27 Юли, 2016 21:00 2 844 2

Трябва ли султанът да благодари на царя?

  • султанът-
  • благодари-
  • царя-
  • врагове-
  • съюзници

Ердоган трябва да е благодарен на Путин, че е останал жив

Трябва ли султанът да благодари на царя? - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Враговете на живот и смърт отново станаха стратегически съюзници. На никой друг неуспялият военен преврат не е бил така изгоден освен на владетеля на Русия Владимир Путин и на лидера на Турция Реджеп Таип Ердоган, пише чешкото издание “Лидовки“.

Москва, старият нов съюзник на Анкара, се отнася с разбиране към жестоките чистки. По данни на ирански и някои руски медии, Русия е била не само крайно заинтересована от провала на пуча, но и е допринесла много за него. Тази новина първа я пусна иранската агенция "Фарс" и няколко арабски издания, които се позовават на свои източници в дипломатическите кръгове на Анкара, припомня “Лидовки“. По тяхна информация няколко часа преди опита за преврат руското военно разузнаване е прихванало шифровано съобщение за неговата подготовка. Прессекратарят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга това и заяви, че няма подобна информация.

Според руски военни експерти, това е технически възможно, благодарение на военното присъствие на руснаците в съседна Сирия, във военната база "Хмеймим", където е щабът на на руското военно разузнаване, което разполага с най-модерното оборудване, предназначено за прихващане на криптирана и секретна информация. Най-важната новина за турците, която руснаците изясниха, е фактът, че няколко турски хеликоптера планират да излетят в посока хотела в Мармарис, където в момента се е намирал турският президент Ердоган. Твърди се, по заповед на Кремъл за това веднага са били информирани турските специални служби. Вероятно благодарение на руснаците Ердоган е навреме е напуснал хотела. Ако тези съобщения се окажат истина Ердоган трябва да е благодарен на Путин. И не само затова, че остава на поста си, но и за това, че е останал жив. Тяхната среща в началото на август със сигурност ще бъде вълнуваща.

А още през есента на миналата година Москва и Анкара се държаха като заклети врагове, припомня “Лидовки“. През ноември 2015 г. Турция свали руски самолет над турско-сирийската граница, което прекрати експорта на турски плодове за Русия и на руските туристи по турските плажове. Русия, която и без конфликта с Турция, разбра, че заради военната си авантюра в Украйна, този конфликт трябва да бъде регулиран.

Първият сигнал към Турция, Путин изпрати на 14 април по време на разговора си с гражданите. Дванадесет годишната ученичка Вяра Кузнецова го попита кого първо ще спаси пред очите му се давят украинският президент Петро Порошенко и турския президент Реджеп Ердоган. Подготвеният отговор на Путин беше: "Ако някой реши да се удави, никой не може да го спаси. Но, разбира се, Русия е готова да протегне ръка за помощ на всеки, който я поиска".

Ердоган разбра това и на 12 юни й изпрати поздравления за Деня на независимостта на Русия. На 29 юни Путин му се обади по телефона. Резултатът - възстановяване на отношенията, коментира “Лидовки“. В Москва оцениха и това, че двамата пилоти, които свалиха руския изтребител, вече са зад решетките. Но не заради този инцидент, а заради участието им в преврата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 1 Отговор
    Пак стана както каза Путин а именно, че ако Турция се извини и вкара в затвора онези които са виновни за инцидента Русия няма да предприема нищо. Урок по достойнство и чест от Русия показа,че на този свят не всичко е пари и ,че народ които притежава такива качества рано или късно неговите врагове ще бъдат в краката му. дано нашите политици се поучат от този урок но надали, за тях света е далавера и келепир.

    Коментиран от #2

  • 2 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    да не би ердоган да е в затвора?или пук да спря турския натиск към асад или да спря подкрепата за кримските татари или за азербеиджан?поне да бе прочел статията в нея се казва че не ердоган е тръгнал да се извинява ,а путин.негова е инициативата по затопляне на отношенията .демек всичко е обратно на тва дето твърдиш!