Last news in Fakti

29 Юни, 2016 08:00 2 453 2

Забравете за Grexit след Brexit

  • brexit-
  • grexit-
  • гърция-
  • криза
Забравете за Grexit след Brexit - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Забравете за Grexit след Brexit. Това заявява пред гръцкия сайт „Капитал“ ръководителят на Работната група за Еврогрупата (EuroWorkingGroup) Томас Визер. Той настоява, че Гърция ще бъде страната с най-малък негативен ефект от Brexit.

Ключовият момент е, че

ние не знаем точно какви са резултатите - последици от референдума за Brexit.

Видяхме значителна турбуленция в много сектори на пазара, смята ръководителят на Работната група за Еврогрупата. Според него всички други ефекти ще зависят от бъдещите отношения да бъдат договорени между ЕС и Великобритания. Най-засегнатите ще са младите хора, чието образование на Острова ще поскъпне. Кипър, за разлика от Гърция, ще пострада повече от отделянето на Великобритания заради по-тесните икономически и исторически връзки между двата острова.

Томас Визер смята, че пред Атина стои въпроса за модернизиране на публичния сектор и пазара на труда.

Според експерта трябва да се върне доверието в публичната администрация, данъчните органи, съдилища, както и всяка друга администрация, която има пряк контакт с населението. Той е институционален триъгълник на доверие, за да се установи. Ако това не се направи, нищо няма да се подобри. Но ако е успешно, това ще бъде най-голямата полза, която може да се натрупват в страната, отбелязва Томас Визер.

Според него

вдигането на данъците е политически избор на правителство.

Надявам се, че то се консултира с експерти по отношение на ефективността на събираемостта на приходите ... Туризмът се развива добре и цялостната финансова картина е по-добре от очакваното. По-добре от прогнозите от преди шест месеца. Парите могат да бъдат събрани. Разбира се, трябва да има стимули. Въпреки това, ако глобите са по-малки от укритите данъци, какво би ви мотивирало да бъдете последователен в изпълнението на задълженията си? Това попита риторично Томас Визер.

Той обяснява както позицията на Еврозоната по случая на преструктуриране на гръцкия дълг и защо Гърция трябва да се притесняват от позицията на МВФ за дълга. Това е свързано с политиката на фонда в Латинска Америка.

Основното предизвикателство пред Атина е плащането по дълга през 2024 г.

Работната група за Еврогрупата е подготвителен орган, състоящ се от представителите в Икономическия и финансов комитет на държавите членки от Еврозоната, Европейската комисия и Европейската централна банка.

Тя оказва съдействие на Еврогрупата и на нейния председател при подготовката на обсъжданията на министрите.

Обикновено работната група заседава един път месечно преди заседанията на Еврогрупата.

Членовете на Работната група за Еврогрупата избират председател за срок от две години, като срокът може да бъде удължен.

Кабинетът на председателя на работната група се намира в Генералния секретариат на Съвета на ЕС в Брюксел.

От януари 2012 г. длъжността председател на Работната група за Еврогрупата се заема от Tомас Визер, който е и председател на Икономическия и финансов комитет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абж

    1 0 Отговор
    А що не Bgexit.
  • 2 Мишка

    1 0 Отговор
    Защото на Bgexit трябва големи железни топки.А то в Bg няма такива.Всичко е сладолед Ескимо.Като стане топло се разтича и изчезва.