Last news in Fakti

9 Май, 2016 06:00 2 666 6

Корнелия Нинова като стрес тест за БСП

  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • михаил миков-
  • социалисти

Изборът на Корнелия Нинова за председател на Столетницата е сигнал, че партията се нуждае от промяна

Корнелия Нинова като стрес тест за БСП - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стрес тест се очертава да бъде думата на 2016 г. Освен банките, пенсионните дружества и застрахователните компании на стрес тест от уикенда е поставена и БСП.

Изборът на Корнелия Нинова за председател на Столетницата е сигнал,

че партията се нуждае от промяна. С новия председател БСП трябва да вземе ясна позиция за плоския данък, Дилян Пеевски и олигархията.

Нинова спечели с ясната си визия за промяна в партията, за засилване на нейната опозиционност и с въвеждането на демократичния дух в структурите. Нейното слово в закритата част на конгреса било зашеметяващо, емоционално и направо взривило делегатите. То е било насочено срещу ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, което е подействало като балсам за душите на социалистите, разкриват присъствали на закритото заседание.

Малко преди да бъде обявена победата на Корнелия, Румен Овчаров седна при Михаил Миков на първия ред стисна му ръката и му каза:

"Нищо лично, нали разбираш",

на което Миков каза: "Дори съм ви благодарен, че ме освободихте от тази отговорност".

Сбърках. Направих грешна прогноза, че Миков ще продължи да води БСП. Считах, че ще оглави отново Столетницата заради левия курс, който поде и предполагаемия му контрол върху апарата. Критикувал съм Миков заради беззъбото му ръководство, но завоят наляво не може да му се отрече. А дали ще го удържат, сега е най-важното нещо за социалистите. Нинова също декларира, че държи волана при този завой. Дано е така!

Корнелия Нинова, както и Михаил Миков обаче, са част от статуквото в левицата.

Това коментира в социалните мрежи политологът Иво Инджов.

Тънката преднина на другарката Нинова пред досегашния лидер и някои смущаващи нейни заявки за бъдещето ме карат да бъда скептичен за промяната в БСП. Новият лидер иска референдум да решава за отношенията с АБВ.

Нинова задължително трябва да вземе отношение и по две кървящи теми: плоския данък, Делян Пеевски и олигархията.

Въпросът за плоският данък е от първостепенна важност, защото ще даде ясен сигнал, че БСП е поела по ляв курс. Последните две правителства с участието на социалистите нямаха смелостта да го отменят и да предложат прогресивно облагане. Корнелия Нинова като депутат показа, че умее да отстоява социалните привилегии.

В момента тя трябва да има смелостта и като лидер на БСП да поеме отговорността за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но и да обещае, че партията няма да подкрепя в бъдеще хора със спорна репутация за висши държавни постове.

В момента е много важно лидерът на БСП да каже ясно коя ще е кандидатурата на партията за президентските избори. Мобилизирането около тази цел на апарата, социалистите и симпатизантите ще покаже доколко са големи шансовете на Корнелия Нинова да се наложи и като национален лидер и да скъса с образа си на част от статуквото в левицата.

Новият лидер на БСП има всички шансове за успех.

Корнелия Нинова е първата жена, която оглавява БСП в нейната история. Тя е и първият политик, който печели поста на конгрес, а не е посочена като наследник на отиващ си лидер.

Възпитаник е на Московската школа за политически науки и Българското училище за политика. Има специализации и към Съвета на Европа.

Депутат е в 41-то, 42-то и 43-то Народни събрания. В тях влиза от Софи я – област. Тя е един от активните депутати по брой внесени законопроекти и актуални въпроси.

На предишния 48 конгрес няколко гласа не й достигнаха да се изправи на балотаж срещу Михаил Миков.

Убедена съм, че не е в характера на нашата партия да следваме събитията. Ние можем да ги водим. Дойде време да поемем водачеството на народа си, взриви зала 1 на НДК Корнелия Нинова по време на 49-ия конгрес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Плоският данък си е на БСП, олигархията - също. Дори един олигарх беше кандидат за председател.

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Нали не се заблуждавате, че има нещо различно на политическата сцена от кадри на БСП. При нас самият модел е тотално сгрешен именно заради само привидното разделение на партии. А проблема дойде от това, че всички актьори в театъра много бързо се ориентираха в новата, капиталистическа среда след 89-та и много бързо оплетоха мрежата на изгодничество, далавера и зависимост, базирана не на съзидание, а на разграбване. Факта, че за толкова години няма осъдени политици и министри, показва колко за зависими едни от други.

    Началото на евентуалното възстановяване на България ще започне, когато в затвора бъдат вкарани предходни политици, министри, съдии, кметове, олигарси и т.н. и то не едно или две жертвени агнета, а десетки предатели. Дотогава пътят е само един - надолу.

    п.с.
    Чий продукт е сегашният ни "глава" или може би не е олигарх, а честен бизнесмен?

  • 3 дедо стефчо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Коста":

    За това авторът пише, че БСП трябва да поеме курс срещу олигархия. Това минава и през почистването на собствения двор.... Няма друг начин за излизане от блатото....

    Коментиран от #4

  • 4 дедовия

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "дедо стефчо":

    Пич, БСП Е ОЛИГАРХИЯТА, как да поеме курс срещу олигархията????? Това е оксиморон.
    БСП е незаконна партия дошла на власт чрез преврат 1944г. след масови убийства, концентрационни лагери, разстрели и фиктивни съдебни процеси.
    БСП е, като престъпник, който си е сменил името и и си е направил пластична операция за да избяга от правосъдието.
    За това в България НЯМА првоасъдна система, за да не могат да ги съдят, заради тежкото наследство!

    Коментиран от #6

  • 5 Будинов

    0 0 Отговор
    А И. Костов да не би да не е олигархия или Плевнелиев или Пеевски, това именно са ярките представители на жестоката капиталистическа действителност, ТЕ СА ОТ ЕДНАТА СТРАНА, А ОТ ДРУГАТА СА БЕЗРАБОТНИТЕ, БЕДНИТЕ РАБОТЕЩИ, ПЕНСИОНЕРИТЕ!!!!!!!
  • 6 удо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "дедовия":

    Добре казано,кратко и ясно.