29 Юли, 2016 05:05 14 174 26

За сближаването с Москва Анкара ще плати определена цена

  • сближаването-
  • москва-
  • анкара-
  • плати-
  • определена цена
За сближаването с Москва Анкара ще плати определена цена - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неотдавнашният опит за свалянето на турското правителство подтикна Анкара да възстанови отношенията си с Москва. Президентът на Турция Реджеп Ердоган и неговият руски колега Владимир Путин планират да преговарят по този повод на 9 август в Санкт Петербург.

Срещата ще се проведе в най-удачния момент за Путин, пише Дориан Джонс от EurasiaNet – мрежа, която предоставя информация и анализи за политически, икономически, екологични и социални събития в страните от Централна Азия, Кавказ, Русия, Украйна, Молдова, Турция и Югозападна Азия.

Турция е мощен геополитически играч в Черноморието и нейната ориентация на Запад може да бъде преразгледана. Анкара има обтегнати отношения с почти всички западни съюзници на фона на подозренията за възможното им участие към проваления опит за преврат и нарастващата вълна от критики от страна на САЩ и ЕС заради затягането на гайките в Турция след опита за преврат.

В така сложилата се ситуация отличаващият се с опортюнизъм Путин по всяка вероятност ще махне настрана обидата от Турция. Отношенията между Москва и Анкара рязко се изостриха след като турските ВВС унищожиха руския бомбардировач, изпълняващ бойна задача в Сирия през ноември миналата година.

Някакво затопляне в двустранните отношения започна да се забелязва още преди опита за преврат след като през юни Ердоган поднесе своите извинения. Но сега, съдейки по всичко, този процес видимо се ускори, коментира Дориан Джонс. „Страните осъзнават, че лошите отношения са вредни и за двете страни“, каза съветникът по външнополитическите въпроси на Ердоган  Айше Сезен Услуер. „По мое мнение съществува политическа воля за нормализация на отношенията. Мисля, че отношенията ще се възстановят до нивото преди свалянето на самолета“.

Турските власти съобщиха, че сред арестуваните след провалилия се опит за сваляне на правителството е и пилотът на военния самолет, свалил руския бомбардировач, което може би е жест, предназначен за Москва. Освен това турските чиновници споменаха в своето съобщение до медиите, че е възможно унищожаването на руския военен самолет да е свързано със заговора срещу турското правителство.

Кремъл бе един от първите, които предложиха подкрепа на Ердоган по време на опита за преврат. Още по-важно е, че Москва протегна ръка, когато не беше ясно как ще завърши пучът. Този факт изигра значителна роля при вземането на решение за августовските преговори, отбелязва експертът по международни отношения Соли Юзел от истанбулския университет „Кадир Хас“ пред EurasiaNet. „Путин подкрепи Ердоган. Имаше неопровержими съобщения за това, че именно Русия първа е предупредила турците за възможния преврат, каза Юзел. Забележително е, че своята първа среща с ръководител на чужда държава, президентът Ердоган ще проведе именно с Путин“.

Путин несъмнено няма да пропусне да спомене, че веднага е подкрепил правителството на Турция, за разлика от западните съюзници на Анкара, които проявиха относителна бавност, която много възприеха като изчаквателна позиция, коментира Дориан Джонс. Почти всички изявления за осъждане действията на превратаджиите се появиха едва след като стана ясно, че опитът за преврат се е провалил. Членовете на турското правителство са дълбоко уверени, че много политици в съюзническите страни не са били на тяхна страна.

Великобритания направи изявление в 11 ч. сутринта на следващия ден. Един американски сенатор, Дик Блък, даже написа в страницата си в Туитър: „Добри новини: военните се стараят да свалят турския диктатор“.

Съветникът на Ердоган Айше Услуер благодари на президента на САЩ Барак Обама за подкрепата, макар че  заявление за подкрепа бе направено рано сутринта на следващия ден, когато опитът за преврат вече се проваляше.

„Появиха се много антизападни статии и изявления от частни лица и членове на правителството, отбелязва опитният дипломатически наблюдател Семих Идиз от турския вестник „Джумхюриет“. Много са настроенията срещу САЩ и НАТО, и затова сферата на външната политика влиза в определена криза“.

Освен това по думите на  Семих Идиз Иран активно се опитва да вбие клин между Турция и някои най-близки съюзници в региона. „Иранците веднага осъдиха опита за сваляне на правителството. Те също така твърдят, че катарците и саудитците са имали отношение към пуча. Аз не знам дали трябва да се вярва на такива заявления. Също така по техни думи именно руснаците първи са предупредили за преврата“, добавя той.

Използвайки момента Москва ускорява процеса за снемане на икономическите санкции от Анкара. Вицепремиерът на Руската федерация Аркадий Дворкович заяви на 26 юли за възобновяването на преговорите за сваляне на забраната за импорт на турски продукти и възобновяване на работата по газовия проект „Турски поток“. За този проект, който трябва да доставя руски газа за европа като заобикаля Украйна, за първи път бе съобщено през декември 2014 г. След захлаждането на турско-руските отношения той бе замразен.

„Бяха взети политически решения за разрешаването на въпроса за продължаване работата по проекта“, каза на 26 юли министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи, говорейки за „Турски поток“. Вицепремиерът Мехмет Шимшек, който придружаваше  Зейбекчи по време на официалната визита в Москва даже нарече Русия „стратегически партньор“.

За сближаването с Москва Анкара ще трябва да плати определена цена в дипломатическата сфера, коментира Дориан Джонс. „Русия и Турция ще провеждат двустранна търговия, съвместни инвестиционни и индустриални проекти, а така също държавите ще си сътрудничат по регулирането на сирийската криза“, каза на 22 юли външният министър на Русия Сергей Лавров, говорейки за процеса на възстановяване на двустранните отношения.

Анкара и Москва подкрепят в сирийската гражданска война противоборстващите се страни. Територията на Турция се използва от сирийските бунтовници за път на доставки, макар че Анкара настоява, че позволява да минават само товари от хуманитарен характер, на което трудно може да се вярва. Както се очаква Сирия ще бъде един от главните въпроси от дневния ред на срещата между Ердоган и Путин.

„Ние ще обсъдим всички въпроси, засягащи нашите страни“, потвърди съветникът на Ердоган Айше Услуер.

На преговорите с Путин ще се говори от позициите на геополитическа слабост. „След преврата Турция се намира в не особено силна позиция“, заяви дипломатическият наблюдател Семих Идиз. Тя не може да налага волята си“.

Путин може би ще предпочете дългосрочен стратегически подход и няма да се възползва от уязвимостта на Анкара и ще се постарае в дадения момент само да отдалечи Турция от западните съюзници.

Ердоган на свой ред разбира, че срещата с Путин ще му даде коз в отношенията със западните съюзници. Съветникът на Ердоган Айше Услуер подчерта, че Анкара ще остане вярна на отношенията с НАТО и Вашингтон, но добави, че Турция ще се ръководи от прагматизма. „Турция след края на Студената война провеждаше балансирана външна политика, като се държеше равно отдалечено от всички страни и се придържаше към принципа на взаимна изгодност в отношенията с тях“, каза тя.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 antimediator

    1 3 Отговор
    Честито на руските мекерета.
    Как най-голямите им врагове им станаха първи приятели!
    Като няма други, и Ердоган започна да им харесва.

    Коментиран от #19

  • 2 ДЯДО

    2 0 Отговор
    Още не съм чул най-големият им враг да им е станал приятел, нито пък те на него.
    Впрочем американски сенатор е признал навремето, че политиката е най мръсния бизнес.
    Една популярна наша фраза гласи * всички са маскари *или мекерета
  • 3 Сверм

    0 3 Отговор
    Приятел с белите цигани, по-известни като мужици, водкаджии и т.н.? Не ставайте смешни. Те не искат много, защото искат ВСИЧКО!

    Ех, защо не беше жив Рони... Путлер щеше да му стига до *** и винаги щеше да има едно наум преди да анексира каквото и да е, не само Крим!

    Коментиран от #6, #23

  • 4 Morgoth

    1 1 Отговор
    Турция е отвсякъде заобиколена от врагове. До сегя добруването и се базираше основно на това че е партньор със запада. Но ако сега реши да се позиционира на изток я чака пътя на Иран. Добре за диктатора, но зле за народа.
  • 5 Киро

    0 4 Отговор
    А как ушанките тук обясняваха и се пенявеха, как Валодя щял да отмъсти за самолета и пилотите...

    Русия трябва да яде нещо, след санкциите срещу западните производители на храни, няма откъде да внася на нормални цени, освен от Турция. А и трябва да си продава газа някъде.
    А Турски поток няма да има - не може да се изплати с тая цена на газа. Виж там все нещо друго Валодя ще прилапа.

    Ее, малко честта я няма, ма кой ти гледа тия работи днешно време...

    Коментиран от #7, #15

  • 6 като гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сверм":

    Защо обвинявате руснааците, Путин, Ердоган? те търсят своят интерес в тези неща. И след като ЕС, България в това число, отблъснаха Москва, под предлога за Крим, а на практика Крим бе следствие от войната на Порошенко и мафия, подкрепяна от кой ли не и в ЕС, то нима Путин, Ердоган са виновни, че искат да си продадат газта, да печелят, да се развиват? можеге ли да упрекнете Путин и Ердоган, че нещо са ви виновни? аз не бих го сторил - това са политици търсещи и своят интерес и на държавите им. За нашите неуспехи сме си виновни ние - търпим смъртоносни политици а плюете куп свят? е, виновните са на власт, бивши и настоящи, лапат си парите и не им дреме за нас, нито за България, нито за Русия нито за Турция нито за никой, освен да лапат наготово и да богатеят. аз бих поддържал приятелски отношения с Русия, но защитавайки нашият интерес в конкретните сделки. ердоган го прилага - това правии ли го виновен? нот! за мое отвращение към родни политици те ни предават, продават, закопават, пречат и богатеят от дивидентите наготово, но не приложиха нищо умно като дългосрочна политика тук. За което не са виновни нито Путин, нито Ердоган. Виновни са конкретни хора и проявления! Ами като са умни и Путин и Ердоган, те ке печелят. ние като сме глупави, щом търпим да ни прецакват политици масони паразити всякакви, кому се сърдим, че я духаме? например, имаме куп агенции за сигурност? И нито една не спря вредните сделки на родни политици, които ни прецакват? Е, Путин и Ердоган ли са виновни?
  • 7 кроко

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Има-няма... едва ли можеш да гледаш в бъдещето! И за северен поток 2 говорехте че няма да има, ама го има. Нито ще го строиш ти, нито пари ще даваш, нито цените на газа ще са вовеки веков такива, та да даваш мнение какво ще има и какво ще няма.

    Я дай пак кога ще фалира Русия?

    Коментиран от #9

  • 8 Бай хой

    2 1 Отговор
    О свещена простотийо. Как да обясниш на простия колко е заблуден.

    А ми така наречените гладни руснаци в момента са най големият износител на зърнени храни. Както е тръгнало до две три години ще задоволян напълно потребностите си от всякакви храни и ще започнат да изнасят евтини стоки по целия свят. Те там е голямата заплаха за сегашните колонизатори.

    А кой е изостанал и водкаджия и мужик не може да се обясни на хора които слушат само чалга и гледат турски и индийски сериали.

    А който може нека се наслади на творенията на един мужик дървосекач - http://www.vbox7.com/play:b3401e7eef

    Коментиран от #10

  • 9 Киро

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "кроко":

    Тя е фалирала вече бре, ушко!

    Харчи от резерва и до края на 2017-та той ще е НУЛА. Това го каза финансовия им министър!

    А цените на газа вече никога няма да са като преди - Иран се намеси на петролния пазар, американците почват да добиват веднага, след като барела мине 60 долара, а това С Арабия няма да допусне!

    Аривидерчи на лесните доларчета от петрол и газ!
    Електрическата технология настъпва при колите, възобновяемите източници също!

    Коментиран от #12

  • 10 Киро

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Русия не може да задоволи и 50% от нуждите си от храна, вземи прочети малко бе, простотийо, в която няма нищо свещено!

    Коментиран от #13, #14, #16

  • 11 ЧОВЕК

    1 0 Отговор
    Не мога да разбера , как зрял човек реално вярва че Русия ще фалира или че ще гладуват без така наречения "запад"...тъжното в цялата картина е че тези хора се имат за интелигентни

    Коментиран от #17

  • 12 еххх подлгииии

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Когато стане Русия нула--тогава квичи тук...
  • 13 ТТТТТ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    Кирчо-за да се изказваш,трябва да имаш поне малко познания бе-ако стане така че ел.колите да изаместят петрола-първи ще гризнат дървото американците--петро долар-----сещаш ли се бе охи???...
  • 14 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    Кире бре момче младо и неопитно. Правиш ли разлика между държавен резерв и резервен фонд за кризисни ситуации.
  • 15 просто е бе

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Еми това е отмъщението на Путин бе тролей сороски-сега Москва ще го клати както си иска--и Ердоган ще подпише всякакви договори,за които преди това руснаците не са и мечтали-схващаш ли? Ама в Козяк,няма да ти го кажат това-то трябва и да мислиш.А мисленето не опира само до розовите ти прашки.

    Коментиран от #18

  • 16 Морският

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    Гледам ги едни такива гладни слизат от самолетите,и по усмивките им личи че са гладни.Гладни си бутат куфарите тия руснаци,а ако бяха наядени ,сигурно щяха да си ги носят ,с една ръка над главата. Всичко в тях излъчва ГЛААААД ГЛАААААД , раздават от техните си шоколади , сигурно защото ,не е полезно гладен човек да консумира шоколад,и ги пробутват на нас по-наядените. А вечерта като седнат в ресторант ,тогава да видиш,що е глад .Поръчват наистина като гладни.
  • 17 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "ЧОВЕК":

    русия фалира поне 3 пъти след като се скара със запада през 20 ти век,а там се гладува постоянно .та незнам колко си интелигентен!
  • 18 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "просто е бе":

    полов пак почна с тактиката сменям ника за да съм повече,но ние сме ти свикнали така че не се коси!отмъщението на путин е много сериозно ,отмъсти на загиналия пилот и семеиството му дето сега се чудят кво става като ердоган им предложи апартамент в кушадасъ !би било смешно ако не е трагично,но наздарове и по-леко с лексотана!
  • 19 име

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "antimediator":

    няма вечни приятели , а вечни интереси...
  • 20 волен сидеров

    1 1 Отговор
    Браво,комшиите ни от всички страни са по умни и хитри от нас.Добре се ориентират и си плетат кошничката със силните на деня ,а не тези алчни и досадни хамериканци .Мислят си ,че те трябва да определят съдбите на народите-е да ама не...все по интересно ще става и дано като загубят почва под земята си тези проклетници хамериканците и еврейските им господари не им прегрее бушона и да провокират руснака или китаеца -та да не се подпукаме всичките по земята....жалко за децата
  • 21 tost

    1 0 Отговор
    Много експерти тука бе,малко факти от 22 април 2016 г.
    „„„„Русия отново е №1 производител и износител на пшеница в света. Черноморският регион на Русия е най-плодородната земя за отглеждането на земеделската култура. Руската пшеница успешно превзема пазарите в Близкия изток, Нигерия и Индонезия, където десетилетия САЩ е била водещ доставчик.“““““
    Голям глад ги гони ;),като дойдат по нашето черноморие,в ресторантите ,капанчетата и хотелите наистина поръчват като гладни :))))
  • 22 Сирия

    0 2 Отговор
    "Хората в Сирия не искаха да напускат държавата си. Те искаха мир, докато не се намеси Русия преди 5 години в района. Тогава да не забравяме, че нямаше още Ислямска държава и терористите не са причината за сегашния миграционен поток". Това заяви пред Нова ТВ сирийският журналист Нидал Хлайф. По думите му с новата руска намеса в Сирия и новите въоръжени бази кризата в страната ще се задълбочи.

    "Освен от Ислямска държава, хората бягат основно и от режима на Башар Асад, който Русия подкрепя, както подкрепяше този на Кадафи в Либия и на Саддам Хюсеин в Ирак.
  • 23 shakespeare

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сверм":

    Когато беше жив Рони , беше жив Брежнев , както и когато беше Хитлер имаше Сталин ... Винаги ще има два полюса щото така е устроен света , нема добро ако нема лошо , няма бяло ако няма черно , няма умни ако няма тъпи ... някога са "бистрили" политиката по седенките , сега по форумите , но в това няма нищо лошо. Притесняващото е сближаването на Русия и Турция , две много силни държави , изолирани все повече от другия свят - ВОЙНА !!! СВЕТОВНА!!!

    Коментиран от #24

  • 24 Ерген от седянките

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "shakespeare":

    Аха, краставите магарета и през десет баира се надушват, а Путьо и Феса са си новите Антихристи, особено към собствените си народи!
  • 25 Снайпериста

    1 0 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !!!
  • 26 kireto

    0 1 Отговор
    бреи,бре,брееее,големи коментари,глемам,чета,ине вярвам,само преди няколко седмици,се разгорешти,голям спор в защита на русофили,и туркофили,чеедните били виновни, другите били криви за свалениат самолет имам предвит,ее те се погодиха,аа за вас бьлгарите знаете ли какво остана от тази кавга е ще ви кажа за вас остана,на ербап резаниа и на путин дьлгият,а да ви е честитоооо