Last news in Fakti

22 Май, 2016 14:22 7 386 0

Едно невероятно кътче от България

  • рилски езера-
  • информация
Едно невероятно кътче от България - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една от най-любимите ни дестинации, Седемте Рилски езера, безспорно е и едно от най-красивите места в България, които си заслужават да бъдат посетени. Да посветите един ден за разходка до езерата (ако например сте на почивка в Сапарева баня за няколко дни) е страхотна идея, но знаете ли, че 7-те Рилски езера са идеална дестинация и за еднодневни екскурзии и бягство от реалността на забързания живот в София? Какво обаче трябва да знаете преди да тръгнете за това невероятно кътче на България ще ни разкаже Нина Александър, блогър и член на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии

От София до Седемте Рилски Езера

Според GoogleMaps, пътуването от София до началото на лифта (което е също така и началото на пътеката за изкачване) е около 1 час и 30 минути, но нашия опит показва, че ако трафика не е натоварен ще стигнете до там и за по-малко.

Едно невероятно кътче от България

Как да се облечете за Седемте Рилски Езера?

Предполагам не се налага да ви казвам, че дрехите и обувките, които избирате трябва да са удобни. Все пак говорим за планината и въпреки, че маршрутът не е от най-тежките, не може да се сравнява с асфалтираните улици в града. Ето един списък с предложения за подходящо облекло и обувки:

1. Панталони
Ние предпочитаме дълги панталони, тъй като те предпазват краката ни от надрасквания и ожулвания от различни треви и храсти, но това е въпрос на личен избор. Ориентирайте се към дрехи за планинари, но и най-обикновени комфортни панталони ще ви свършат работа. Единственото важно условие е да са ви удобни.

2. Обувки с много добър грайфер
За предпочитане е да са непромокаеми – времето в планината е много непредсказуемо и никога не можете да знаете какво ще се случи.

3. Яке
Не си мислете, че няма да ви е необходимо защото е лято. Най-добре е да се насочите към яке с качулка, за предпочитане ветроустойчиво.

С какъв багаж да отидете?

Оставете си дамската чанта! Сериозно! Зарежете я! Планината е място за раници, така че моля ви бъдете разумни. Ето и нашият лист от абсолютно задължителни неща, които трябва да имате, когато отивате в планината:

* Носни кърпички

* Мокри кърпички (винаги се оказва, че ти трябва точно когато нямаш)

* Бутилка за вода (пластмасовите променят качеството на водата и ние не ги препоръчваме – насочете се към метална)

* Втора тениска

* Фотоапарат (!)

* Слънчеви очила (!)

* Слънцезащитен крем (особено ако сте с малко по-чувствителна кожа)

Времето на Седемте Рилски Езера

Погледнете прогнозата за времето на този линк преди да отидете. Двете снимки, който ще видите на сайта се сменят на всеки 30 секунди, така че дори можете да видите какво точно се случва в този конкретен момент горе на езерата и да си направите добра преценка на времето.

Едно невероятно кътче от България

Лифтът, който можете да хванете
от Паничище до Седемте Рилски Езера

Работното време на лифта е от 9 до 16:30 часа.

Ако сте решили да използвате лифта за навръщане е хубаво да се уверите, че най-късно в 16 часа сте на станцията му.

За летния сезон на 2016 лифтът ще работи всеки ден от 9 до 16:30 часа.

Телефонният номер за връзка с лифта е  0884 163 479.

Цени:

Билети

Възрастни

Деца, пенсионери, Инвалиди

Двупосочен

18лв

12лв

Еднопосочен

10лв

8лв

Ценова листа на лифта ако изберете да закупите карта (така можете да го ползвате, колкото пъти пожелаете):

Карти

Възрастни

Деца, пенсионери, Инвалиди

Еднодневна

28лв

20лв

Половин ден

20лв

17лв

Два дни

50лв

36лв

Три дена

69лв

50лв

Четири дена

90лв

65лв

Пет дена

110лв

79лв

Шест дена

132лв

95лв

Седмица

150лв

108лв

Пътуването с лифта от Паничище отнема около 20 минути. Тук можете да видите как изглежда в края на Април:

Колко време отнема да видиш всички 7 езера?

Лифта от Паничище ще ви отведе до мястото от което можете да започнете разходката си до Седемте Рилски Езера. Първото нещо, което ще видите е хижата, където можете да грабнете чаша кафе или чай. Когато сте готови можете да започнете разходката си.

Има два начина, по които можете да видите езерата. Началото на първата пътека се намира в дясно погледнато от входа на хижата и започва със сериозно изкачване. Втората пътека започва от задната част на хижата. Въпреки, че по-голямата част от хората тръгват по първата, ние лично предпочитаме втората пътека (тази зад хижата) – намираме я за по-красивата от двете.

Вървейки само по пътеката ще видите 5 от седемте езера. Ако искате да видите всичките 7, ще трябва да направите 2 отклонения от основния маршрут. За 5-те езера ще са ви необходими около 3 часа (зависи от скоростта, с която се движите), а за да видите всичките 7 ще ви трябват около 5 часа. Естествено нашата препоръка е да прекарате колкото можете повече време там и да се насладите на всеки един момент – гледката е абсолютно зашеметяваща!

П.С. Не забравяйте да си направите планинска застраховка!
Еднодневна такава застраховка струва около 10-15лв. Пожелаваме ви никога да не ви се наложи да я използвате, но ако все пак това се случи, тя може да ви спести около 4000лв (което е цената за повикване на хеликоптер).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА