836 0

Външнополитическите ефекти на опита за преврат

Не си струва да се очаква промяна на стратегическия курс на Турция

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вътрешнополитическите ефекти от опита за преврат се проявяват в извънредно положение, преустановяване на основните права и мащабна чистка. Постепенно започнаха да се проявяват и външнополитическите последствия, коментира Ибрахим Варлъ от турския в. „Биргюн“.

В отношенията със САЩ и западните съюзници настъпва сложен период. Ако набиращите сила спорове със САЩ за екстрадирането на Гюлен и нападките на официални лица, в това число и на министри, че зад преврата стоят САЩ“, се превърнат в криза, това може би ще означава промяна на неустойчивата външна политика на Турция!

Според турските власти обичайният заподозрян в организацията на преврата е САЩ. На основанието, че без САЩ не може да се задейства нито един преврат в региона, зачестиха обвиненията по адрес на Вашингтон.

Белият дом не приема критиката (както при всеки неуспешен опит за преврат), но предизвиква подозренията на турските власти заради това, че човекът, който стои зад преврата, от години е приютен в САЩ, пише в. „Биргюн“.

Международните измерения на опита за преврат трябва да се разглеждат в две посоки. Първият – отношенията със Запада, т.е. Атлантическия съюз, и вторият – отношенията с Русия. Ще има ли разрив по линията Анкара-Вашингтон заради преврата? Разбира се, че не. Турция има пъпна връв със САЩ и Атлантическия съюз... Но тогава защо Анкара се опитва да създаде такова впечатление? Причината е проста! Първо, Анкара се опитва да се възползва от неуспешния опит за преврат и се хваща за шанса да шантажира САЩ, чийто кредит на доверие намаля. Второ, тя иска да се хване за антиамериканската риторика, възникнала в общественото мнение вътре в страната и всячески да я използва.

Има ли вероятност турските власти, обвиняващи висшия разум и Съединените щати, да се обърнат към руската ос? Към днешна дата, това не е актуално, въпреки появилата се вероятност за възстановяване на отношенията с Русия. Тази вероятност предизвика приказките зад кулисите от сорта - "това може да доведе до влизане в ШОС". Разбира се, Русия първа осъди опита за преврат и нещо повече, слуховете, че руснаците са предупредили Анкара за опита за преврат, ще стопят ледовете между двете страни, чиито отношения няколко месеца преживяваха криза. Но не си струва да се очаква, че това ще доведе до промяна на стратегическия курс. Заявленията, че двама министри от „Партия на справедливостта и развитието“, ще посетят Москва, а Ердоган в близко време ще се срещне с Путин, може да се оцени така: това само ще намали напрежението, но нищо повече, коментира в. „Биргюн“.

Турция


Още по темата

 • И турската опозиция иска екстрадирането на Гюлен

  И турската опозиция иска екстрадирането на Гюлен

  Опозицията в Турция призова за екстрадирането на проповедника Фетулах Гюлен, който бе обвинен, че е мозъкът, стоящ зад опита за преврат на 15 юли, ...
  26.07.2016
  891
  2
 • Турция, Гърция и Западът

  Турция, Гърция и Западът

  Турция, Гърция и Западът. С това заглавие гръцкото издание „Екатимерини“ описва настоящата геополитическа ситуация след опита за военен ...
  26.07.2016
  2 674
  0

Напиши коментар:


Публикувай