12 Август, 2016 09:59 1 463 1

Подготовката на българското председателство на ЕС изостава

  • подготовката-
  • българското председателство-
  • ес-
  • изостава
Подготовката на българското председателство на ЕС изостава - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните дни „измислени европейски журналисти“ се изказват за похарчени смешни 20 000 лв. в края на 2015 г. за разясняване на българското председателство на ЕС. Някои от тях тези суми ги взимат за няколко месеца индивидуални хонорари. Парите са я по европейски проекти или от фондация „Америка за България“.

Само президентът Росен Плевнелиев е опростил 473 000 лв. на български граждани. Всички български медии са отговорни за българското председателство на ЕС от 1 януари 2018 г. да бъде популяризирано. В момента обществото въобще не знае какво означава това. Да не говорим, че в самият ЕС също трябва да разберат за България. Затова е нужна истинска комуникационна стратегия на страната – вътрешна и външна, съчетана с културни събития. Например Словакия, която председателства ЕС в момента е отделила 8 млн. евро само за популяризиране на страната. Общият й бюджет за председателството е 70 млн. евро. Естония работи почти със същия бюджет за реклама и вече действа. Дори е изпратила свои хора на обучения в Словакия. Балтийската държава има заделени 75 млн. евро, с които ремонтира и летището си.

България е до никъде.

Определени са 75 млн. евро за председателството, но не са отпуснати и похарчени никакви суми. Все още не са започнали ремонтите на НДК, резиденция „Бояна“ и сградата на Народното събрание на бившия Партиен дом. Комуникационна стратегия и реклама на България няма. Събития, семинари и обучения също няма.

Подготовката за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. не върви по план и вече сериозно изостава. Това призна наскоро и ресорният вицепремиер Меглена Кунева. Никой освен нея не го интересува председателството на ЕС. Всички са фокусирани в президентските избори. Както обикновено в България не се гледа дългосрочно. 

Една част от служителите нямат необходимото ниво по английски. Нивото на владеене на съответния език е по-ниско с две нива от изискуемото. Освен това в ангажирания екип има и текучество на кадри. Министерството на външните работи като цяло е заспало по проблема.

България ще трябва да засили подготовката си, казва Меглена Кунева. Ремонтът на Националният дворец на културата (НДК) трябва да приключи до септември 2017 г. и сградата да е напълно готова за европредседателството. За целта правителството отпусна 17 млн. лв. за "адаптацията" на НДК за нуждите на европредседателството. Поръчката за избор на изпълнител на НДК се забави. Първоначално тя беше пусната през април с прогнозна цена от 12.8 млн. лв. без ДДС. Това стана ден преди влизането в сила на новия Закон за обществените поръчки. Месец по-късно поръчката беше спряна, с аргумента, че двуфазното проектиране ще я оскъпи и забави, а време няма.

Преди дни беше пуснат новия търг, който обаче е с прогнозна цена от близо 14 млн. лв. без ДДС. На изпълнителя ще бъдат възлагани и допълнителни дейности, които не са посочени в поръчката до 10% от стойността й. Това означава, че ремонтът може да поскъпне с още около 1.4 млн. лв. Срокът за подаване на офертите е 26 август, а изпълнителят ще трябва експресно да ремонтира сградата до края на август 2017 г.

Жалби бавят и ремонта за 5 млн. лв. на пространството пред главния вход на НДК, т.нар. площад "България". Вече близо година Столична община не може да избере изпълнител заради обжалването на процедурата. Първият търг беше прекратен по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова, но в момента тече обжалване и на втория от фирми "фантоми", които нямат нищо общо със строителство. По тази причина поръчката е спряна до произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията по жалбите.

Другият проблем е подготовката на комуникационната стратегия - чрез нея хората в България да научат повече за ЕС, а и в ЕС да знаят повече за нашата страна. Заетостта, миграцията и енергетика бяха определени като основните индикативни приоритети на българското председателство на ЕС. След напускането на Великобритания се очаква Брекзита също да попадне. "През септември ще се съберем с Австрия и Естония (т. нар. тройка, страната преди нас и тази след нас), за да определим приоритетите, по които ще работим. Те едва ли ще са драматично различни от това, което вече сме предложили", каза Меглена Кунева. Приоритетите са свързани с дневния ред на Европа - като убежище, миграция, сигурност с разширяването на ЕС. Темите са десет, от които всяка страна избира тази, по която се чувства най-силна.

Като цяло председателството на Съвета на ЕС се очаква да е сериозен тест за българската дипломация. България ще трябва да договаря сложни компромиси по най-тежките въпроси от дневния ред на ЕС, ще ръководи около 2000 срещи в различен формат в София и Брюксел, а може да се наложи и да бъде балансьор в процеса на излизането на Великобритания от ЕС. Според Лисабонския договор председателството на ЕС подготвя и ръководи заседанията на Съвета (с изключение на Съвета по външни работи) и подготвителните му органи, включително комитети, работни групи и др. Другата ключова функция на държавата председател е да представлява Съвета във връзките му с Европейската комисия и парламента, особено в рамките на т. нар. "триалог", който цели съгласие по законодателните предложения. Председателството на ЕС в крайна сметка не е просто формален ангажимент!

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъка

    0 0 Отговор
    Как да се свърши всичката работа като трябват пари а тиквата знае че по това време няма да е на власт и после пак платени протести, нови избори, и ще се оправдава с едно правителство което е било на власт най-много една година, как е забило България и как той им оправя бакиите . И пак ще трябва да се ограничим още, а пък той ще изтегли нов заем И.Т.Н.