17 Май, 2016 09:13 4 642 14

Деян Икебаната печелеше "Евровизия" /Видео/

  • деян икебаната-
  • евровизия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Еуфоричното посрещане на Поли Генова от Стокхолм може да се сравни само със завръщането на първия български космонавт от звездното небе или на футболните ни национали от световното в Щатите през 1994 г. Новата национална героиня трудно намираше думи за емоционалното си състояние, а нацията бавно потъна в размисли. Какво ли би станало, ако любовта беше престъпление?

Всички ли щяхме да сме в затвора при това положение, независимо от спецификата на съдебната ни система. Докога ще ни цакат геополитически и все ще оставаме в подножието на върха?  Можеше ли да сме по-напред, ако си бяхме спретнали превантивно един сепаратистки конфликт, който да свие сърцата на световната общественост и да насочи гласовете към родната песен? Ами ако бяхме представени от друг изпълнител и друга песен? Колко още трябва да чака за да получи признание един достоен български творец, който вече е на 52 г. Думата е за Деян Неделчев, подигравателно наричан с флористичното „Икебаната“. България посрещна пролетта с най-новия му хит „Ферма за сперма“. След като „Евровизия“ оцеля след Кончита Вурст, та дори дадоха първа награда на брадатата сензация, какво пречеше да пратим там Деян. Изпълнител, който в новото си амплоа, скъсало пъпната връв със социалистическата естрада,  третира редица социални проблеми. Нека се върнем малко назад. „От икебана дървесата ги боли“ е песен, пропита с любов, преклонение и загриженост към природата. Тя заслужава да бъде химн на всяка уважаваща себе си екологична организация. Подобна проблематика се разглежда и в следващият му хит „В гората“, който остана в сърцата на народа с рефрена „Съчки събирам, пръчки намирам…“ и препраща към възрожденската „Хубава си, моя горо“. Трогателен израз на социалната ангажираност на Неделчев е пропитата с искрена обич и загриженост за хората от третата възраст песен „Дъртака“. Та кой би искал да в заника на дните да попадне в държавен хоспис с тъжен декор – висок таван, луминисцентно осветление, олющен цокъл, съдран балатум, отдавна замлъкнала радиоточка, смрад на белина, чаша с протези върху прочетен вестник…

Стигаме до въпросната „Ферма за сперма“. Като при всяко значимо произведение, останало в световната културна съкровищница, отзивите за песента са силно поляризирани – от „отврат“ за по-тесногръдите, до „гениално“. Творбата разкрива въжделенията на родния предприемач, който търси ниша не просто за оцеляването си, а за развитие и надграждане, без да потъва в униние, съмнения и отчаяние. В същото време малодушни животновъди ридаят край осъдените им на евтаназия хайванчета. Колко мъка, омраза и отчаяние сме видели в предавания с подобна проблематика, като „Фермер търси жена“, „Фермата“ или вечното „Бразди“. Героят на Деян е позитивен, успял и благ. Фермата му, за разлика от повечето останали у нас, е „вървежна“. Възпята е и традиционната българска плодовитост и то в години на ужасяващ демографски срив. Прав беше Царят, когато говореше за прочутото българско трудолюбие, пък тук го нападнаха, че си взел гората. Царската гора щеше отдавна да е изсечена, ако бе останала под фуражката на държавните лесничеи. Без преувеличение, Неделчев заслужава да получи финансиране за следващия си хит по Програмата за развитие на селските райони. Сигурен съм, че той ще даде коректен отчет за всеки похарчен евроцент. Ако смятате, че този творец е компрометиран, то какво тогава да кажем за въпросната програма, по която се вдигат луксозни стадиони с осветление в села без улични лампи. Нима не очакваме санкции по нея, макар и нежно наричани от чиновническото братство „корекции“. Ако ви се стори, че песните на Деян са лишени от смисъл, по-добре се захванете с някакви точни науки. Един творец никога не трябва да бъде питан за посланията на произведенията му. Той просто разказва истории. Който ги хареса – печели.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Кимонов

    1 0 Отговор
    Тоя строши глупомера...
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Ама че отвратутко! Падението на човешкия геном в негово лице.
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Здравейте, господин Неделчев! Смях се със сълзи, гледайки Вашия клип! Хората са различни, и слава Бого, едни ще се смеят, други ще плюят........ ДА НЕ ВИ ПУКА! Само тези които имат чувство за хумор и разбиране, кого иронизирате, ще Ви разберат!!! И нека не забравяме, че чувството за хумор е мерило за интелигентност, е но ХОРАТА СА РАЗЛИЧНИ, както споменах!
  • 4 onq s konq

    0 1 Отговор
    Страхотен глас,завидно сценично държание,подчертана интелигентност и чувство за хумор-ВСЕ НЕЩА НЕДОСТЪПНИ ЗА АСИМИЛИРАНЕ ОТ ПРОСТОЛЮДИЕТО!Колкото до клипа-вероятно е най-евтиния възможен който съм гледал,но определено превъзхождащ десетки ПЪТИ ПО-СКЪПИТЕ на чалгара Азис.Нооо...простаците задължително са си на обратното мнение,защото...затова са си простаци:)

    Коментиран от #5, #6, #13

  • 5 раптор

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Абе ти луд ли си къв си? Тоя клип успях да го гледам точно 2,5 секудни и затъпях безвъзвратно, а погнусата ще я лекувам с поне 1 литър евтина водка!
  • 6 Петър Кимонов

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Тъгъдък, излових те най-накрая! С банкянската мома сте една кръвна група!!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Оргазъм Ротердамски

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Петър Кимонов":

    г-н Кимонов, коя е банкянската мома?

    Коментиран от #9

  • 8 оригамиту

    0 0 Отговор
    Тази статия е явно някаква гавра с горкия Икебан.:( Смятам, че дори и Икебаната не заслужава подобни подигравки.
  • 9 Петър Кимонов

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Оргазъм Ротердамски":

    Ба ти не знаеш ли? На тъгъдък идолът- Б.Б.
    Бриджит Бардо, имам предвид, то к'во си помисли?
  • 10 Оргазъм Ротердамски

    0 0 Отговор
    А Тъгъдък кой е? Диверсант или тенисист?

    Коментиран от #11

  • 11 Петър Кимонов

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Оргазъм Ротердамски":

    Е*а ли го... Като го заговоря за Бриджит и винаги млъква.
    Известен е още като Десислава Димитрова и Стоян Някой Си.
    Аз лично мисля, че е или Гидо Вестервеле или Харви Милк, щото е много проевропейски и проатлантически ориентиран. Сега като ме питаш- може и Николай Младенов да е...

    Коментиран от #12

  • 12 Оргазъм Ротердамски

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Петър Кимонов":

    г-н Кимонов, Вие кого точно заговаряте? И с какво точно му запушвате устата, че да млъкне?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.