3 Юли, 2016 07:00 2 678 10

Ретро носталгия

  • реклама-
  • политика-
  • пиар-
  • носталгия

Тогава Западът беше раят, а „Кореком“ – храмът, в който човек можеше да се поклони и да се докосне до представата за този рай, до неговия символ в нашия суров, но справедлив свят на развит социализъм

Ретро носталгия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кое е общото между рекламата и политиката? Неуважението. Рекламистите мислят потребителите за идиоти и често са прави. Политиците мислят избирателите за идиоти и често са прави. Публиката е наивна маса, която лесно може да бъде тласната към дадено действие (покупка или гласуване), от което няма полза. Нещо повече, публиката ще извърши това действие с убеждението, че го прави по своя воля и по свой избор.

Това пише в блога си Иван Стамболов – Сула.

Разбира се,

рекламистите и пиарите се съобразяват с вкусовете на аудиторията

и затова толкова често героите в рекламите са щастливи забавляващи се глупаци, които постигат всичките си мечти чрез бърз кредит. И в рекламните, и в политическите послания почти винаги се рисува мечта, която става постижима, ако следваш инструкциите в съответния клип. Напоследък такава мечта е ретро носталгията.

Днес много масови стоки (бири, кренвирши, сладоледи) свирят на тази струна. Изкуствено състарени кадри навяват свидни спомени от „онова време“ – груби сгради в сталински стил, пред които се вият търпеливи опашки за бира; стари москвичи (като онзи от откриването на ЦУМ) лелеят копнеж по отминалите дни; в онези дни децата бяха свободни, нямаха мобилни телефони, по които да ги проверяват родителите им, играеха на фунийки и не си миеха ръцете, преди да ядат джанки – да, всичко това го има в рекламите. „Ретрото пак е на мода!“, „Супер вкус от „онова време“!“. Така крещят рекламите. И за да не остане съмнение кое е „онова време“, или директно го назовават („беше лятото на 66-та“) или вкарват, макар и уж на шега, недвусмислени словесни маркери – „другарки“, „хорът на пионерите“, „студената война“, „бригада първенец“…

Откъде у специалистите по маркетинг тази любов към „онова време“?

Та нали те работят все за големи частни компании, често с мултинационално (западно) участие, акули на пазара, ужас за конкурентите! Нали такива компании бяха невъзможни в „онова време“ на тотална държавна собственост, планова икономика и регулиран пазар! Да не би пък да са се объркали? Да не би да си мислят, че „онова време“ (60-те и 70-те) в България е било като „онова време“ във Франция и Западна Германия? Няма нищо, ама абсолютно нищо общо.

Всъщност рекламистите не създават ретро носталгията, а само се възползват от нея, веднъж създадена от политиците и политическите пропагандатори, ангажирани в проруска и просоциалистическа медийна дейност. Тези хора се опират на един повсеместен мисловен модел – идеализиране на отсъстващото. Тези, които помнят „онова време“, в повечето случаи помнят младостта си и красивите моменти от нея. Някои са били несправедливо привилегировани, други са забравили извращенията, забравили са липсата на свобода. На някои даже свободата не им е била нужна – заблуда е да се мисли, че всички хора желаят свобода: много от тях цял живот търсят начин да разменят свободата си за хляб, както с презрение констатира Великият инквизитор на Достоевски.

Онези пък, достатъчно млади, за да не помнят „онова време“, но пък недоволни от „прехода“, за който денонощно им се втълпява, че е не само тотално провален, но и още не е свършил, те разсъждават така: „онова време“ не е като „това време“; „това време“ е кофти,

следователно „онова време“ е куулско. Те не са постигнали кой знае колко в настоящето, но не защото са тъпи, некадърни или мързеливи, а защото нещо в настоящето не е наред – така се успокояват. И както за мнозина по времето на соца Третото българско царство беше идеал, сега идеал е царството на Тодор Живков. Нормално. Даже обидно банално.

За някои хора миналото е романтично. Особено романтична е фолклорната древност и затова се просълзяваме от ръченици и носии, а на стените в механите ни висят палешници, хурки и колелета от каруци. Тази древност, иначе белязана от суров до изнемога, беден и безпросветен селски бит, е романтична, защото е отдалечена във времето и, което е по-важно, защото е завършена цялост, затворена страница, която отдавна не се пише, а само се чете. Такава страница вече може да стане и социализмът – необходимо е само хората, които нямат преки спомени за него, да станат достатъчно много и достатъчно възрастни. Днес е романтичен не просто социализмът, а онази социалистическа епоха, когато го имаше великият СССР, родината на световния пролетариат, люлката на новото време, нашият голям славянски брат. Когато кренвиршите бяха вкусни, а бирата – истинска.

Когато кренвиршите бяха вкусни, а бирата истинска,

имаше един магазин, наречен „Кореком“.

Създаден първоначално да доставя крем „Нивеа“ на западните курортисти по Черноморието, той бързо се превърна в храм на потреблението, в който социалистическият човек пристъпваше в шептящо благоговение. Иначе беше жалък като магазин. Имаше дънки, шоколад, кафе, някакви печки, чинии, евтино уиски, което обаче караше тогавашните гъзари да се чувстват богоравни, цигари, дъвки и разни дрънкулки. Нещо като западнал фришоп на затънтено гранично КПП.

Но освен дъвки и парфюми, „Кореком“ доставяше и друго – задоволяваше една типична за „онова време“ религиозна потребност. Тогава Западът (да не говорим за Америка!) беше раят, а „Кореком“ – храмът, в който човек можеше да се поклони и да се докосне до представата за този рай, до неговия символ в нашия суров, но справедлив свят на развит социализъм. Толкова силна беше религията към Запада, че когато дойдеше Великден, държавната телевизия задължително пускаше американски филм, за да си стоят хората вкъщи и да не отидат в онзи, другия храм и да не се поддадат на онази, другата религия, заклеймена от марксизма-ленинизма като опиум за народите.

Сега Западът е люлка на поквара и гнездо на хомосексуалисти.

Всички злини идват от него, той е виновен даже и за войната в Украйна. Русия пък пази свято опиума за народите. Защо мислят така? Просто защото сега сме една най-обикновена парламентарна демокрация от западен тип – ни по-добра, ни по-лоша от много други „капиталистически“ страни. Мечтата е сбъдната. Западният рай излезе от „Кореком“ и потече по улиците. Днес вече не той, а „онова време“ на СИВ и Варшавския договор е мираж зад непостижимия хоризонт, което автоматично го превръща в идеал за всеки по-посредствен ум.

Политиците, анализаторите и пропагандистите разбират всичко това и се възползват от него по пътя си към властта. Когато извървят този път докрай, те ще захвърлят знамената, но засега бодро плющят с тях. Разбира се, това не са всички политици, а само проруските, „левите“, довчера атеистични, а днес безкомпромисно „православни“.

Тези политици можем да наречем „децата на ретро носталгията“.

Каква е тяхната логика? В началото на т.нар. „преход“ те гръмко обявиха, че престават да бъдат комунисти и стават социалисти. Нищо че продължават да се гордеят с вековната си история, която започва от Бузлуджа и Дядото, минава през атентата в храма „Св. Неделя“, народния съд, лагерите, Червенков и Живков, за да стигне чак до скандалната АЕЦ „Белене“ и „големия шлем“ на Георги Първанов – Гоце. Прекръстиха се на „социалисти“, защото се заклеха, че са европейци и по-големи европейци от тях мъчно можеш да намериш. Тогава народът беше все още пряко травмиран от социализЪма и търсеше надежда и спасение на Запад. Как да не поведеш този травмиран народ!

После обаче, когато се видя, че не всеки ще стане милионер, чувствата към Запада започнаха да се променят. Особено след като станахме членове на НАТО и ЕС, с което се постигна една голяма стратегическа цел и вече нямаше към какво друго да се стремим, освен към все по-големи телевизори и все по-пълни хладилници. Видяхме, че Западът не е онзи рай, не е онзи „Кореком“, който очаквахме, а най-обикновена, даже скучна делнична среда със своите ядове и ежедневни предизвикателства. Тогава доста хора видяха рая другаде – в Русия и отвъд нея в баснословния и митичен Евразийски съюз. Раят е рай, само когато е непостижим. Комунистите (социалистите) надушиха този ретро-носталгичен завой и побързаха да го оглавят.

Сега те вече не са европейци, техните сърца отново туптят в ритъма на Москва.

Ето ги, днес са там, за да целунат стъпалата пред Кремъл и да разкритикуват собствената си държава. За Първанов това е лесно, той това работи, винаги го е работил и от това е издържал себе си и семейството си. При Нинова е по-особено. Каква е тя сега – русофилка или европейка? Осъжда ли санкциите, които ПЕС подкрепя? Докъде може да стигне нейната морална гъвкавост?

Руснаците не са виновни за нашия резил.

Те имат някакво виждане за себе си, искат да са империя, не искат да участват в съюзи – тяхна си работа. Това че някакви български политици си правят сметка да просперират с руското име на уста, за което са готови на всякакви предателства, на защита на всякакви чужди корпоративни и геополитически интереси – това не променя чувствата на руснаците. Но въпросните български политици трябва да са наясно, че „верността“ им няма да бъде наградена с благодарност, а с презрение. И не мотористи ще ни пращат, ами ще започнат и боклука да си хвърля у нас заради „българи“ като Нинова, Първанов и Сидеров.

Така че, ако се питате откъде се взеха тези ретро реклами по телевизията – ето откъде. Защото винаги ще има жадна за илюзии тълпа и винаги ще има илюзионисти, готови да утолят тази жажда. Не е вярно, че Бог няма чувство за хумор. Има и го проявява като понякога допуска желанията на хората да се сбъдват. Дано не допусне да се сбъдне ретро носталгията. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАБА ВИ

    0 2 Отговор
    Дотегна ми от демокрация с всичките и екстри. Искам си Комунизма с ВСИЧКИТЕ МУ ИЗГЪЗИЦИ.
  • 2 Мирчо Спасов

    1 2 Отговор
    Както сам се определяш в блога си, уважаеми Иван Стамболов, ти наистина си никой, ти си просто поредния най-обикновен, на когото разни комитети и НПО-та плащат, продажен лизач, подобен на Т. Томовци, Гареловци, И. Инджевци и прочее неосъществени, възприемащи се за журналисти....е, те поне май имат професионално образование.

    Та, уважаеми Иван Стамболов, твоя стил на писане ми е познат, но не може да уязви хора като мен....но ако все пак някой ден палачинката се обърне, теб един от първите ще те въдворим в Белене. А когато те даваме на прасетата, ще се запознаеш с тях жив, но откъм краката, за да можеш, между писъците, да осъзнаеш колко още гадни неща си пропуснал да напишеш за лошия комунизъм...и ще си прав, ще знаеш !

    Айде хаирлия ! :-)

    Коментиран от #4

  • 3 Урко

    3 0 Отговор
    Нито при социализма беше добре, нито сега. Положителното на новото време е, че можахме да опитами всичко което не беше позволено преди, отрицателното е, че отрочетата на тези които взеха власта преди 72 години продължават да ни управляват и сме още в комунистическата ера.
  • 4 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мирчо Спасов":

    Драги ми "ОЧАКВАЩ ПАЛАЧИНКАТА ДА СЕ ОБЪРНЕ",откъде у теб такова самочувствие,че безспорно признати политико-исторически факти съществуват само и единствено за да уязвят точно "хора като теб"?Между другото буди възхищение как си успял да подбереш най-червените,да им организираш социалистическо съревнование и накрая да се роди супер идеята да съживиш отдавна изядени Беленски прасета за да ги угояваш с журналисти,пишещи нехаресвани от теб неща?Сигурен съм че отлично знаеш,че няма как ДЕВЕТОСЕПТЕМВРИЙСКАТА ИЗМЕТ НА БЪЛГАРИЯ състояща се от "неосъществени" просяци,простаци и клошари с основна професия "обири на мандри" да слезе от Балкана с нахлюпени каскети,преметнали по една "берданка" на рамо и да заявят че поемат кормилото на България...АКО РУСКИТЕ ТАНКОВЕ НЕ БЯХА ЗАД ГЪРБА ИМ!!!И после с един замах да отнемат имотите на трудолюбивите и читави хора "в полза на държавата"...ТЯХНАТА ДЪРЖАВА!Не може тая гмеж наричаща себеси "партизани" гордо да сочи белези по лицата си и да твърди пред целокупния бълг. народ че са от "неравни битки с врага",а те всъщност да са от междуличностни юмручни разправии за открадната пита кашкавал или от нежелан секс с разгонен мечок и цели 45 ГОДИНИ да тънат в разкош,превилегии,че и да оправят цялата си рода на "топли местенца" в министерствата и чужбина,но...оказа се че може.Та ако наистина си мислиш че тия времена могат да се върнат защото руските танкове пак ще навлязат в БГ - слагай ръка над очите и впервай взор на изток като героя от "Дядо Йоцо гледа"...може и да стане твойта работа:)

    Коментиран от #6

  • 5 незнайко

    1 1 Отговор
    Платена статия, челяща ПРОМИВАНЕТО, на малкото останали здрави мозъци в БЪЛГАРИЯ.
  • 6 Горда България

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Не е точно така, вЕрвай ми! Комунизмът в България пристигна не чрез шумкарите и Съветската армия, докараха го Звенарите като Кимон Георгиев, известен като "Вечния превратаджия" и шпионите на Москва. Другото съществено събитие, което ни натрапи СССР, бе загубата на Германия на Източния фронт и договорката между Рузвелт, Чърчил и Сталин България да остане в съветската сфера на влияние.

    Тези некадърници с пушкалата нито са били големи герои, нито големи бойци, а просто обикновени безделници, авантюристи и хаймани, нямащи нищо общо с комунизма, освен шумкарските изпълнения.

    България не е имала никакъв избор по това време. Вече е било твърде късно за търсене на мир. И не знам кой си представя, че някой е търсел у нас друго освен евтина и лесна военна плячка - всичките немски машини са изнесени в СССР, отказваме се от дължимите ни суми по търговски договори в полза на СССР, откарват цялото българско злато в СССР... Институции, органи на властта, учреждения, организации - всичко се овладява от московски лакеи. С няколко парични реформи се изземват парите на населението, а държавата фалира няколко пъти.

    Национално богатство все пак се създаде, но колко години след 1945? Изтрепаха десетки хиляди в лагерите и то сериозните, интелигентните хора, които в разцвета на живота си попаднаха под диктата и тормоза на разни ц...ни и криминални елементи. Осъществи се смяна на елитите - един прогнил и калпав елит се смени с друг прогнил и калпав елит, а в началото на демокрацията застъпи на работа трети прогнил и калпав елит.

    Е, някои си спомнят с умиление за прасетата на о. Персин, но това е, защото те лично не са пострадали. Те просто са крали от имуществото на интернираните и избитите, а впоследствие, разбира се, нямат вина. Понякога се чудя - бившият режим имаше очи и уши навсякъде, всички за всеки доносничеха, послушваха, дебнеха... Къде изчезнаха всичките доносници?! Реално цял народ бе агент на ДС, ползваха се ходатайства, връзки... Изведнъж всичките доносници просто изчезнаха и станаха демократи.
  • 7 555

    0 0 Отговор
    Искам най доброто от Социализма и Западната демокрация ...Есенцията а не Лай..та. За съжалени в България се практикува второто...
  • 8 ААА

    0 0 Отговор
    Никой няма като мъж ,да излезе и да обясни,защо преди 28г. махалата кънтеше от деца.Що тогава се раждаха по 168 000 деца годишно ,и всички ходеха на училище.Защо сме затънали в престъпност и корупция ,от горе до долу,като в африканска държава.Защо ядем боклуци и заместители на храни.Защо троино се е вдигнал процента на рак,диабет ,сърдечно съд. заб. и психич. заб,и народа изпростя като както никога. Защо предадохме пазарите,суровините,кадрите,и нац.сигурност на други държави,а трябваше само да се демонтира комунизъма,но не и държавата.Имаме ли бъдеще,или ще го караме от заем до заем.Хаиде някои да излезе и да обясни , а не да търси вината в соц. носталгията. Като сте по можещи, от старите, ги направете нещата по добре.
  • 9 Ами да

    0 0 Отговор
    Прекрасна статия, уловила мерзкото време, в което живеем днес, уви!
  • 10 Крум Янкулов

    0 0 Отговор
    добър поглед към нещата,но аз искам да добавя нещо докато българите не спрат да се обръщат като ветропоказател накъдето духа вятъра и не погледнат просто как да оправят нещата си у дома,сами без някой от някъде си с магическа пръчка да дойде и да ни оправи ще остане сегашното статукво:
    вечно мрънкащи хора на които все нещо им пречи и все някой им е виновен и все някъде е по добре...