Last news in Fakti

18 Юни, 2016 16:36 1 875 10

София прайд дава кураж на уязвимите

  • софия прайд-
  • лгбти-
  • лгбт-
  • прайд-
  • кураж-
  • малцинства

Дискриминацията спрямо маргинални групи допринася за тяхното отхвърляне от обществото

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Броени часове преди началото на деветото поред шествие за равенството и недискриминацията на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора (ЛГБТ) - "София прайд", Моника Писанкънева, член на организационния комитет на София Прайд и председател на Фондация "Ресурсен център Билитис" разговаря с Факти.бг за прайда, толерантността, омразата, гордото отстояване на себе си, противопоставянето на закостенялото мислене.

Няма как да не започна с убийствата, които обляха в кръв миналата неделя американския град Орландо, когато в нощен гей клуб бяха убити 49 души. Тази новина потресе не само ЛГБТ общността, но и всички хора, които вярва т в равенството, свободата и демокрацията. Как се отрази атаката на общността в България?

Тя ни мобилизира и ни накара да вземем максималните възможни мерки за опазване сигурността на участниците в София прайд, който ще се проведе днес.

Ще се отрази ли на мерките за сигурност стрелбата в Орландо?

В голяма степен това зависи от СДВР и Общинска полиция, с които съгласувахме събитието и които също така знаят, че по същото време се провежда и контрашествие. Разчитаме, че органите на реда ще вземат необходимите мерки за сигурност. Но също така разчитаме по-голям брой хора от предходни години да дойдат на прайда, защото това означава солидарност и това ще ни помогне да бъдем чути с посланията си към институциите.

Колко хора очаквате да подкрепят шествието и посланието, което отправяте?

Очакваме поне 2000 души да се включат в шествието. Основното му послание е, че правата на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората в България все още не са изравнени с правата на останалите. България е ратифицирала редица международни споразумения, както и приела законодателството на Европейския съюз, което я задължава да защитава правата на всички хора. Ние, активистите за правата на ЛГБТИ (изброените по-горе групи) сме готови да окажем съдействие на властите за подобряване на законодателната рамка и публичните политики, за да се преодолеят традиционни предразсъдъци спрямо ЛГБТИ, които ги поставят в неравностойно положение.

Защо е важно да се говори за това без то да се омаловажава?

Защото правата на ЛГБТИ са човешки права и държавите, които функционират демократично и на основата на върховенството на закона, поемат анагажимента да защитават правата на всички хора, независимо от техните признаци на различие от мнозинството.

Усеща ли се промяна в отношението на обществото към хората с различна сексуална ориентация?

Обществото е доста радикализирано и разделено на крайни противоположности не само по отношение на правата на ЛГБТИ, но и по други теми, които предизвикват конфликт с традиционните норми. Неглижирането на тези теми от страна на институциите и дискриминацията спрямо маргинални групи, която е институционализирана и на която не се обръща внимание, допринасят за това.

Нашите наблюдения показват, че много млади хора ни подкрепят, те са и основните участници в София прайд. Това не е случайно - младите изказват своите предпочитания към среда с повече граждански свободи, и емигрират именно към такива страни.

Време е българските власти да се замислят за ефекта от неглижирането на правата и свободата на изразяване на малцинствата у нас.

София Прайд дава кураж и на други уязвими групи, той е най-голямото правозащитно събитие в България.

Днешното събитие понесе ударите на много остри критики от църквата и част от обществеността най-вече, защото ще се проведе на Задушница - ден, в който християните почитат паметта на мъртвите? Защо точно днес, а не на друга дата?

Съвсем откровено, това е чиста случайност, не сме се сетили да следим църковния календар. Но и не виждаме смисъл да го правим, защото почти всеки уикенд е някакъв религиозен празник. Трудно е да се избегне съвпадение с някой празник на някоя от религиозните общности в България. Ние, организаторите, дълбоко уважаваме правата на всички релизиозни общности да отбелязват своите празници, като очакваме от тях да направят същото, като зачитат нашите светски права. Няма абсолютно разделение между хомосексуални, трансждендър и религизони хора. Това са различни признаци, на основата на които се формират различни общности и често се получава така, че един човек съчетава у себе си различни признаци, по които може да бъде третиран като част от общност. Накратко, няма смисъл да търсим някаква умисъл в провеждането на прайда в същия ден, в който се отбелязва Задушница. Някои от участниците също са ходили да почетат своите починали близки рано сутринта. Това не пречи да се включат в прайда късно следобед. Няма конфликт между двете събития.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЕЕМВЕ ПАУЪР

    5 1 Отговор
    Аман от тия п....ли, лесбийки и подобни. Ако не им се обръща достатъчно внимание на това "малцинство" и не се гарантират "правата" им значи са поставени в неравностойно положение. Равноправието за тях явно се изразява в натрапчиво налагане на тяхната ориентация и маниери в обществото и медийте гарантирано им от "европейското" законодателство на разни манафи, п...ли и подобни. Да включат и зоофилите и неркофилите за да не са дискриминирасни и те. Може да въведат и в училище изучаване на тия индивиди.
  • 2 Бай хой

    4 3 Отговор
    Гнус ме е да коментирам.
  • 3 jambazina

    3 3 Отговор
    Дава кураж на *&%$!@##
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Змей Горянин

    2 2 Отговор
    Друго си е да си п...раст или лезбийка в тази държава, та дори и м...л - правата те затрупват отвсякъде, то едни свобода, ви казвам, едни ценности, само и само да докажат, че повредената им психика и разбирания са нещо нормално. И какво сега, всичките да ставаме п...ли, за да имаме повече права и по-малко задължения, така ли?!
    Примерът на Содом и Гомор не ви ли стига, та се пънете толкова да изглеждате нормални в една ненормална държава като нашата?! Плюя на вас и вашите разбирания за живота, аз искам БОЛШИНСТВОТО от нормални хора да налага своите разбирания на МАЛЦИНСТВОТО от извратеняци, а не обратното, искам децата да не считат п...лите за нещо нормално!!!
  • 6 javorrrrr

    5 0 Отговор
    Не разбирам смисъла от този "прайд" или "гей парад" или каквото и там социално наименование да има. Бъди си п...л, хомо, лезбийка, транссексуален, бисексуален или какъвто се харесваш, но не е нужно да парадираш с това и да дразниш останалите, които не го приемат. Нито са им потъпкани правата, нито има дискриминация. Да не би да не ги назначават на работа или да ги гонят. Ами дори в Британското правителство имаше информация за обратни. Да си живеят, да си кротуват и така. С тези "прайдове" само повече трупат неагитивизъм към себе си. Ако искат да ходят на върхъ на планината - като Дъновистите, но не в центъра на София!
  • 7 незнайко

    1 2 Отговор
    Е няма как да сме по назад от САЩ. Нали те ни ръководят. Защо изобщо имаме църкви? Това което се проповядва там, няма нищо общо с действителноста. Пост 1 и 6 правилно са формулирали ситуацията. Това ако не се спре в зародиш, ще стане ежедневие, което не е приятно.
  • 8 Крис

    3 0 Отговор
    Два вица от вицове. Отговори на въпроси които се задават тук. "Анкета на улицата. - Господине, а вие защо искате да напуснете България? - По времето на комунизма хомосексуализмът се наказваше със затвор, после само с принудително лечение, после стана нещо нормално, после започнаха демонстративни гей паради и аз вече се страхувам да не стане задължителен."

    "- Какъв е този шум на улицата, Джон? - Гей парад, сър. - И какво искат? - Еднополова любов, сър. - И кой им забранява, Джон? - Никой, сър. - Тогава защо крещят? - П...сти, сър. . ."

    Мнението ми е че е нормално да си различен ако си се родил така, но не е нормално да демонстрираш че си различен и да искаш всички да са различни като теб, след като си го избрал да предезвикваш другите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Майната ви

    0 0 Отговор
    "Нито са им потъпкани правата, нито има дискриминация. Да не би да не ги назначават на работа или да ги гонят."
    Направи си труда да си провериш информацията преди да говориш. Има ужасно много ЛГБТ хора, които не само че са преживели насилие заради това, ами имат проблем с намирането на работа, особено в по-малките градове. А Наказателният кодекс дори не криминализира престъпленията от омраза по признак сексуална ориентация или полова идентичност. За правото за сключване на брак и за какво служи то няма даже да споменавам. Айде мислете малко.