вида избирателна система - мажоритарни избори в два тура за парламент и 90 % от сегашните анонимници няма да са в парламента. След два мажоритарни мандата на парламент България ще бъде друга. ГЛАСУВАЙТЕ НА РЕФЕРЕНДУМА ЗА ПРОМЯНАТА. Личността на Слави е без значение дали одобрявате.
  • 17 Край

    2 0 Отговор
    Сегашната система се крепи от партиите /всичките лидерски и недемократични/ телевиите и социолозите. Социолозите и телевизиите са храненици на партиите и папкат голяма част от партиините субсидии и парички от черните каси на "партиите".
    МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ ЩЕ бутнат кочинката.
  • 18 Край

    1 1 Отговор
    При мажоритарни избори кандидат трябва да спечели в своя район повече от 50 % удобрение от гласувалите. В парламента в момента няма такъв човек. Даже и Борисов може да не е депутат. Тези хора ги е страх от МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ като от огън. Ще мпрегнат телевизии, политолози, социолози да громят идеята. Сега ако не ги пречупим никога няма да стане. Лидерски партии и пропорционална избирателна система е равно на пълно отсъствие на демокрация.
  • 19 Бай хой

    0 2 Отговор
    Много разбирачи ве. Явно искате много депутати подобни на баракова. До това ще доведе мажоритарният вот. До лесно подкупни депутати.

    Зарко оборваш ми точката с "ако". Ако партиите ни и депутатите ни бяха нормални, не подкупни, не корумпирани и патриоти нямаше да се налагат никакви промени и всичко би било наред.

    А промени извършени от индивиди със същите качества ще произведат и същият продукт.
  • 20 БАБА ГЕНА

    1 0 Отговор
    ПРЕГЛЕДАХ КОМЕНТАРИТЕ И ТРЯБВА ДА КАЖА,ЧЕ ДЯДО ПОП ОБРА ВСИЧКИТЕ ТОЧКИ,А АЗ СЕ СМЯХ ДО ПРОСЪЛЗЯВАНЕ.А СЕГА БРАВО ЗА ХУБАВАТА СТАТИЯ И ЗА САМАТА ИСТИНА,КОЯТО И НИЕ УСЕЩАМЕ.СРАМ И ПОЗОР ЗА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ.МАКАР ,ЧЕ ГЕРБ СА СИ ИЗГРАДИЛИ СТРОЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ИЗБОРИ.НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ИМАХА ПО 40-50-60 ПРОЦЕНТА.ТЕ СИ ГИ КУПУВАТ ПО ГОЛЕМИТЕ ЦИГАНСКИ МАХАЛИ В БЪЛГАРИЯ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЦВЕТАНОВ И ГРУПАТА МУ.И ТАКА ПЕЧЕЛЯТ ПО ИЗМАМЕН НАЧИН.И ФАЛШИФИКАЦИЯТА НА ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ.И НИКОЙ НЕ ИМ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА.И ЗАНАПРЕД ЩЕ БЪДЕ ТАКА.

    Коментиран от #22

  • 21 фактите

    2 0 Отговор
    България прилича на Биг Брадър, измислени интриги! Власта срещу реферндума!?
    Стига бе? Верно?
    Аз пък си помислих, че са заедно!
    Ето и доказателството:

    Депутатите ПРИЕХА с мнозинство ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО гласуване, СЪЩОТО искаше да постигне и РЕФЕРЕНДУМА!
    Е? За какво говорим?
    Точка 3 е за задължителното гласуване и инициативата на Шоуто беше просто да се направи някакъв сондаж, анкетна карта за настроенията сред избирателите и съответно депутатите удариха балтията, тва е.
    Няма абсолютно противопоставяне, а всичко в тази формална демокрация е примерен и добре обмислен ход.
    ТОВА СА ФАКТИТЕ!
    Мислите ли, че някой ще остави нещата, ей така, на произвола на Шоуто на Слави. :)
    Айде да не ставаме смешни. :)
  • 22 Дядо поп

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "БАБА ГЕНА":

    Не да се смееш,а трябва да ревеш,като саранска мечка,
    защото това е самата истина,като заклаха тези с кафенетата
    когато забраниха пушенето,тия с колите гледаха умно,
    после и тях ги заклаха с винетки,а докторите играеха пас,
    заклаха ги с пръстови отпечатъци,други пък ги резнаха
    с билети по 1.60 лв и т.н.т всеки може да попълни списъка
    и повече от мене.