Last news in Fakti

12 Май, 2016 19:00 4 542 13

Смешен плач за референдума

  • смешен-
  • политически плач-
  • референдума-
  • референдум
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Смешен плач днес огласи парламента. след като депутатите гласуваха със 131 гласа „за, 18 „против  (1 от БСП, 16 от ДПС и 1 от Реформаторския блок) и един „въздържал се“ референдума по инициатива на Шоуто на Слави. Атака не гласува и бе част от 90-те депутата пренебрегнали обсъждането за допитването до народа. Въпросите не бяха подложени на редакция.

Народните представители, като че ли и при тези дебати, пропускаха да разсъждават в посока, че предложението за референдум събра 572 650 валидни подписа. Държаха се меко казано гаменски, раздавайки епитети, забравяйки, че не са богоизбрани и трябва да се съобразят с волята на народа. Те отново признаха страховете си относно мажоритарния вот. Страховете си от това, ако той бъде въведен, че повечето от тях ще бъдат "изметени" от следващото Народно събрание. Само при тази мисъл явно много ги боли, макар че тепърва суверенът предстои да се произнесе. Най-откровено на референдума се противопоставиха Атака, ДПС и БСП.

Магдалена Ташева от "Атака" коментира: "Не е ли парадоксално, че един референдум, който е рекламиран като акт, който ще измете олигархията, ще подкрепя това, което народът нарича олигархия. Ами тези, които са избрани по  сегашната, тоест старата система в лицето на ГЕРБ, особено в лицето на Реформаторския блок, излизат и с две ръце подкрепят този референдум, референдума, който ще ги изхвърли от политическата сцена. Обяснете този парадокс." Тя ползва нелицеприятни епитети към Трифонов -  офшорният милионер, чалгаджия и т.н., забравяйки, че именно нейната партия е лизала всякакви "задници” и нищо чудно и в създалата се в момента ситуация в политическото пространство отново да предостави „златния пръст”. Атакистите многократно са превръщали Народното събрание в цирк, както ги обвини днес Георги Кадиев. Циркът им, за съжаление, не е само в парламента. Водачът им Волен Сидеров го прилага в самолети, по аутобани и централни софийски улици, като дори сам се призна пред съда за хулиган. Олигархията и през последните 27 години е била на власт. Мит е, че мажоритарният вот ще й прокара път към високите постове в държавата.

Янаки Стоилов от БСП Лява България пък се зае с балерините от Шоуто на Слави, на които предложи да носели рекламни табелки с въпросите от референдума и 6-месеца да имало „The show must go on”. "Каквито и промени да се приемат в политическата система, ако не се промени социално-икономическият модел, всичко ще бъде измама. Ако се запази същият модел на създаване, преразпределение на икономическото богатство, нищо няма да се промени", каза Стоилов. Защо, г-н Стоилов, така ехидно се шегувате с балерините - и те са от народа? Проблем ли е това за Вас как ще се рекламира референдума - с тях или без тях?! Целта на референдума е да се промени системата.  А при вас изразът  "The show must go on” в Народното събрание продължава вече 27 години и моделът не се променя.

Колегата му от БСП Валери Жаблянов не остана по назад от него, като даже заподозря, че Конституцията отсъствала от днешното обсъждане. По думите му в Конституцията пише, че депутатите са 240 души. Жаблянов обвини инициаторите на референдума, че подриват устоите на българската държавност, сривали републиката, това било опит за пълзящ преврат и т.н. Всички знаем колко депутати са реално работещи и на колко им дават знаци как да гласуват, но това боли. Ако пък и народът може да ги отзовава, след като не са си изпълнили обещанията, още повече ще ги заболи. Е как ще са щастливи от това какво ще каже народът, след като няма да могат да си редят листите както си искат и да пробутват в Народното събрание и "куцо и сакато".

ДПС, в лицето на Хамид Хамид, коментира, че неговата парламентарна група ще гласува против въпросите, защото, според закона, не може бъде свикван Национален референдум с въпроси от компетенциите на Велико Народно събрание. Спорен юридически казус. Тук болката сигурно е, че бройката на техните депутати при мажоритарен вот ще падне доста и изборните екскурзии няма да им помогнат.

Стефан Кенов (БДЦ) коментира, че дозата популизъм във въпросите може да доведе до опасно сриване на политическата система в страната, плурализма и дори да се увреди състоянието на МВР с абсурдни промени, които унищожават принципа на субординация и предаването на органите на МВР в нечисти групи по места. Странно, нима популизъм не струи ежедневно всеки ден не само с лентичките, обществените поръчки, ДАИ, Митници или за каквото се сетите друго. Но по-важното е, че борим корупцията, а пари за пенсии и детски няма. Защо ли?! Защо ли никой не се сеща, че в развити демокрации като Франция и др. държави, моделът работи?

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък се обяви за закриване на парламента. Гениално, хората и без това с тези депутати, отдавна го искат. Байрактаров предложи още към въпросите на референдума да се добавят - всеки български гражданин да получава по 10 000 долара заплата без значение, че държавата ще фалира на третия ден, или пък да ползва 6-месечен отпуск, който да прекара на Варадеро или Хонолулу. "Как ще бъде избиран полицейският началник в ромските гета, които са извор на престъпност или пък Кърджали", попита още Байрактаров и си отговори: "с абсолютно мнозинство". Някой май забравя, че неговата политическа сила сътворява глупост, след глупост в Изборния кодекс, че се стигна до вето на президента Росен Плевнелиев. Няма как да кажеш секция няма, няма проблем, защото просто не си мислил, но българите в чужбина достатъчно красноречиво се произнесоха за сътворените глупости в насипно състояние. Колкото до обещанията, и сега политическите сили ни ги поднасят в насипно състояние в предизборната надпревара, а след това бързо забравят за тях. При мажоритарния вот с отзоваване, това някак си няма да им се предоставя като възможност.

С пълен глас ревна и президента Росен Плевнелиев: „За мен е повече от необяснимо как след като преди една година организирахме референдум и на два пъти се обърнах към Народното събрание за допитване до народа по въпросите за електронното гласуване, този референдум се проведе с масово участие, а днес народните представители с лека ръка допуснаха още веднъж да се зададе въпрос за електронното гласуване. Колко пъти трябва да питаме българския народ по един и същ въпрос и къде е логиката”. Държавният глава щял да мисли с екипа си какво да направи и щял да се произнесе. Със сигурност вето не може да наложи. Но каква толкова му е болката, след като преди да предложи той в неговия референдум електронното гласуване, този въпрос бе заложен в исканията за мажоритарен вот на Слави Трифонов. Какво лошо хората да кажат още веднъж дали го искат или не?! Така или иначе, в Изборния кодекс електронното гласуване е в преходните и заключителни разпоредби и докато не бъде изпробвано и не покаже аномалии, няма да бъде прилагано.

Но дотук, от днешните изказвания няма никаква изненада. Премиерът Бойко Борисов още при обсъждането на Изборния кодекс заяви, че всички промени в него се бързат и се правят именно заради този референдум. Депутатите се опитаха да го прецакат, като искаха гласуването за него да го изпратят в отпускарския сезон, но не успяха. Не успяха, заради хората, които надигнаха глас и излязоха на улицата. Крачка напред, две назад - за да покаже, че не го е страх Борисов разпореди на ГЕРБ да допуснат въпросите. Факт е обаче, че депутатите с всички безумици, които сътвориха по поправките в Изборния кодекс сами паднаха в капана и тук наистина е валидно: „Който Изборен кодекс пипа, от Изборен кодекс умира”.

Раздруса се и коалицията. АБВ изтъкна, че една от причините за напускането им от изпълнителната власт са промените в Изборния кодекс - не били чути предложенията им. Това доведе до политически сътресения, както и да не си признават управляващите. Ясно е, че се върви към предсрочни избори, дали преди президентските, дали след тях, дали през 2017 г., най-вероятно ще ги има. Премиерът размаха пръст от Англия на политиците, да стояли кротки и да не прекалявали, защото можело да не му издържат нервите. Припомни и къде на шега, къде наистина, че Румен Петков, след като го уволнил от МВР, го направил премиер, сега да не го направели и президент.

Има хубава българска поговорка, че този който е лапнал кокала, трудно го пуска. За това самозабравилите се управници и в изпълнителната и в законодателната власт няма как да не се борят със зъби и нокти да останат в кораба и да манипулират нещастния български народ. За това и пробутват още един референдум – този на Марешки, ако могат да размият по стар обичай, съзнанието на избирателя. Сега е на ход суверена, който единствено може да покаже „червен картон” на вечните управници през последните 27 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гарга

    1 0 Отговор
    РЕФЕРЕНДУМИТЕ СА ВЪРХА НА ДЕМОКРАЦИЯТА,ЧЕСТИТО
  • 2 един от всички

    1 0 Отговор
    БРАВО! Хубава статия!

    По отношение това кой го е страх от референдума на Слави отговорът е един: власт-имащите и техните поръчители или кликата некадърни паразити, крадяща последните 27 години.

    И не се заблуждавайте, че стане ли промяната ще има други, които да искат да я преправят спрямо своите интереси. Паразитите ще са пак същите, просто сигурността им ще бъде разклатена, а утрешният им ден не толкова сигурен, колкото днешният.

    Струва се да се пробва нещо ново, след като старото и настоящото доказано не е добро.

    Толкова сме потънали, че шансът да се случи нещо по-добро е в пъти по-голям от риска промените да доведат до нов срив.

    Аз ще рискувам! ЗА референдума!
  • 3 goni

    0 0 Отговор
    Е, освен тия, които се гушат най-редовно, друг няма да е против не само срещу този, а и срещу който и да било друг референдум!:) Просто трябва да гласуваме! Не че няма да ни прецакат, но все пак ще сме опитали!:)
  • 4 Спас безделника

    1 0 Отговор
    Не е лошо да се припомни на авторката на гореписаното, че не е важен референдума /регламентиран е в констнитуцията/, а е важно какво се иска и защо. Референдуми са се провеждали още в античността, но винаги вниманието е било заострено върху ЕДИН,ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ - проблема,който стои в дъното на кризата. Референдумът не е шоу и народът не си отива по домовете след два часа! От неговия изход зависи бъдещето на нацията и държавата в дългосрочен план,, затова той се организира на базата на СЕРИОЗНИ КОНСТРУКТИВНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, оценени от всички възможни гледни точки. Ако се вгледаме в т.н." референдум на Слави",веднага се набиват в очи явните недомислици, генерирани от некомпетентни, да не кажа простовати, но амбициозни хорица,решили, че щом им ръкопляскат, значи са на прав път. Не искам да влизам в подробности кой и поради какви причини ръкопляска на този комплексиран полуинтелигент,както и на зависещите от него малоумници. "Глас народен - глас божи!" Вярно е, но някой от тези политидиоти беше ли в състояние да обясни на хората, какво ще им се случи,ако реално започнат да се прилагат тези прословути точки в определения от закона срок ? ХОРА,САМО МАЛКО ПОМИСЛЕТЕ, КАКВО БИ СЕ ПОЛУЧИЛО, АКО ВСИЧКИ ТОЧКИ СЕ ПРИЕМАТ? Е? ДО КАКЪВ ИЗВОД ДОСТИГНАХТЕ? Точно така - ще се получи пълен хаос по най простата причина,а именно: РАЗРУШАВА СЕ ДЕЙСТВАЩА СИСТЕМА БЕЗ ДА ИМА ПРИЕМНА ТАКАВА!!! Защо някой от вас не обясни на този идиот, че управлението на едно общество не става с десетина точки,че ПРИЛАГАНЕТО ИМ УНИЩОЖАВА ЦЕЛИ ОТРАСЛИ, БАЗИРАЩИ СЕ НА ДРУГА СИСТЕМА! И ако с целия си изплезен идиотизъм се обяви за Йехова, мога само да си кажа, че направих каквото можах.

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Спас безделника

    1 0 Отговор
    И още нещо: Ако този идиот беше служил в бойна част, щеше да е наясно че стария кенеф не се бута, докато не се построи нов

    Коментиран от #7

  • 6 стига бе

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Спас безделника":

    Ха-ха-ха... "ПРИЛАГАНЕТО ИМ УНИЩОЖАВА ЦЕЛИ ОТРАСЛИ, БАЗИРАЩИ СЕ НА ДРУГА СИСТЕМА!" Ами нали точно това се цели, нали тази друга система повече от половин век пречи на нормалните човешки взаимоотношения? Нали искаме да живеем в общество в което всички заедно да решаваме какъв живот искаме да живеем, а не като досега? Една клика да решава кое е най изгодно за нея самата и да налага на всички да изпълняват решенията които е взела. Нали същите тия, за 45 години, вместо да изградят комуникации в държавата, обезлюдиха селските райони, а след това, за още 25 и цялата държава? До кога ще продължаваме така? Никой не е казал, че този референдум ще е единствен или последен. Ако нещо се окаже неудачно, ще се организира нов, ще се промени, но нека всеки да има възможност да участва във вземането на важни решения. Ако не мислиш, че ти имаш достатъчно разум да вземаш такива решения, никой не те задължава да го правиш, но не подценявай всички останали! Писнало ни е да слушаме, че не сме дорасли да взимаме решения!
  • 7 ххх

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Спас безделника":

    От написаното от тебе става ясно, че не си съгласен с точките в референдума. Факт е обаче, че хората искат нещо да се промени (това е повече от очевидно). Та, след като не си съгласен с точките в референфума, моля те дай твоето предложение, защото е много лесно да кажеш "това не са правилно формулирани въпроси" и "какво би се получило, ако всички точки се приемат"... А като стана въпрос за стар, нов и въобще какъвто и да било кенеф, нима не разбираш, че на голяма част от българите им омръзна да са до гуша в ла.ната!?!
  • 8 раптър

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Спас безделника":

    Безделник, новия"кенеф" трябва да е референдумна демокрация , а ти и останалите депутати -кърлежи и тунеядци, да се удавите в стария! Или , начело с Костов - да търкате наровете на Кремиковското и Казиченското........., за по-демократично!
  • 9 Спас безделника

    0 0 Отговор
    до 6: Човече прочети отново това, което съм написал. Ако трябва ще ти го кажа по друг начин: Никой не е против референдумите,те са коректив на управлението. Аз съм против начина по който се инициира и обсъждат последствията от прилагането на неговите решения. Ако Слави Трифунов бе оргонизирал референдум в своето обкръжение, за своя сметка и да носи солидарно с него последиците ,щях да съм възхитен, защото който пие, той и плаща. Нещо повече - знае много добре кой в коя дупка е бъркал и кой се е облажил от медеца в кацата. Тук обаче става въпрос за промени в изключително сложна система, каквато е социалната, в един сложен момент и да се бърка в нея с две леви ръце е най-малкото налудничаво. Недей да мислиш, че аз не виждам недъзите на статуквото и не желая нещата да тръгнат към по-добро. И едва ли някой от обикновените хора не го желае. Тук става въпрос за механизма по който трябва да се извърши промяната. Не знам до колко си наясно, но тези преходи се извършват само по два начина: еволюционен и революционен.Малко бременна жена няма. Така! Референдумът по същество представлява еволюционна корекция, което предполага ПРОЦЕС ВЪВ ВРЕМЕТО. Този процес, драги приятелю /ако разрешиш тази миниатюрна лекцийка/, обхваща не само върховете на трите власти. Той многократно по сила променя СИНУСОИДАЛНО живота на всички слоеве от обществото - с всичките трусове, конфликти, неудачи, престъпления "по служба". Като се прибавят и циганите, емигрантите, пиявиците от всякакъв вид и ранг, можеш да си представиш хаоса, който ще се заформи. Затова далеч по-мъдри хора от мен и теб са измислили референдумите да се извършват точка по точка, за да се видят и коригират последиците от всяка една от тях. За това иде реч - в един референдум няма място за емоции и аплодисменти. Извинявай,ако нахвърляните мисли са те отегчили.
  • 10 Спас безделника

    1 0 Отговор
    до 6: Човече прочети отново това, което съм написал. Ако трябва ще ти го кажа по друг начин: Никой не е против референдумите,те са коректив на управлението. Аз съм против начина по който се инициира и обсъждат последствията от прилагането на неговите решения. Ако Слави Трифунов бе оргонизирал референдум в своето обкръжение, за своя сметка и да носи солидарно с него последиците ,щях да съм възхитен, защото който пие, той и плаща. Нещо повече - знае много добре кой в коя дупка е бъркал и кой се е облажил от медеца в кацата. Тук обаче става въпрос за промени в изключително сложна система, каквато е социалната, в един сложен момент и да се бърка в нея с две леви ръце е най-малкото налудничаво. Недей да мислиш, че аз не виждам недъзите на статуквото и не желая нещата да тръгнат към по-добро. И едва ли някой от обикновените хора не го желае. Тук става въпрос за механизма по който трябва да се извърши промяната. Не знам до колко си наясно, но тези преходи се извършват само по два начина: еволюционен и революционен.Малко бременна жена няма. Така! Референдумът по същество представлява еволюционна корекция, което предполага ПРОЦЕС ВЪВ ВРЕМЕТО. Този процес, драги приятелю /ако разрешиш тази миниатюрна лекцийка/, обхваща не само върховете на трите власти. Той многократно по сила променя СИНУСОИДАЛНО живота на всички слоеве от обществото - с всичките трусове, конфликти, неудачи, престъпления "по служба". Като се прибавят и циганите, емигрантите, пиявиците от всякакъв вид и ранг, можеш да си представиш хаоса, който ще се заформи. Затова далеч по-мъдри хора от мен и теб са измислили референдумите да се извършват точка по точка, за да се видят и коригират последиците от всяка една от тях. За това иде реч - в един референдум няма място за емоции и аплодисменти. Извинявай,ако нахвърляните мисли са те отегчили.
  • 11 Спас безделника

    1 0 Отговор
    ДО 8: Човече, напълно те разбирам, защото и аз като теб ям л..ната на дебело.ерковците вече толкова години. Работата се състои в това че никъде по света не съществува референдумна демокрация, изключвайки в главите на идеалистите - утописти. Може би някога е съществувала в първобитно - общинния строй с обществено устройство, базиращо се на обичайното право, но все пак не може да не се съгласиш, че сме в 21-ви век. Знаеш ли защо българската държава по време на хановете е просперирала? Защото изпълнението на всяко предложение за промяна в държавата се е възлагало на вносителя. Нали разбираш смисъла? Ако е добро за народа и държавата, следват награди и почест, ако води до провал - брадва. То и затова Стефан Стамболов се провикнал след едно заседание: "Ако там, отзад /зад Парламента - моя заб./, се клатеше висило /бесилка/, тук нямаше да има такава навалица."
  • 12 аз съм

    0 0 Отговор
    СПАСЕ какво хубавд и полезно видя от 1987 до сега
  • 13 Киро

    0 0 Отговор
    Спасчо е трол на още по-жалките сегашни политичета.

    Спасчо, тук не сатава въпрос за налагане на форумна демокрация, както има в Швейцария и каквато работи в Швейцария (просто ти прочетох един ред от глупостите и лъжите и ми стана ясен), а за промяна на политическата система.

    Най-важната промяна е преминаването към мажоритарна изборна система - да дойдат хора, избрани човек по човек заради личностните си качества, а не някаква осрани партийки, дето си слагат после който им е удобен и се крият от отговорност и най-важното - да няма алтернатива и да трябва да гласуваме не за по-доброто, а за най-малкото зло, както е в момента!