Last news in Fakti

19 Юли, 2016 16:49, обновена 20 Юли, 2016 09:42 14 546 16

Дядо Добри - "Тихият ангел"

  • дядо добри-
  • тихият ангел-
  • уте еренберг

Интервю с Уте Еренберг, продуцент на филма за дядо Добри

Дядо Добри - "Тихият ангел" - 1
Снимки: Facebook
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво ви мотивира да направите документален филм за дядо Добри?

Мотивацията или по-скоро идеята дойде, когато гледах „Оскарите“. Един документален филм, наречен „Дамата от килия номер 6“ привлече вниманието ми. Това е трогателната история на възрастна жена, преживяла Холокоста.

Зачудих се дали България има своите подобни герои и написах „български герои“ в Google. Името дядо Добри бе първото, което излезе насреща ми. Бях впечатлена от изражението на лицето му и от милата му усмивка, затова реших да открия кой е той. Реших да го удостоя, правейки филм за него, пишейки неговата история.

Попитах какво мисли Неди по въпроса, а той отговори „Прекрасно, нека да го сторим, този човек заслужава да бъде почетен. По-късно Неди ми сподели, че е използвал снимка на дядо Добри в един от своите музикални клипове, наред с други подобни герои от различни страни на света.

Започнах да чета и да разпитвам хората за него. Открихме семейството и приятелите му и поговорихме с тях, а те ни разкриха колко невероятни неща е сторил този човек. Събирахме стари снимки и материали в продължение на две години. Стартирахме работата си по филма през януари 2014-а. Изскочиха толкова красиви дела от миналото му. Един ден реших да го попитам дали ще ме покръсти, защото никога не съм бил кръстен, израствайки във време на комунизъм в Източна Германия. Той го стори. Този човек промени моя живот, както и този на Неди, възгледите ни станаха далеч по-позитивни.

През тези две години работа по филма, който нарекохме „проекта на нашия живот“, преминахме през много трудности. Неди загуби майка си, а аз баща си. И двамата държахме родителите си за ръце, докато си отиваха... Междувременно загубихме доста от приятелите си и бяхме много близо до това да се откажем, тъй като периодът наистина беше тежък, едва се справяхме със ситуацията. Също така нямахме пари за бюджет да направим лентата, но някак си изкретахме, открихме страхотни спонсори. Нещата вървяха много бавно и през редица препятствия, но не се отказахме.

Дядо Добри ни вдъхна всичката сила, от която имахме нужда, той ни подкрепяше във всеки един момент. Неди разви много силна връзка с него, а един ден той му каза: „Неди, искам да продължиш по моите стъпки, по моите дела, ако си отида. Толкова беше силно...

Бихте ли ни разказали подробности за самия филм.

Жена от Портланд на име Джан Бийзли следва дядо Добри от 20 години. Тя го съзира през 1996 година, когато Симеон Сакскобурготски се връща от изгнание. Запленена е от погледа му и въпреки че го губи в тълпата, никога не забравя лицето му.

Година по-късно тя се връща и се заема да търси дядо Добри. Намира го и оттогава насам те са приятели, най-добри приятели.

Открих съвсем случайно Джан във „Фейсбук“. Има голяма група хора, които са свързани поради една и съща причина с дядо Добри и понякога се намираме, просто ей така, по случайност, наистина странно как. Понякога си мисля, че Господ и дядо Добри искаха всички ние да се свържем едни с други, за да създадем тази красива история.

Цар Симеон Втори и дядо Добри имат дълбока емоционална връзка, защото дядо Добри е бил телохранител на баща му – Цар Борис Трети. Ние самите разполагаме с истории и записи от онова време. Дядо Добри обича Симеон, но дълги години не бе успял да го види на живо. През 1996-а той извървя близо 200 километра, за да види как царят се завръща в България. Беше му донесъл подарък и цветя, но тогава така и не получи възможност да му ги даде лично.

Миналата година се чудихме какво можем да направим за рождения ден на дядо Добри, за да го направим щастлив, да му направим подарък за всичките му добри дела. Затова реших да се свържа със Симеон Втори и да го попитам дали ще може да присъства на рождения ден. Той се съгласи и всички заедно се срещнахме на 20 юли в къщата на дядо Добри, който се трогна силно.

Какво е посланието на филма?

Посланието на филма е ЛЮБОВ. Посланието е вяра, мир. Посланието е, че нито една сила на земята не може да пречупи човешкия дух.

Има ли място „доброто“ в съвременния свят и как да отворим очите си за него?

Добрината лежи вътре във вас. Тя не може да бъде открита никъде по света, освен вътре в човека. Всеки сам е отговорен за собствените си действия и хора като дядо Добри могат само да бъдат олицетворение на добрината, на милосърдието - на истинското.

Дори и в модерния свят има любов, просто трябва да бъде открита. Ако дядо Добри е успял да я намери, преживявайки две войни, ние също можем да я открием. Вярата и безрезервната любов са нещата, които правят света по-добро място.

Не мога да ви разкрия детайлите около филма, тъй като искам повече хора да го гледат един ден и да се изненадат колко много е направил този човек, за да направи света по-добър. Дори да е с най-дребните неща, той е направил повече от всеки друг преди него. И мисията му продължава, дори ден преди 102-ия му рожден ден. Бог да го благослови!

Факти.бг е медиен партньор на филма "Тихият ангел"

Интервю на: Анжелина Димитрова и Константин Карагьозов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОЙКО

    2 1 Отговор
    ДЯДО ДОБРИ ВЕЛИК БЪЛГАРИН.
  • 2 ГОЙКО

    3 1 Отговор
    ДЯДО ДОБРИ ВЕЛИК БЪЛГАРИН.
  • 3 Goro Lafchi

    3 1 Отговор
    А има ли вече истински българи освен дядо Добри?
  • 4 Тошибиян

    0 8 Отговор
    Този е глупак дето проси и дава парите на впечатлените от мизерията му хора на най голямата мафия църквата....за да тънат поповете в разкош ....вдичко е измама а този е съочасник

    Коментиран от #5, #15

  • 5 Петър Кимонов

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тошибиян":

    А ти си неграмотен, световнонеизвестен, комплексиран, анонимен трол.
  • 6 До Тошибиян

    2 0 Отговор
    Ти не си трол, а най-обикновен глупак. Иди запали една свещ, че май си се оставил на собствената гнусотия.
  • 7 Тошибиян

    0 3 Отговор
    Свещи не палим в религий не вярвам а вие сте глупци а този с дрипите зема ваште пари и ги носи на поповете дарения да карат лимузини и оргиииии и златни синжири кръстове и така насетне.....да питам само къде беше вашия христос и майка му кога му се молеха у батак?че и църкви му стройте и му се лигавите пфууууууу ако съм диктатор първото ще е да събора де що има църкви и жамий поповете донори за органи и религиите ще са забранени

    Коментиран от #11

  • 8 лили

    2 0 Отговор
    скоро бях на църква,пред църквата стои един старец с чашка в ръка,почнах да ровя из чантата да му дам един лев и той като видя,че не мога да си открия портмонето ми предложи 2лв.за да купя нещо на децата,казах му,че имам пари.много ме впечатли този старец подобен на дядо добри,той ми отвори очите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 От мен

    0 2 Отговор
    Дядо ви Добри Целуна Рака на Бареков от тогава за мен той не е Велик Българин но може да се е обркал стареца
  • 11 Джими

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тошибиян":

    ТОШИБАНЕ срам ме е от теб!Каква майка те е родила теб бе? Как може да си токова озлобен? Иди и запали една свещичка в църквата и дано намериш малко покой със себе си ,че , ще се самоизядеш отвътре от злоба и ненавист и омраза. Човек трябва да има вяра в нещо за да се различаваме от животните и изродите които шетат по тази земя!

    Коментиран от #13

  • 12 гост

    3 0 Отговор
    На доброто лошо не може да кажеш. Дядо Добри е символ на доброто в хората, пълен контраст на ежедневието ни, в което хората подминават паднал човек на пътя с оправданието, че бързат. Този човечец е направил много за религията, който иска да вярва в нея, който иска не. Той вярва и го прави, а вие си задайте въпроса дали сте способни да направите същото, и тогава се замислете колко силен е той и колко слаби сте вий. Важното е да вярваш, в библията пише, че Бог е навсякъде и може да бъде открит навсякъде, не е нужно да палиш свещ или да ходиш на църква, за да вярваш, но трябва да го усещаш.
  • 13 Трифонов

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Джими":

    Не давай акъл на хора, които не ти го искат! Не поучавай никого, защото снизходителното отношение, което се крие в самото начинание - да раздаваш съвети без да са ти искани - е само по себе си деяние, което излага теб самия, а не този, на когото ги даваш, независимо от обстоятелството, че този някой може и да има нужда от тях! Не си внушавай, че като се правиш на религиозен и съветваш този или онзи да ходи да се кланя на фалшиви светини и да пали свещи тук и там, ще заблудиш "шефа", че си добър човек! Не бъди глупак! Безспорен факт е, че църквата (независимо коя), е най-корумпираната, морално упаднала, общественовредна институция в Света, откакто той светува и е в основата на най-големите трагедии, жестокости и нещастия, които човечеството е преживяло. И от всички църкви, все пак християнската католическа църква е най-бруталната, човеконенавистна и лицемерна, подпалила всяка една война на този свят и отговорна за всеки един загубен живот и угнетена душа, включително за тези, които днес гинат в терористични актове, извършени от маймуни, изповядващи вероятно най-примитивната форма на религия. Не забравяйте - степента на религиозност е право пропорционална на тъпотията, неграмотността и липсата на природна интелигентност на индивида, на неспособността и незрялостта му да приеме, че един ден ще умре и това е абсолютният КРАЙ на неговото съществуване!

    Коментиран от #16

  • 14 БайХуй

    1 0 Отговор
    Това е съвременен жив Български Светец.... Ама нали ние по традиция ще оценим положително нещо когато го загубим. Да е жив и здрав още много години че то надежда не остана!
  • 15 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тошибиян":

    що ли не ме учудва поста ти.типичен фен на путин.предполагам си и силно вярващ в Бог :))))))))))))))!
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Трифонов":

    Езекил 33
    1.И Господното слово дойде към мене и рече:
    2.Сине човешки, говори на людете си и кажи им: Когато нанеса меча върху някоя земя, и людете на оная земя вземат някой човек изпомежду си и си го поставят за страж,
    3.и той, като види че мечът иде върху земята, затръби и предупреди людете,
    4.тогава, ако мечът дойде и постигне някого, който чуе гласа на тръбата а не се пази, кръвта му ще бъде на главата му.
    5.Той е чул гласа на тръбата, а не се е свестил, кръвта му ще бъде върху него; когато, ако беше се свестил, той би избавил живота си:
    6.Но ако види стражът, че мечът иде и не затръби, и людете не се свестят, и мечът дойде и постигне някого от тях, той биде постигнат поради беззаконието си; но кръвта му ще изискам от ръката на стража.
    ......................................................