3 Май, 2016 08:30 16 792 28

Защо науката не опровергава Бог

  • наука-
  • бог-
  • опровергава-
  • съществуване-
  • библия-
  • религия

Биологията, физиката, математиката, инженерството и медицината ни помагат да разберем света, но толкова много неща от живота продължават да са пълна мистерия

Защо науката не опровергава Бог - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Понякога човек попада на текстове и размисли, които ясно и прецизно  формулират неговите мисли и неговия мироглед, сякаш прочетени от мислите му. Навръх великденските празници пред очите ми попадна тази статия на Амир Д. Азел за списание "Тайм", която стряскащо буквално отговаря на горното описание. 

Сумирането на всичко което четем от Стивън Хокинг, който споменава Бог на почти всяка страница в книгите си, на всичко което гледаме по Дискавъри с великия благ глас на Морган Фрийман, и на всичко което знаем от Библията и от религиозните догми, в една кратка статия, която да попадне пред очите ми навръх нашия Великден, няма как да е случайно. Точно както и възникването на Вселената. И ако авторът вече не беше написал този текст, аз самият бих го написал дума по дума, и бих го подписал с огромно удовлетворение. 

Преведох статията не за да споря с атеистите, и не за да ядосам дълбоко религиозните. Напротив – момента е прекрасен за размисъл по темата, и за опит за постигане на мир и баланс между науката и религията. Едни казваме Бог, други казват енергия, но всички ние сме резултат на вълшебното съзидание и ако споровете помежду ни останат в разумни граници, те градивно допринасят към познанието и към себеосъзнаването. А това е прекрасно.

Георги Харизанов

Автор на текста: Амир Д. Азел за списание "Тайм"

Безброй скорошни книги и статии се опитват да ви накарат да вярвате че /някак си/ науката вече е опровергала съществуването на Бог. Ние вече знаем толкова много за това как Вселената съществува, казват авторите, че Бог просто става ненужен: Ние можем да обясним всички процеси във Вселената без нуждата от велик Създател.

И наистина – науката ни затрупа с несметни количества от разбиране. Тоталната обща сума на човешкото знание се удвоява вече на всеки две години, че и по-малко. Във физиката и космологията ние вече можем уверено да твърдим че знаем точно какво и кога се е случило в нашата Вселена, с точност до малка частица от секундата след Големия Взрив – нещо, което доскоро е звучало безумно. В химията вече разбираме и най-сложните реакции между атомите и молекулите, а в биологията знаем как живее клетката, даваща живот, и човечеството вече има карта на пълния геном. Но дали тази необятна маса знание опровергава съществуването на някаква пред-съществуваща външна сила, която да може да генерира Вселената ни практически от нищото?

Науката печели огромни битки срещу окопалата се религиозна догма още от 19-ти век насам. Малко след 1800-та година намирането на останките на неандерталци в Белгия, Гибралтар и Германия показват че хората не са единствените бозайници с човешка структура, населявали Земята. Фосили и останки от сега изчезнали животни и растения показват как флората и фауната еволюират през хилядолетията, след което умират и отстъпват мястото си на планетата на по-добре приспособили се видове. Тези открития дават силен тласък на още спорната по това време теория за еволюцията, публикувана за пръв път от Чарлз Дарвин през 1859-та година. През 1851-ва Леон Фуко, самообучил се френски физик, доказва категорично че Земята се върти /вместо величествено да стои на едно место, а Слънцето да кръжи около нея/, използвайки специално махало, чието кръгово движение разкрива ротацията на планетата ни.

Геоложки изследвания от същия век също опустошават хипотезата за „младата Земя“. Вече всички знаем че Земята е на милиарди, а не на няколко хиляди години, както някои теолози са си направили труда да изчислят базирайки се на броенето на поколения обратно до началото, дадено от библейския Адам. Всички тези открития безспорно печелят в сблъсъка с литературните интерпретации в Светото Писание.

Но успя ли модерната наука, от началото на 20-ти век, да докаже категорично че няма Бог, както някои коментатори усилено твърдят? Науката е вълшебен свят, изпълнен със зашеметяващи и чудни познания: Тя ни учи за живота, за света и за Вселената. Но тя не е разкрила пред нас защо Вселената е започнала съществуването си, нито пък какво е предшествало раждането й в резултат на Големия Взрив. Биологичната еволюция не ни е дала и най-малкото разбиране как и откъде са се формирали първите живи клетки и микроорганизми на планетата ни, и как развитите клетки – сложно структурираните изграждащи блокчета на съвременните форми на живот, изобщо са произлезли от по-простите едноклетъчни организми.

Нито пък обяснява една от великите мистерии на науката: Как съзнанието се появява в живите същества? Откъде идват символичното мислене и самоосъзнаването? Кое е това, което позволява на хората да разбират загадките на биологията, физиката, математиката, инженерството и медицината? И кое ни дава силата и разума да създаваме велики произведения на изкуството, музиката, архитектурата и литературата? Науката не е дори близо до обяснението на тези дълбоки тайни.

Но много по-важен от тези главоблъсканици е постоянният въпрос за фините настройки на параметрите на нашата Вселена: Защо всичко около нас е така прецизно съшито и изчислено, осигурявайки практически перфектната среда за появата и съществуването на живот? Този въпрос никога не е имал задоволителен научен отговор, и аз вярвам че на него никога няма да бъде намерено научно решение. Защото колкото по-навътре навлизаме с познанията си за тайните на физиката и космологията, толкова многопластова и невероятно сложна ни се вижда тя.

За да обясним квантово-механичните поведения на дори най-малката частица, се изискват страници и страници от изключително напреднала математика. Защо дори най-малките и прости частици от Вселената са толкова побъркващо сложни? 

Изглежда има една обширна, скрита „мъдрост“, или структура, или заплетена чернова за дори наглед най-простите елементи на природата. И ситуацията става все по-обезсърчителна с всяко ново разширяване на мирогледа ни за цялостния Космос.

Знаем че преди 13,7 милиарда години едно гаргантюанско избухване на енергия, чиято природа и източник са напълно непознати за нас и нямат дори подобие на елементарно обяснение от страна на науката,  инициира създаването на нашата Вселена. И тогава изведнъж, като от сцената на някаква магия, „Божествената частица“ – бозонът на Хигс, открит преди две години в мощния ускорител на лементарни частици на ЦЕРН, или Големия Адронен Колайдер, се появява практически отникъде и с по някакво чудо дава на Вселената ни нейната маса. Защо се е случило това? Масата се съставлява от елементарни частици – кварки и електрони, чиито тегло и електрически заряд  е трябвало да съвпаднат до невероятни за ума ни тесни граници, за да се случи това което всъщност се е случило. А именно – от разбърканата взривена супа от елементарни частици, съставляваща младата Вселена, отново като по чудо и като пипнато от вълшебна ръка, всички кварки изведнъж се обединяват в клонове и дървета за да формират протони и неутрони, техните електрически заряди се установяват на точните прецизни нива за да привлекат и задържат електроните, които пък веднага започват да обикалят около ядрото, създадено от протоните и неутроните. Всички маси, заряди и сили на взаимодействие във Вселената е трябвало да съвпаднат до невъобразимо точни нива и баланси, за да се формират ранните атоми на материята. По-големите започват да се формират впоследствие в ядените огньове във вътрешността на звездите, давайки ни въглерода, желязото, азота, кислорода и всички останали елементи, които са незаменими за възникването на живота. И разбира се, по-късно ще бъде формирана и двойната спирала на изключително сложната, животворна ДНК молекула.

Но защо всичко от което имаме нужда за да съществува живота, изобщо се появява? Как е било възможно всичко това без някаква латентна външна сила, която да оркестрира и прецизира танцът на елементарните частици, нужен за първоначалното съставяне на всички незаменими за живота вещества? Великият британски математик Роджър Пенроуз е изчислил, базирано само на стотиците параметри на физическата Вселена, че вероятността за възникването на обитаем Космос е 1 делено на 10 на 10-та на 23-та степен. А това е число толкова близо до пълната нула, колкото никой не може да си представи. 

Възможността е по-малка от тази да печелите джакпота на Мега Милиони във всеки един ден, откакто Вселената съществува. Това може би ви дава някаква представа.

Атестите от научните среди се мъчат да обяснят тази проблемна мистерия с предположението за мултивселените - безкраен низ от Вселени, всяка със свои собствени параметри. Във някои от Вселените условията не са подходящи за възникването на живот, а в другите, поради необятната шир на безбройните Вселени, няма как да няма поне една Вселена в която всичко да е наред. Но ако се иска необяснима сила на природата за да създаде една Вселена, каква мощна енергия би могла да създаде безброй?

Затова и изначално чисто хипотетичното наличие на мултивселени не разрешава проблема пред науката, наречен Бог. Невероятно прецизните фини настройки на Вселената са очевидният и директен аргумент за съществуването на иманентен творчески субект, който можем /или пък не/ да наричаме Бог. 

Липсата на убедителни научни доказателства за противното потвърждават че е абсолютно нужна такава сила, която да форсира и балансира всички съставки и процеси, от които се нуждаем за съществуването ни. Космическите, химичните, биологичните и дори когнитивните параметри трябва да са точно такива, каквито са сега, в този момент.

Науката е религията са просто двете страни на същия дълбок човешки импулс за разбиране на света, за познаване на мястото ни в него, и за възхищение пред чудото на Живота и на необятния Космос, от които сме заобиколени. 

Затова нека ги държим на здравословна дистанция, и да не позволяваме на нито една от двете да узурпира ролята на другата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    5 9 Отговор
    Господ, Бог се е появил тогава, когато хората не са имали никакви знания. Същото е било, когато в Америка се появяват белите хора, при племената. Сега продължават да ни залъгват, че не съществуват извънземни същества. На всички вече ни е ясно, че те съществуват. Те са на земята и управлявят чрез религията, който вярва в нея.
  • 2 Стефка

    4 10 Отговор
    Църквата приписва всичко необяснимо за момента на Бог. Науката обяснява все повече необясними неща и затова винаги е била ненавиждана от църквата защото постоянно ограничава основната сила на вярата - необяснимото. И е наивно да се твърди че "проблема пред науката е наречен Бог". По-скоро проблемът на вярващите е наречен наука.
  • 3 Veselin Stanoev

    8 3 Отговор
    Църквата винаги се е опитвала да манипулира съзнанието на хората.Целта е повече средства да отиват към нея.В средновековието църквата е притежавала многобройни имоти и власт.Папата даже е организирал кръстоносни походи.
  • 4 Кашоги

    1 3 Отговор
    Интересна статия. Сложни думи срещу простичката Истина - Здравословна дистанция. Човешкият импулс за разбиране на света и Живота са в пряка НЕзависимост.
    Дали щеше да напише Стивън Хокинг великите си творби, ако той живееше в Афганистан?
  • 5 Николай

    4 4 Отговор
    Бог = извънземно присъствие
    Няма как да си религиозен ако си чел примерно Зигмунд Фройд
  • 6 KOV4EGA

    0 9 Отговор
    NA VSI4KI TAKA NARE4ENI U4ENI I TEM PODOBNI MOGA DA IM KAJAA SAMO DA VZIMAT PO SILNI LEKARSTVA TAKA 6TE RAZU4AT KAKVO AKAT I IZVANZEMNITE DALI HODQT NA TOALETNA KAT NAS KVI U4ENI POKAZVAT SI NQKVA TQHNA TEORIQQ KOQTO MISLQT 4E E TAKA DA NEGOVORIM ZA VREMETO NA DINOZAVRI PALNAA ZABLUDAA NIKOI NEMOJE DA KAJE KAK I KAKVO E STANALO VSI4KO E EDNA TEORIQQQ NA TAKA NARE4ENITE U4ENI IMAA SILAAA KOQTO E NARE4ENA BOG SEGA KAKVO E 6TO E NESE ZNAE NO IMA SILA KOQTO E NAD VSI4KO IMA I IZVANZEMEN RAZUM SA6TO
  • 7 Сталин ЙВ

    5 3 Отговор
    Господ ли? Май че и народът бая се пообразова. Дали да не инвестирам в някой лагер?
  • 8 чичо Пешо

    6 3 Отговор
    ами църквата се е опирала винаги на подобни довори - доводи породени от незнание. През вековете е стъпвала на различни основи за да оправдае съществуването си - приписвайки разчлини необясними за времето си явления, събития, космически и природни феномени на някаква висша, разумна сила. Автора забравя обаче, че основите са се променили много от средните векове и всеки един мислещ човек ще се запита - ок, сега не можем да си обясним много неща, но до преди 200 години и светкавицата не е била обяснена, какво пречи след още 200 години, всички тези причини, които изброява да са обяснени от науката. Друг момент, споменава се как било възникнало всичко, ако не е имала някаква всевишна сила в началото, ми ок, добър въпрос, само че той поражда веднага друг - от къде се е взела тази сила и какво е имало преди нея? В крайна сметка във всяка религия всичко е крайно - има начало и край, което отвсякъде противоречи на безкрайността на космоса и факта, че времето е човешко измерение, във вселената то не съществува.
    Всеки е свободен да вярва в каквото иска разбира се, само ако не натрапва вярванията и разбиранията си на другите, вярата е нещо вътрешно и духовно и не трябва да се парадира с вербални декларации. А църквата - пълна глупост от духовна гледна точка - да се възползваш от страха на хората, карайки да се страхуват и подценяват дарът наречен живот с обещанието или заплахата за НЕЩО след това, е нищо по различно от тирания и начин за управляване на масите.
  • 9 Сульо

    8 5 Отговор
    Аз вярвам в бог, но не съм религиозен - празнувам светските народни празници Коледа и Великден, не зачитам религиозните Рождество Христово и Възкресение Христово. Божията намеса се състои в това, да създава правилата, да има еволюция и гравитация. Исус Христос няма връзка с бог - той просто е един от многото пророци по това време. Бог е природата, а не някой изтъкнат религиозен водач. В този смисъл, всяка религия е лоша и трябва да бъде изкоренена.
  • 10 Сульо

    2 5 Отговор
    ... и още. Както казва Ленин в книгата си "Материализъм и емпириокритицизъм", знанието е безкрайно и науката ще продължава да се развива и обогатява и това, че все още има неразкрити неща е нормално (винаги ще има).
  • 11 Гоуст

    3 1 Отговор
    Тази статия не е библейска!
  • 12 не разбрал

    2 3 Отговор
    Интересно ми е , при другите религии при които няма Бог - те как си обясняват вселената , живота е тези неща ?
  • 13 ПЕШО

    8 0 Отговор
    Когато отворя хладилника и е празен-няма Бог.
    Когато отворя хладилника и е пълен- има Бог.
  • 14 Да ама не

    7 1 Отговор
    Преди няколко години руски физик Андрей Волков успява да проведе научен експеримент в църквата на Божи гроб в Йерусалим.Ученият узнал преди всички останали, че е запален Благодатният огън, защото уредите му показали рязък скок на електромагнитното поле и го фиксирали на компютър.Този огън, за който се вярва, че се появява сам по себе си, в първите няколко секунди, не изгаря и вярващите си мият лицето и ръцете с него, като с вода. Волков предположил, че този пламък е плазмен разряд: "Ясно е, че свещеният огън не е създаден от хората." Загадката е дали има природен или неземен /божествен произход. Идеята за Бог не може да бъде скована в математически формули.
  • 15 Krasimir Velchev

    9 1 Отговор
    krasimir velchev-,,Малко наука ни отдалечава от Бога,много наука пак ни доближава до него''-изказване на известен окултист от 19 век.
    Някои пишат,че религията е институция,която заблуждава хората и обслужва разни мошеници и демагози.Това изобщо,не е така.Заблуждението се явява ,като резултат от непознаването и неразбирането на религията.Църковната институция е наистина средство за заблуждаване на широката маса от хора.Това обстоятелство обаче е предвидено и описано съвсем точно от Библията.Векове наред религията бива извращавана и ,затова много хора са отблъснати от нея.В светото писание днешната фалшива религия е наречена ,,Великата блудница Вавилон''.Предстои хората ,да осъзнаят истинската същност на религията.Тя не се състои в това ,да ядеш боядисани яйца на Великден и пържоли на Коледа.Тя е едно много съкровено вътрешно усещане. .Т
  • 16 Бат Саше

    6 8 Отговор
    Бог е едно събирателно понятие, което човечеството е създало, за да обобщи с него цялото си невежество, простащина и глупост. Тази статия, с нейните "остроумни и мъдри" въпроси е поредното доказателство за това. Религиите са най-висшата форма на унизяване на човешкия интелект. Те са антиподи на градивността, на разума, на прогресивния човешки ум.....За мен лично, религиозен човек означава прост човек, независимо от образованието му, защото първата и най-висша функция на интелекта е изграждането на личен светоглед. Липсват ли нещата на това ниво, всичко нагоре е балон, а не надграждане на личността. За щастие на света винаги е имало атеисти с будни умове, които са дръпнали стадото до познатата ни цивилизация.....и не спират да вървят напред!
  • 17 Пенко тъпото

    0 6 Отговор
    Еврика, открих отговора на въпроса? Защо науката не отрича Бог ли? Ами, защото и Бог е част от науката. Да вземем логиката като разследване! Що е Бог? Казват, че е дух. Значши, трябва да го търсим в света на духовете. къде са те? Амиэ навред, където има духове - на Слънцето, емята, Юпитер, Луната....въздуха, във водата, абе из целият космос. Е, как тогава може да се отрече Бог, след като го има навред? Ето например логиката на бай ви Пенко кво казва: Начи, щом Бог е дух, значи я духа. Ние като негови чеда също сме духчета, значи и ние я духаме. И понеже аванс заплатите в Бълхария са минумаликус, яко я духаме. Значи сме се доближии яко до Бога.... В САЩ по-малко я духат щото вземат повече ен Мъней. Тук политиците никак не я духат щото вземат яки ен Мъней. и то наготово? А ние сме дюхай дюдю - значи сме най-близко до Бога. Аз например яко я духам от много неща. Явно вече съм твърде близо до Бога. Ами така излиза логически - щом Бог е дух, значи който яко я духа е най-близо до Бога... така както я карам да я духам скоро направо ще се слея с Бога от духане...то ядове то чудо? Затова няма и как науката да отрече Бог, защото и науката е духовен предмет значи е близо до Бога. Ми може ли маймуна да си отрече банановия клон? Не може! Затова няма и как науката да отрече Бог, нито Бог науката. Те са духовни неща значи са едно. Аз например логически духайки много неща, познах Бог. Видях, че след като е дух, значи и той я духа като нас? Ами така излиза? Бог ни е създал света, за да я духаме яко, но ние му такова ме мадъра на света и Бог я духа от нас якоооо. Така сме си квит. И всички я духаме. Значи всички сме близо до Бога. тогава кво се пените да спорите? Ъ? ???
  • 18 Бай Коста

    2 2 Отговор
    Е, как науката да обори съществуването на бога, като религиозният човек ще каже: Ми, Господ ви е дал доказателствата... Той така е решил.
    Ако не сте убедени атеисти, но не вярвате нито на попа, нито на ходжата нито на..... можете да се признаете за агностици. Ако не знаете какво е това - прочетете!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 тъп и вярва6т

    3 2 Отговор
    затва 6е ни гърмят талибаните...от вярата си се отри4ате 4е и ...си показжате простотията...
  • 21 Fluti

    4 8 Отговор
    А защо науката не опровергава Дядо Коледа? А?
    Липсата на убедителни научни доказателства за противното потвърждават че е абсолютно нужна такава сила, която да създава толкова много, различни и сложни подаръци и да ги разнася на децата само в една нощ всяка година.
  • 22 Компетентен

    5 11 Отговор
    Лапни шарани ли сте.....такова нещо бог няма....няма и да има....игра на думи и на църкви :).............губя си времето тука
  • 23 FREE THINKER

    5 8 Отговор
    Създателят на статията използва аргумента за "Богът на дупките" или тези ниши където науката все още не е открила отговор,там "Бог" запълва празното място. Абсолютно безмислен аргумент - защото историята ни от 300 г е пълна с примери как "Бог" постоянно отстъпва в все по-малък брой дупки където може се крие. Е останали са 2-3.. а после....... "сБогом"
  • 24 МаМунио

    10 1 Отговор
    Ако търсите едно деде на небето дето да ви дърпа конците - има много да чакате. Вселената се съдържа в Бога ,а не обратното.
  • 25 БОРИСЛАВ

    6 0 Отговор
    Интересно .Едва ли е необходимо да знаем всичко и да имаме отговори.По интересно е защо се мразим и убиваме след като е ясно как ще свършим.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Валя

    0 5 Отговор
    Четете Фройд и ще поумнеете,четете библията или корана и ще затъпеете,Ваш избор...
  • 28 Незнайка

    1 1 Отговор
    Има Бог и е под негов контрол всичко.