22 Май, 2016 07:00 1 377 1

Лъжи и тайни в Белия дом

  • белия дом-
  • лъжи-
  • тайни-
  • сащ-
  • иран-
  • израел-
  • бен роудс
Лъжи и тайни в Белия дом - 1
Снимка: БТА/ XINHUA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро в материал на „Ню Йорк Таймс“ от Дейвид Самюълс бе хвърлена светлина върху манипулативните тактики на президентството, използвани, за да се „продаде“ иранската ядрена сделка на американския народ.

Така започва анализа си Залман Шовал* за „Израел днес“. Основна фигура тук е Бен Роудс, който е заместник-съветник на президента Барак Обама по въпросите за националната сигурност.

Според Самюълс администрацията на държавния глава е искала хората да повярват, че преговорите за ядрената сделка с Иран са навлезли в решителна фаза през 2013 година – след избирането на т.нар. „умерен“ президент Хасан Рохани. Истината обаче е, че преговорите са достигнали напредък много по-рано. По същия начин администрацията обрисува иранския президент като умерен – само за да може да прокара сделката пред Конгреса и обществеността.

Бен Роудс споделя: „Да, бих предпочел Хасан Рохани и външният министър Джавад Зариф да са истински реформатори, които да насочат страната, в някои отношения, към проамериканска насока. Но не бихме заложили на това“.

До този момент Белият дом обясняваше, че смяната на властта в Техеран през 2013 г., когато по-умереното крило, водено от Хасан Рохани спечели изборите, е дала възможност за преговори.

Журналистът описва Бен Роудс като „най-влиятелният глас в определянето на външната политика на САЩ – с изключение на самия президент“.

Пред него Роудс дори се хвали със способността си да „продаде“ ядрената сделка на наивните репортери.

„Не е нужно да сме в центъра на конфликта, ако можем да намерим друг начин за решаване на проблема“, споделя близкият съветник на американския президент.

Чрез получаване на обществена подкрепа – за тезата, че има значително разцепление на режима – администрацията достига до умерените иранци, които биха искали да имат мирни отношения със САЩ и своите съседи. По този начин Обама успява да избегне разгорещени дебати за реалните избори на американската политика.

Роудс стъпва много внимателно на въпросите за връзките между Иран и Хизбула. Несъгласието между Вашингтон и Ерусалим се свежда до коренно различни подходи на международната сцена и ситуацията в Близкия изток. Въпросът е как действията на президентската администрация ще се отразят на отношенията между двете страни и ситуацията в региона.

* Залман Шовал е израелски политик и дипломат. Бивш посланик в САЩ в периода 1990-1993 и 1998-2000 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИДИЛ

    1 1 Отговор
    САЩ империята на злото и белия дом свърталището на дявола които създават войни и хаос по целия свят заедно със създадената от тях престъпна организация НАТО,трябва да бъдат съдени за престъпления против човечеството.Не забравяйте кой пръв използва атомни бомби и уби стотици хиляди мирни граждани в Японските градове Хирошима и Нагазаки и всеки момент подклаждат огъня за нова световна война.