Last news in Fakti

14 Август, 2016 14:55 4 629 9

Голямата игра на Путин: стратегия на три фронта

  • голямата-
  • игра-
  • путин-
  • стратегия-
  • три-
  • фронта

Москва иска да наложи нов международен ред

Голямата игра на Путин: стратегия на три фронта - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Искрите по протежение на границата с Украйна, кървавата битка в Алепо, Сирия и помирението с Турция - това е тристранната стратегия, с която президентът на Русия Владимир Путин се опитва да установи нов амбициозен международен ред около Руската федерация. Това коментира в уводна статия в италианският вестник "Ла Стампа" главният редактор Маурицио Молинари. Статията е озаглавена "Голямата игра на Путин: стратегия на три фронта".

Според Молинари Путин възнамерява да намали значително влиянието на САЩ в трите региона. В Украйна той иска да отслаби влиянието на Вашингтон като гарант за демокрацията в Източна Европа, В Сирия демонстрира военен капацитет, който да е по-голям отколкото коалицията срещу джихадистите, която наброява 60 държави, начело с Обама, а в Турция иска да прокара разделителна линия на страната с НАТО, като използва чувствителността на Ердоган по отношение на живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен, обвинен за организирането на неуспешния опит за преврат.

В помощ на Путин в тази голяма игра е създавания в последните години образ на Запада като разкъсван от противоречия в областта на миграцията и заплашен от тероризма, лишен от силни лидери, което ясно беше изразено в откъсването на Великобритания от ЕС.

Голямата амбиция на Путин, според главния редактор на "Ла Стампа" е да се създадат основите на нов международен ред, в който центърът да не е Запада.

Русия изгражда поредица от привилегировани отношения с държави, които се ръководят от различни, в сравнение със западните демокрации, политически модели - от Беларус до Турция, от Египет до Иран, както и бившите съветски републики от Централна Азия. При това Москва използва различни инструменти за влияние, които включват енергийни инвестиции, военно присъствие и достатъчно ефективна демонстрация на "мека" сила, което е видно и от нарастващата популярност на телевизионната компания RT (Russia today) в арабския свят.

До голяма степен развръзката на голямата игра на Путин ще зависи от това кой ще седне в Овалния кабинет във Вашингтон, смята италианският анализатор. В Москва се страхуват от успех на Хилъри Клинтън, след което САЩ може да поискат да си възвърнат изгубените позиции.

Путин иска да избегне ситуацията от 1980 г., когато Америка на Джими Картър изглеждаше изключително отслабена от кризите в Иран и Никарагуа, но когато избирането на Роналд Рейгън за президент промени хода на историята и доведе до рухването на социалистическия блок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    1 0 Отговор
    Даааа, авторът само дето е забравил да уточни че тия кървави язви са предизвикани от сащ и нато. И наистина ако някой се опитва да ги излекува заслужава само адмирации. А само злодеи ще се опитват да го сатанизират.
  • 2 Патето Яки

    1 0 Отговор
    Войски на НАТО обграждат Русия. САЩ са установили техен световен ред на тоягата и моркова който рано или късно ще рухне.
    Какво е това коалиция от 60 държави с оръжие се упражняват в няколко чужди арабски държавИ.
  • 3 Goro Lafchi

    1 0 Отговор
    Ег@ти лошите рашъни! Добре,че са американите, че не ми се мисли. От умиление към тях ми идва,като видя американец да клекна пред него и да направя нещо с уста. Ама голяма опашка нещо-президен,премиер, политици(управляващи и неуправляващи),дУпетати, бивши комсомолци,комунисти. И не ми се чака!
  • 4 агент08

    1 0 Отговор
    Вашингтон- гарант за демокрацията в Източна Европа! Пълен тъпагьоз е тоя Молинари!
  • 5 1776

    0 1 Отговор
    "Москва иска да наложи нов международен ред"
    Про-руския сайт с платените про-руски драскачи в действие. Мишока Путин нищо няма да наложи, само още санкции ще си докара.
  • 6 destilator

    1 0 Отговор
    "Едно е да искаш , друго е да можеш , трето и четвърто е да го направиш ."
  • 7 ДЕСТИ

    0 0 Отговор
    За пореден път не ви работят + и -

    Коментиран от #9

  • 8 ВЪЙ ВЪЙЙЙЙЙ...

    1 0 Отговор
    КОАЛИЦИЯ ОТ 60 ДЪРЖАВИ С ПО ЕДИН САМОЛЕТ ИДИН ТАНК И АРМИИ ОТ МЪЖКА И ЖЕНСКА КАРАНТИЯ ОТ ПО 120 КИЛА . И ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ТВ КАНАЛА РТ - 1БРОЙ НА ФОНА ХИЛЯДИТЕ ЗАПАДНИ ПОРНО КАНАЛИ Е МНООООГО ОПАСЕН.......
  • 9 Neregistriran

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДЕСТИ":

    Te rabotiat samo za registrirani potrebiteli