1 707 0

Дипломатът, който иска да управлява Хърватия

Пленкович е познат в кулоарите на Европейския парламент

Снимка: Wikipedia
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Андрей Пленкович има едва няколко седмици, за да убеди сънародниците си, че е правилният човек за кормилото на страната. Проблемът е, че много хървати нямат идея кой е той, пише „Политико“.

През месец юни местният парламент бе разпуснат и бяха насрочени нови избори, които ще се проведат на 11 септември.

Пленкович е познат в кулоарите на Европейския парламент, но като много други, не е толкова разпознаваемо лице в собствената си родина. Той се нагърби със задачата да възроди дясноцентристката идеология и да спечели вота. Пред лидера на Хърватския демократичен съюз (HDZ) обаче има трудни въпроси за решаване и важни геополитически посоки за избиране.

Предшественикът на Андрей Пленкович – Томислав Карамарко – подаде оставка, заявявайки, че „трябва да бъде поставено ново начало“. Късането с миналото, обаче, невинаги е толкова лесно.

При управлението на Карамарко много хора изразиха притеснението си от заиграването с усташката реторика. Крайнодясното движение е отговорно за смъртта на хиляди дисиденти и цивилни по време на Втората световна война.

Ще бъде интересно и на дипломатическата сцена и отношенията със съседна Сърбия. Въпреки че се забелязва затопляне на двустранните отношения – включително съвместна работа по отношение на бежанската криза – има много трески за доизглаждане. Възходът на крайнодесни настроения както в Сърбия, така и в Хърватия, доведе от предпазливост между Белград и Загреб.

За да спечели изборите, Андрей Пленкович трябва да победи политическия ветеран Зоран Миланович – бивш премиер, който стои на кормилото на другия голям играч – Социалдемократическата партия (SPD).

И докато първият не е толкова популярен, то в лагера на HDZ имат поводи за оптимизъм. Сондажите показват, че подкрепата към неговата партия след неговото назначаване е нараснала от 21 до 28%. това е с едва 1% по-малко от подкрепата към SPD.

Андрей Пленкович е политически опитен играч, в чиято визитка личат няколко ключови точки. Преди да започне работа в Европейския парламент през 2014 година той прекарва две години в хърватския парламент – запознат е с местните проблеми и механизми за решаването им. Има и богат дипломатически опит като основен преговарящ от името на Загреб за присъединяването към общността.

Мирослав Ковачич споделя, че Андрей Пленкович може да промени ситуацията както в своята партия, така и в страната.

„Фокусът трябва да бъде насочен върху икономиката, социалните проблеми и по какъв начин можем да извлечем ползи от членството си в ЕС“, казва Пленкович. Той иска неговата партия да се основава на универсалните хуманни ценности.

За да управлява, обаче, HDZ ще се нуждае от подкрепата на по-малки партии (ако спечели изборите). Либералите от „Мост на независимите листи“ спечелиха 12% на предишните избори. Между двете партии обаче имаше искри.

„Вратите сега са отворени за всички“, казва Пленкович. Дали дипломатът може да се окаже ключът към стабилността?

Хърватия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай