2 Май, 2016 08:00 6 275 2

Дроновете убиват повече от самолетите

  • дрон-
  • безпилотен самолет-
  • жертви-
  • цивилни-
  • сащ-
  • въздушни удари

В продължение на години, администрацията на Обама твърдеше, че безпилотните самолети са намалили косвените щети във войната срещу тероризма. Цифрите обаче показват друго

Дроновете убиват повече от самолетите - 1
Снимка АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на април американският президент Барак Обама гордо заяви, че откакто САЩ използва безпилотни самолети в своите операции в горещите точки на света, броят на цивилните жертви е спаднал драстично. Той направи паралел между въздушните удари, нанесени от дронове и въздушните удари, нанесени от пилотирани от хора самолети.

"С голяма увереност мога да заявя, че процентът на цивилни жертви по време на мисии на безпилотни самолети е далеч по-нисък в сравнение с процента на цивилни жертви в конвенционалната война", каза той по време на изказване пред правния факултет на чикагския университет.

Твърдението на Обама стъпва на железните аргументи дадени преди години от бившия министър на отбраната Робърт Гейтс и бившия директор на ЦРУ Леон Панета.

През 2013 г. Гейтс заяви: "Далеч по-лесно можем да ограничим косвените щети от безпилотен самолет, отколкото щетите нанесени от бомби или дори от ракети с прецизно насочване, изстреляни от военен самолет."

Година по-рано Панета заяви: "Мисля, че това е едно от най-точните оръжия, които притежаваме в нашия арсенал."

Тези твърдения обаче се оказват изключително неверни, пише „Форейн полиси“.

Според данни на организацията на разследващите журналисти TBIJ, която задълбочено проучва войната с безпилотни самолети, тези машини често извършват удари извън бойното поле. Това се случва в Пакистан, Йемен и Сомалия, където броят на цивилните жертви е с около 35 % повече от жертвите на въздушни удари нанесени от пилотирани от хора военни самолети в страни като Афганистан, Ирак и Сирия където се води истинска война.

TBIJ твърди, че Афганистан е най-силно бомбардираната страна с безпилотни самолети в света. По данни на организацията, между 2001 и 2013 година там е имало най-малко 1 670 подобни нападения.

Откакто започна анти-терористичната операция срещу Ислямска държава през август 2014 г., международната коалиция, водена от САЩ, е нанесла общо 41 697 въздушни удара, убивайки около 577 цивилни, или един цивилен на 72 паднали бомби.

Разбира се има много противоречиви данни за броя на цивилните жертви изнасяни от репортери, организации за правата на човека, и американски правителствени служители. За да придобие реална представа за нещата човек трябва да погледне и от двете страни на монетата.

Американското министерство на отбраната признава за смъртта на едва 35 цивилни граждани (и 25 000 бойци на Ислямска държава), докато неправителствената изследователска група Airwars твърди, че убитите, при въздушни удари, цивилни са 1118. Групата се позовава на данни от множество групи за мониторинг, които слетят конфликта в Сирия.

Въпреки че някои от тези въздушни удари са били проведени с безпилотни самолети, по-голямата част от тях не са. В Ирак и Сирия 93 % от всички американски бомби са били пуснати от военни самолети, пилотирани от хора.

В Афганистан, от януари 2009 г. (когато Обама встъпи в длъжност) до края на 2015 г., при 24 848 въздушни удара са убити 1 214 цивилни, или един цивилен на 21 паднали бомби. Но по данни на американските ВВС - цивилни жертви почти няма.

Според доклад, публикуван от информационният сайт The Intercept през 2015 г., почти 90% от хората, убити по време на последните удари от безпилотни самолети в Афганистан "не са били цел" на атаките.

И тук, както и в Ирак и Сирия, безпилотните удари съставляват само малък процент от всички въздушни удари в страната: 7 на сто, според данни, оповестени от ВВС на САЩ през 2013 г.

Но използването на безпилотни самолети драстично се увеличи през последните години.

На 15 април тази година в провинция Нангархар са били убити най-малко 46 души. И в този случай в официалните информации се твърди, че убитите са били радикални бойци. Но не може да се провери дали това наистина е така. На 20 април пък, американската армия предостави на Ройтерс данни, според които дронове са извършили 56 % от ударите в Афганистан през 2015 г. Тази година броят на извършените въздушни удари от международните сили надхвърля 950. В тях са загинали 103 цивилни.

Много по-различна е картината ударите, извършени от безпилотни самолети извън бойните полета. Откакто Обама встъпи в длъжност, дронове са нанесли 462 удара в Пакистан, Йемен и Сомалия, убивайки около 289 цивилни, или един цивилен на 1.6 удара. Таз и оценка стъпва върху данни на три изследователски НПО-та: Бюрото за разследваща журналистика, Фондация Нова Америка, и Long War Journal. (Правителството на САЩ няма данни за броя на безпилотните удари или жертвите в тези страни, защото става дума за "тайни" мисии с класифицирана информация.)

По данни на ООН към 2013 г. пакистанските власти са регистрирали най-малко 330 операции с дронове, при които са загинали близо 2200 души. Официалните данни гласят, че поне 400 от жертвите са цивилни граждани, а други 200 се водят "невъоръжени".

Накратко американската администрация подценява цивилните жертви, причинени от насочените срещу екстремисти нападения на безпилотни самолети.

Ударите, извършени от безпилотни самолети са далеч по-малко точни от въздушните удари, извършени от пилотирани самолети. Дроновете убиват много повече цивилни отколкото военните самолети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пол

    2 0 Отговор
    Машината просто вижда субекти и стреля или пуска бомби - тя няма как да премисли дали не греши или не са цивилни. Затова дроновете са ефективни при цел със сигурни эпопадения, но са опасни като места, където трябва да сее прави разлика между субектите.- Не всеки въоръжен е терорист и не всеки терорист е въоръжен с АК. Често терористите се движат с лимузини, а някои дечица си намерят АК и се поразходят с него - като в африкански държави не един. Затова и човека и машината имат своето място. Страшното е, чее човека дава власт на машината да взема решения - новите киборги и интелигентни системи. А тогава? Тогава идва ерата на войната на машините срещу човека. И тя наближава - колкото повече власт се дава от човека на машините. Един ден машините ще започнат да преследват човеците, защото ще интерпретират доброто и злото по своят машинен начин. Тогава, създателят на машините роботи ще бяга и ще се псува заради простотията си.
  • 2 гост

    2 0 Отговор
    Нали точно умните им бомби, които ги пускаха в Сърбия падаха километри навътре на българска територия.
    Американците нямат проблем да си изфабрикуват грандиозни атентати като този на 11 Септември, а за това ли няма да лъжат. В САЩ има движение от инжинери и преподаватели които се обявяват срещу лъжата за небостъргачите, но от правителството не желаят да разглеждат каквито и да е доказателства.
    Знаете ли, че разходите за Клинтън и неговата пура са приблизително 10 пъти по-високи от тези за 11 Септември. Или че седмица преди атентата охраната с кучета е била изтеглена, а фирмата за охрана е на брата на Буш. Или че са изчезнали милиарди в злато съхранявани на мястото и че сървърите с изключително важни борсови данни са загубени незвъзвратно и много застохватели са били спасени така. Или че собственика на сградите ги е застраховал месеци по-рано и е прибрал милиарди от застраховката. И последен малко разпространен факт, сграда Н7-трети небостъргач, който е бил напълно здрав, е бил взривен както двете кули, 9 часа след падането на кулите, без каквито и да данни за разрушения.
    САЩ са нагли манипулатори, едни неточни мерници в Близкия Изток хич не ги касаят.