Last news in Fakti

23 Май, 2016 08:30 4 512 19

Тайната война на Руската православна църква

  • война-
  • русия-
  • църква-
  • украйна

Църква и власт се обединиха заради връщането на Украйна в лоното на каноническата църква

Тайната война на Руската православна църква - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ейдзи Фурокава, в. Нихон Кейдзай шимбун, Япония

През юни ще се проведе Вселенски събор, в който ще участват патриарсите на православните държави. В навечерието на тази историческа среща, която е подготвяна повече от 50 години и ще се проведе за първи път от 1200 години насам, Русия започна тайна война. През март президентът на Украйна Порошенко посети Турция, където проведе разговори с президента Ердоган. Украйна е страна, която страда от руска военна намеса. Турция също е в конфронтация с Русия след инцидента с руския военен самолет през ноември 2015 г. Държавните глави на Украйна и Турция се договориха да укрепят военното и икономическото си сътрудничество и да оказват натиск върху Русия.

Враждебност след военната намеса

Администрацията на Путин се нервира от още едни преговори – срещата на президента Порошенко с Вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул. Държавният глава на Украйна поиска помощ за обединението на Украинската православна църква. На това патриархът отговори: „Благодарение на църквата ние чувстваме духовната връзка“.

Украинската православна църква е разделена на няколко части – Украинската православна църква (Московска патриаршия) начело с патриарх Кирил, Украинска православна църква (Киевска патриаршия) и Украинска автокефална православна църква. Украинската православна църква (Киевска патриаршия), която не е призната от световните православни църкви, нееднократно изпращаше посланици в Константинопол, за да поучи одобрение. Русия се опасява, че на фона на нейната конфронтация с Турция Константинопол може да признае Украинската православна църква (Киевска патриаршия).

През 2014 г. администрацията на Путин със сила взе Крим от Украйна и започна да оказва военна помощ на опълченците в Донбас. В резултат на това украинците започнаха да се отнасят недружелюбно към Руската православна църква. По данни от социологически проучвания през 2015 г. Московският патриарх е подкрепян от 20 процента от украинците, а рейтингът на Киевския патриарх скочи на 44 процента. След 2014 г. около 60-70 енории отидоха под покровителството на Киевската патриаршия.

На 70 километра на изток от Киев се намира едно село с 800 жители. Инцидентът, който се случва в това село през 2014 г. прекрасно отразява тайната война на Руската православна църква. „Президентът Путин ще дойде и ще ни спаси“, казва свещеникът там по време на служба. След това той хвърля украинското знаме и отказва да се моли за украинските войници, загинали в Донбас. Когато болшинството от местните жители гласуват за присъединяване към Киевската патриаршия, църквата е окупирана от свещеници от Московската патриаршия. По разказ на местните жители заедно с тях са дошли бандити, които са ги заплашвали с разправа. Този свещеник и до днес ръководи дейността на тази църква.

Необходими са религия и ядрено оръжие

Подобни инциденти има в малки населени места в цяла Украйна. „Вярващите вече се отнасят крайно отрицателно към патриарх Кирил. Ние вече не се подчиняваме на Москва“, казва един от киевските свещеници, принадлежал към Московската патриаршия. „Ако Киевската патриаршия бъде призната много църкви ще се обединят, а Украинската православна църква ще стане единна“.

За Русия това е въпрос на живот и смърт. Повече от 30 процента от 30-те хиляди енории на Московската патриаршия се намират в Украйна. Ако бъде призната независимостта на Киевската патриаршия, Русия ще престане да е най-голямата православна църква на изток.

„Традиционната религия и ядреният щит превръщат Русия в свръхдържава. Те гарантират нейната безопасност вътре в страната и в чужбина“. Тези думи са произнесени от президента Путин. Укрепвайки своята авторитарна власт руският лидер пречи на проникването на западните ценности и поддържа руското православие, което счита за духовна опора, необходима за подкрепата на централната власт. Концепцията за "руския свят", която се използва, за да се оправдае властта над Украйна и другите бивши съветски републики, също се основава на православната култура и руския език. Много експерти предполагат, че Руската православна църква е един от органите на администрацията на Путин. През 2011 г. в Кремъл се появи резиденция на патриарх Кирил, който смята, че властта на Путин е от Господа. Той нарича прозападната украинска власт зло. Патриарх Кирил призовава свещениците към борба и се стреми заедно с администрацията на Путин да си върнат Украйна.

Натиск и съучастие в разкола

Украинското и руското православие се раждат през 988 г., когато князът на Киевска Рус Владимир I е избрал християнството като държавна религия. Русия се счита за приемник на Киевска Рус и разширява своята сфера на влияние. Властта над Украйна, където се е зародила славянската православна култура е основа на „руския свят“, провъзгласен от президента Путин.

Патриарх Кирил внася разкол и оказва натиск над патриарх Вартоломей, който полага усилия да проведе Вселенския събор. По време на предварителното обсъждане, преминало в покрайнините на Женева през януари, той отбеляза, че в Украйна църквата е завзета от бандити. Патриарх Кирил открито разкритикува опитите да се признае независимостта и подчерта, че в Константинопол се наблюдава подкрепа за Киевската патриаршия.

По искане на Русия Вселенският събор ще се проведе на остров Крит, а не в Константинопол, както бе планирано отначало. Главата на Руската православна църква подчерта, че влошените отношения с Турция не гарантират сигурността. Експертите предполагат, че през февруари патриарх Кирил проведе среща с Римския папа Франциск , за да демонстрира своето влияние в навечерието на Вселенския събор.

Борбата за сфера на влияние между Константинопол и Москва, разногласията между администрациите на Ердоган и Путин, амбициите, свързани с „руския свят“... Историческата среща трябва да премине в духовна обстановка, но зад нейните кулиси се води скрита борба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    1 2 Отговор
    Княз Владимир идва от Великий Новгород! Завладява украйна от хазарите... и поставя Киев за столица. Та от там Киевска Рус, не украйна... Но украинците понеже са една кръгла 0 и си въобразяват някакви нелогични величия и важност... Както вие Българите понякога говорите, че сте основали Япония и заради вас е строена китайската стена!

    Коментиран от #14

  • 2 Чукча

    3 2 Отговор
    Този автор,написал тази поръчкова статия на когото даже и снимката е анонимна,е менте .Писанията от него са в пълна противоположност с историческите факти и даже измислици,целящи да променят и отрекат желанието на гласувалите на референдума да се върнат в Русия.Крим е бил руски и ще бъде такъв,вижте историята.Не е необходимо да се посочва село без име с 800 жители на 70 км на изток от Киев,защото такова село няма. А това,че украинските свещеници са отцепници от руската православна църква е от ясно по-ясно.Краварите организираха преврата наречен Майдан, Яценюк е аут и сега по всякакъв начин трябва да се задържи хунтата. Искат чрез църквата да се задържат на власт.Това е.
  • 3 борис

    2 3 Отговор
    православието е синоним на мързел кражба алкохолизъм нечистоплътност
  • 4 Краварят

    3 2 Отговор
    Добър избор за никнейм, Чукча. От теб разбрах, че от векове насам до ден днешен Крим е бил само руски. Ще кажеш ли от коя история си го прочел?
  • 5 Харакиири

    3 2 Отговор
    Късогледо гледате на историята Раптор. Наистина няма такова държавно формирование наречено Украйна до 1994 г. Това е факт. Как то е факт че и княз ти Владимир е българин. Виж за Япония е много спорно. За китайскта стена-прочети китайските летописци. Не вярвам те да са си измислили историята.

    Коментиран от #6

  • 6 Goro Lafchi

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Харакиири":

    Княз Владимир е българин? Слава Богу това не е научен форум.
  • 7 ААА

    4 0 Отговор
    Румънците и те "нямат стигане" .В румънските учебници по история пише-Остатъци на румънската култура и изкуство,сега могат да се наблюдават в земите на днешна Италия.

    Коментиран от #8

  • 8 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "ААА":

    Така е Румънците се латинизират по време и след Наполеоновите войни. Дори до началото на 19в. и Библията им е била на български. Е вече са отделна нация, следват македонците, предстои-помашката нация. За справка форум Pomak.bg

    Коментиран от #9, #13

  • 9 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Монго":

    Може ли още едно минусче? Всъщност две, девет ми е любимата цифра...

    Коментиран от #10

  • 10 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Монго":

    Ама тука са.по-малко...

    Коментиран от #12

  • 11 Уточнител

    2 2 Отговор
    Монго/Много се е объркал.До XVI в. офиц. език в ъв Влашкото и в Молдовското васални княжества е бил българския. За румънци още никой не е чувал.От XVI в. старите бълг родове вече не управляват княжествата - султанът започва да назначава на тази длъжност фанариоти, които решават да запалят в тези земи "духът на елинизма"- Филики етериа, като междувременно да изгонят бълг. език от църквата и администрацията...По ред причини първото не успява, гр. език не се налага, но пък на българския е нанесен удар и оттогава започва утвърждаване на влашката/молдовската идентичност. През XVII век е преведена Библията от български на влашки.Започва създаването на влашки лит език на база на българския. Дотогава никой не бил чувал за "румънци" и румънски език. ОБАЧЕ новият език използва кирилицата (т. нар влашка кирилица) до средата на XIX век, когато, с благословията на Великите сили двете княжества се обединяват в едно - Молдовлахия. Малко по-късно си го преименуват в Ромъния, а от 1878 става независимо кралство. Започват да използват латиницата преди това. Лит. румънски език е силно повлиян от българския (като речников фонд - ок 30%). Ето едно изречение на румънски: "Тата е болнав"

    Коментиран от #16, #17

  • 12 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Монго":

    Аааа, само пет юинуса, пренебрегвате ме. Ще се оплача на Козяк16 ще видите вие едни надници...
  • 13 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Монго":

    страхотна мисъл взета направо от турския учебник по история,румънците се латнизирали след наполионовите войни!!!!!ха,ха,ха....хо,хо,хо ибрика реши да даде експертно мнение за втори път този месец и отново счупи тъпомера!!!!тва е втори пик след тва, че русия замогвала финансово през 2015 !!!
    чувал ли си за латинизирано население на балканите вземи провери ,коя година се е латинизирало ?

    Коментиран от #18

  • 14 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "раптор":

    я пак станахме вие българите :)))!ти си руснак от български произход :))),определено няма с кво да се похвалиш в тази ситуация!
    иначе тези дето се напъват ,че българия е основала япония са същите като теб великурусина ,хора с малко знание и големи комплекси.
  • 15 Mixa Klimment

    3 2 Отговор
    Русия започна тайна война.?????

    Брад и фантазия от Лондон и Ню Yorka.
  • 16 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Уточнител":

    http://www.promacedonia.org/lm_da/lm_da_dako-romyni_3a.htm#6
  • 17 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Уточнител":

    Уточнител, румънския език се ползва от 16-17в. Има "писания" на влашки и по-рано. Но богослуженията продължават на български, още доста време. Кирилкцата се използва в Румъния до 1862г. Прав ли съм?
    Това тук не е научен форум.
    Думите на Деса-Стоян ще ги подмина. На нея още и бушуват хормоните...
  • 18 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    увеличава. Това пише „Блумбърг” в анализ на икономическата ситуация в Русия. Според данните на руската Централна банка валутния резерв на страната на 19 февруари е бил 379 милиарда долара, което е с 29 милиарда повече, отколкото минимума, регистриран през април 2015 г.
    Обещах да не ти обръщам внимание. Но ето ти цитата, бях ти дал и статията от Блумбърг в оригинал, ама като си зле с езиците.
  • 19 НРБ

    3 2 Отговор
    -:))

    Облъчват здраво рептилите, в стил д-р Гьобелс.
    Но нямат късмет, закъсняха.
    Паписта икоменист, Вартоломей и той .
    Колко ли ще се изненада за местото, в което ще отиде, като му дойде времето да се яви пред Господ ?