3 Май, 2016 08:10 1 970 0

Brexit: Младите решават съдбата на Великобритания в ЕС

  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит
Brexit: Младите решават съдбата на Великобритания в ЕС - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Младежите във Великобритания ще са ключов фактор в насрочения за 23 юни референдум за оставане в ЕС, съобщава в. „Гардиън”.

Последното проучване показва, че кампанията за напускане на Общността се одобрява от 43%, а тезата за запазване на членството в ЕС събира 39% подкрепа.  Само преди месец между двете тези имаше паритет, припомнят социолози от Opinium.

18% от запитаните са посочили, че все още не са решили как ще гласуват.

Все пак по-голямата част от тях смятат да подкрепят оставането в ЕС. Едва 1%  са посочили, че са отказали да отговарят.

Социолозите предупреждават, че основното предизвикателство пред коалицията за запазването на членството в ЕС е, че нейните поддръжници не са толкова мотивирани, за разлика от противниците на Общността.

Младежите между 18 и 30 години са привърженици на ЕС,

но основният проблем е, че те избягват да участват в избори. В същото време британците над 55 години са за напускане на Съюза. Именно тези британци са най-активни на избори.

По тази причина премиерът Дейвид Камерън трябва да пренасочи стратегията си към младите британци, които са поддръжници на идеята за оставане в ЕС.

Миналата седмица министърът на образованието Ники  Морган също се включи в кампанията в подкрепа на еврочленството, посочвайки че младите ще пострадат много, ако Великобритания напусне ЕС.

Нейното обръщение беше насочено не само към мобилизация на младите да гласуват, но беше насочено към техните родители и дядовци за опасността на Брекзита за следващите поколения.  

 „Ако родителите и дядовците подкрепят Брекзита, то те играят хазарт с бъдещето

на своите деца и внуци. Ясно е, че ако Британия напусне Европа, то младите ще пострадат основно, те ще бъдат оставени в забрава, докато се намери или договори нов алтернативен модел на отношения с Европа”, предупреди Ники Морган.  

Обществото за избирателната реформа също предупреди за опасната пропаст между поколенията. Негово проучване показа, че 21% от 18- до 24-годишните заявяват, че много се интересуват от референдума за ЕС, в сравнение с 47% от тези над 65 години.

Изпълнителният директор на обществото Кейти Гош заяви: „изглежда, че младите хора не са били ангажирани в дебат, който досега е фокусирана върху личности, а не на истинските проблеми, които ги засягат. Не само, че

младите хора се чувстват по-малко заинтересувани,

но те са, както знаем, много по-малко вероятно да гласуват”.

Едва 43% от поколението между 18 и 24 години са участвали на последните парламентарни избори. А насроченият за юни референдум ще има много по-тежки последствия за тяхното бъдеще.

Говорител на „Великобритания по-силна в Европа” заяви, че е работил „изключително упорито” с младите хора и е създал групи в повече от 50 университета в подкрепа на каузата. Но той призна, че това е едно предизвикателство: "Младите хора са най-много изложени на риск от този референдум. Това е бъдещето им, което е заложено на бюлетина. Ние не ще остави камък необърнат в нашата оферта, за да стигнем до младите хора, за да гласуват”.

Междувременно бяха оповестени резултати от последно проучване на общественото мнение на агенция ICM преди референдума на 23-ти юни, според които 46% от запитаните британци биха гласували "ЗА" излизане на Великобритания от ЕС спрямо 44%, които желаят нейното оставане в рамките на Съюза.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА