Last news in Fakti

15 Август, 2016 14:47 8 581 29

Покерът на Путин

  • покерът-
  • путин

Главната сила на Путин винаги е била слабостта на неговите противници

Покерът на Путин - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разположените от Москва съвременни ракетни комплекси C-400 в окупирания Крим и засилване на напрежението в отношенията с Киев, тревожат Вашингтон и европейските столици, пише в редакционен коментар френският в. „Льо Монд“. И тази тревога е оправдана. Работата е в това, че войнствените изявления на Владимир Путин са явно предизвикателство към французите и немците, покровителите на Минските споразумения от 2015 г. Западът за пореден път си задава въпроса за истинските цели на Кремъл. Мнозина сравняват Владимир Путин с шахматист, който мести фигурите с няколко хода напред. Но той по-скоро е играч на покер, който се възползва от всяка възможност, за да окаже натиск върху опонента, в това число и да блъфира, коментира „Льо Монд“. Той е умел политик, не най-добрият стратег. За това свидетелства неговата украинска политика. Той се боеше, че тази бивша съветска политика ще се сдобие с истинска независимост, но в своите действия само ускори това, което искаше да избегне.

През есента на 2013 г. неговите опити да спре споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС доведоха до революцията на Майдана, която завърши с бягството на проруския президент Виктор Янукович и идването на власт на проевропейския лидер Петро Порошенко. Окупацията на Крим през 2014 г. повлече след себе си най-голямата криза в отношенията със Запада след края на Студената война, който въведе икономически санкции. През лятото тези мерки бяха засилени заради активната подкрепа на Москва за донбаските сепаратисти.

Отслабената заради падането на цените на петрола руска икономика изпитва върху себе си цялата тежест на ситуацията. Не по-малко сериозни са последиците в дипломатически план. Ако администрацията на Обама по-рано говореше за „рестарт“ на руско-американските отношения, сега тя се отнася с недоверие към Москва. Колкото до европейците, сред тях се наблюдава все по-голям разкол. Немалка част от тях говори за необходимостта от постепенна отмяна на санкциите, които вредят на ЕС не по-малко, отколкото на Русия, даже и Минските споразумения да останат на книга.

Главната сила на Путин винаги е била слабостта на неговите противници, коментира „Льо Монд“. Днес той много настойчиво демонстрира помирението с турския му колега Реджеп Ердоган, който се дистанцира от американците и европейците след неуспешния опит за преврат на 15 юли. Освен това безсилието на Запада в Сирия го подтикна към военна намеса в конфликта през септември 2015 г. , за да спаси режима на Асад и за да заеме по-добра позиция на преговорите за урегулиране на конфликта. Президентът на Русия е убеден, пише „Льо Монд“, че държи най-добрите карти и усеща необходимостта да действа в перспективата на вероятното избиране на Хилари Клинтън. Затова Путин отново вдига залога в играта с Киев. С риск отново да изгуби всичко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 2 Отговор
    Този наистина ще докара до пълна изолация на Русия .Без запада и цивилизацията ще подувеят горките сибирци.Много жалко и там има нормално мислещи руснаци ,ама стиска ли им ?

    Коментиран от #2

  • 2 Само

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Това диктаторче и нескопосан убиец - (подводницата Курск) американците го направиха мадре Тереза, със създаването на ИДИЛ в опит да развалят економическите взаимоотношения ЕС - Русия, и провокациите в Украйна - а Путин само това чакаше
  • 3 DOKTORA

    1 0 Отговор
    Чудя се не разбирате ли каква пълна простотия е тази статия. няма нищо вярно. propaganda !

    Коментиран от #24

  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Диктаторчето много скоро може да се превърне в единствения ни шанс за оцеляване и съхраняване като народ и държава, ако ни залее голямата мюсюлманска вълна дето се готви откъм Турция. Турците и без тва си ни имат като вилает тука а мечтата на тяхното диктаторче дето се мисли за султан е да възроди османската империя в пълния си блясък. Айде сега опитайте се да ми проследите мисълта в перспектива.......и се запитайте кой друг освен Путин ще ни помогне или ще предотврати една такава "неприятна ситуация".
    П.П. Верният отговор не е Боко тиквата
  • 5 СССР

    1 0 Отговор
    Дикаторче ама всички на колене му лазите а? Нещо шах и мат в еднополюсния модел? Световният жандарм нещо се скри а? Самолетоносачите дето плашеха всички държавици по света нещо се изчезнаха? Европа санкционира себе си! От санкциите срещу Русия, България загуби до сега 1милярд!!! Европа продължава да купува ГАЗ и петрол от Русия щото няма от къде но Русия спря да купува храни и редица стоки от Европа и си ги купува от Китай, Бразилия, ЮАР, Индия и сеееелия останаал свят! ХАХАХАХАХ!!! Егати санкциите! И запомнете Русия може да бъде придумана само с добро!
  • 6 Коцето

    0 0 Отговор
    До СССР-Евала братле за коментара!
  • 7 Реалността

    1 0 Отговор
    Само един истински неинформиран човек може да каже, че Путин е агресора в тази битка на великите сили. Той Човека со го каза много ясно - "Аз съм агресора, а няма нито една военна база извън територията на Русия." И нека всички знаят - Крив е бил, е и винаги ще бъде РУСКИ. Великите сили изключае Русия са написали, че българското население е избило мирно турско население(нещо като атентат по онова време) по време на Априлското възстание(не сме били доволни от съжителстването, за тези които не знаят). Е... сега пък видиш ли руснаците в Крим избиват мирното украинско население.... Пусти руснаци ей, не си взеха поука от преди 140 години....
  • 8 balboa

    0 0 Отговор
    лилипутчо ближе дупетата на свойте еврейски господари от фамилията Ротшилд които притежават цяла русия,та не в него е проблема
  • 9 Spewn1

    0 0 Отговор
    Историята е доказала, че Русия никога не напада първа.
  • 10 елин

    0 0 Отговор
    Когата започнаха събитията в Киев много европейски лидери и американски сенатори бяха там - даже генералния секратар на НАТО помоли Янукович да не използва сила това са мирни митинги а немския канцлер Меркел помолил Путин да каже на Янукович да не използва полицията(милицията) или воените срещу демонстрантите.И Янукович повярвал последствията ги знаем.Ако руснаците бяха закъснели (става въпрос за Крим) най елитните украинск воени части около 25000-30000 хиледи заедно с американските части щяха на всяка цена и с много кръв да ликвдират вълненията.(Даже изпратиха военни си флот с най новия кораб Доналд Кук .) и тога американците завикаги щяха да окупират Крим и Севастопъл .Като не можа да си постигнат целта започна
    истерията,пропагандите,и санкциите.

    Коментиран от #14

  • 11 Чавдар Войвода

    1 0 Отговор
    И нека се проумее най-после, че Крим не е окупиран.
  • 12 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Русия трябва да нападне първа и този цирк на планетата да свърши завинаги и по планетата дапса само представители на славяните сичко друго изпарено

    Коментиран от #13

  • 13 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Тошибиян":

    Ти май не вдяваш че БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС СЛАВЯНИТЕ,ЗАЩОТО СА ПОТОМЦИ НА ПРАБЪЛГАРИТЕ?А това че руснака няма мозък да си измисли собствен език и е гепил нашия за по-лесно е абс. друг въпрос!

    Коментиран от #15, #19

  • 14 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "елин":

    Чутовни глупости,какви елитни украински части.В Крим са едни от най-мощните руски военни бази,от поне 200години,черноморският флот на Русия. Още щом някой си покаже носа до Крим ,ще бъде заровен ,от ракети ,с големината на автобус. Крим беше оставен след промените ,и Беловежкото споразумение,като залог,ако украинците решат да избягат от руско влияние,то автоматично губят тази автономна територия. Американците обещаваха на своите протежета сигурност и териториална цялост ,преди събитията,но те в това ги бива ,да обещават. Опитаха се да наложат на Германия ,да поведе военна коалиция от евр. държави ,и както е било и преди да нападнат Крим ,Германия отказа категорично,Това доведе до репликите-Европа да го ду.а ,и тази на Тръмп,че има държави в Европа които само ползват сигурност,а не помагат ,когато се наложи,и трябва да бъдат изгонени от алианса.
  • 15 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Явно докато русите не са взели нашия език са били неми, като риби.
    И не са взели език а писменост, а и тя съвсем не е наша.
    И как казваш? Българите са потомци на прабългарите? А прабългарите сигурно са потомци на прапрабългарите? Малей, откъде го изкопа този интелект!!!
  • 16 Тошибиян

    0 1 Отговор
    Интересно защо руснаците не са зели четмо и писмо от англосаксонците или от китаиците а са чакали от бг?

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 7777777

    1 0 Отговор
    Платена статия! През 2013 г събитията в Украйна бяха провокирани от САЩ с техните подмолни действия с единствената цел контрол над страната и завладяване на двете най-големи военноморски бази в Крим-Симферопол и Севастопол! Путин много навреме взе мерки и си го взе, не можеш да допуснеш световният агресор пред входа на вратата си! Ако гледате тия дни руска телевизия там може да научите доста неща, които нашите телевизии не дават, ще видите как украинците са изпратили диверсионни групи да извършват саботажи в Крим, как са заловени и си признават, че са украински военни, а не някакви аматьори! И след като САЩ разполагат оръжия от Прибалтика до България насочени срещу Русия какво да очакват-че ще ги посрещнат с хляб и сол ли?
  • 19 КТК

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Еиии тоя чиляк по жизнено ще си остане т.п и необразован!
  • 20 Goro Lafchi

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тошибиян":

    Със същия успех можеш да попиташ турците защо не пишат на тюркски-Орхонската писменост, а са предпочели арабския. По времето на Ататюрк и латинската. И все пак болшинството население в русия е било славянско, а писменостт е била пригодена за този език. През 15 век полска мисия пътува през българските земи за Истанбул. Контакта, както пише полския летопсец с местните е ставало без преводач. Това само за пример колко близки са били говоримо езиците на славяните.
  • 21 Бай хой

    1 0 Отговор
    Тоя така наречен автор направо кърти с откровенните си "истини".

    Например че украйна се е сдобила с "истинска независимост".

    Какво нарича истинска независимост? Може би кървавият преврат на майдана, или марионетните правителства които в голямата си част дори не са от украинци, или гражданската война обявена на източна украйна и водена чрез неофашистки формирования, или изгарянето на живи хора в Одеса включително и бременни жени, терора наложен на Крим чрез прекъсване на електроснабдяването и водоснабдяването. Дааа, все демократични западни благинки постигнати със заповеди на терористите от вашингтон. И сега жителите на Крим ще поискат да са при тия които вместо да им помогнат в труден пмомент се опитаха да ги лишат от демократични права и от нормални условия на живот.

    Явно на западните демокрации им харесват неофашистките изстъпления в киев, позорните избори проведени там и гражданската война. Това го видяхме вече в Либия, Ирак, Афганистан, Судан, Сомалия, Мали, Чад, Украйна, Косово и т.н. и т.н.
  • 22 Сепаратист

    0 0 Отговор
    Е**си БОЗАТА.....
  • 23 666

    0 0 Отговор
    Най-накрая нещо различно в този сайт - поздрави на русофилите!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    квото и да прави путин е обречен .руската икономика е пълен аут и става все по-зле щото е структурирана погрешно и върви в нова съветизация демек към пълна катастрофа.лошото обаче ще доиде като падне путин.

    Коментиран от #27

  • 27 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    "Колежът по отбраната на НАТО (NATO Defense College) публикува доклад от университета в Бирмингам в Англия, посветен на руската икономика. Авторът анализатор - Ричард Конъли, заключил, че анти-руското ембарго само е укрепило страната. „Ако се окаже допълнителен международен натиск върху Русия, то тя ще стане още по-силен", категорични са изводите от доклада."
    Като по-добър анализатор от горепосоченият, ще те препоръчам за главен анализатор в "Карнеги институт"!

    Коментиран от #28

  • 28 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Д'Мин":

    колежа на нато :))))))))))))))))!преди години идваха тук едни учили на запад и ви ловиха като шарани с тези номера.онази царската малоумница качаркова любка, излизаше с номера ,че била кралски cчетоводител :))!щото била завършила в лондон някакво образование за счетоводител.аз като републикански финансист тогава много се развеселих,но балъците и дадохте три милиона гласа и тя и компанията не ви разочарова ,кралски гепиха.та тва с колежа на нато е същото ,цитираш ми няква партенка дошла от няква руска кабеларка ,но тва е колежа на нато шъ жаиш ,не е шега работа ,те са компетентни !!!!всъщност няма нужда от никви колежи да се види кво става в руската икономика ,индустрия и финанси,а именно путин налазва всичко,инвеститорите бягат като луди ,стагнация ,инфлация,топене на златния резерв като сняг,падане на стандарта и никви читави производства.демек пълен крах с много тревожен тренд,но щом колежа на нато е казал друго значи....

    Коментиран от #29

  • 29 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Напълни ми главата с глупости. Боклуците ги хвърлям в контейнер, ти от кой си излязъл незнам, но не ме и интересува!