17 Август, 2016 08:00 3 086 4

Седи ли Асад на щиковете на главорези?

  • сирия-
  • асад-
  • русия-
  • иран-
  • елитни части

Иран е изпратил елитни спецчасти в Дамаск

Седи ли Асад на щиковете на главорези? - 1
Снимка: АП?БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последните седмици показват тревожна тенденция за промяна на силите в Сирия. Режимът на президента Башар Асад се ползва с подкрепата на руската авиация и милициите на Хизбула, за да предприеме настъпление към ключови градове в страната.

Алепо е в хуманитарна криза, но сраженията не стихват.

Заместник - командващият на сухопътните сили на Иран Али Арасте потвърди съобщенията за участието на бойци от елитната 65-та въздушно – преносима бригада в боевете в Сирия. Нейни части от април 2016 г. участват активно в сражения. Тази бригада е една от най-елитните единици на иранските въоръжени сили. Тя е създадена още преди ислямската революция от 1979 г.. Анализатори припомнят, че 65-та бригада е рожба на британски инструктори от специалните части на Великобритания – САС.

Командирът на 65-та бригада Амир Нузар Намати в интервю за ИСНА, каза за, че неговите бойци са обучени да изпълняват задачи на сушата, морето и въздуха.

Освен иранските специални части в Сирия се бие и частен елитен батальон от руски наемници. Както Факти.бг вече писа в Дамаск се намират около 600 добре обучени и калени в битки в Кавказ и Донецк руснаци. Бойците от „Вагнер“ изпълняват задачи в ключови точки от руската кампания в страната.

Командир на тайната руска армия е подполковникът от резерва Дмитрий Уткин. Той е възторжен привърженик на естетиката и идеологията на Третия райх. Именно по тази причина си избрал за прякор Вагнер - любимия композитор на Хитлер.

До уволнението си от армията през 2013 г. Уткин командвал отряд на спецсилите в руския град Печори. Той има и богат опит в Крим и Донбас.

Русия официално отрича да ползва услугите на частна армия в Сирия.

От началото на гражданската война в Сирия в подкрепа на Асад се бият и милициите на шиитското проиранско движение Хизбула.

Неговите бойци също имат богат военен опит в региона. Той е натрупан в кампаниите срещу Израел. Освен това Иранската революционна гвардия обучаваше първите кадри на Хизбула. Движението не за първи път се намесва в чужбина. През последното десетилетие Хизбула обучаваше шиитските милиции в Ирак и сирийските национални сили за отбрана - милиции, подкрепяни от режима. Неколцина инструктори от Хизбула помагат и на шиитските бунтовници в Йемен.

Военният арсенал на групировката включва бронирана техника, управляеми ракети, така и дронове за разузнаване и нанасяне удари от въздуха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 azz

    0 0 Отговор
    Главорези? Имате впредвид представителите на "умерената опозиция" която обезглавява 12 годишни деца?
  • 2 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    тва показва едно,че армията на асад става все по-слаба и за да се компенсира слабостта и се вкарват все повече чужди наемници ,но въпреки това в алепо претърпяха поражение и не могат да мръднат.
  • 3 Асен

    0 0 Отговор
    Авторът не може да докаже твърденията си. А може би е преводач на чужди статии и разпространява твърденията в тях. Нормално е поне да опита да представи мнението на споменатите лица, групи и държави. За да си личи моето виждане първия пасаж би следвало да изглежда така: "Последните седмици показват положителна тенденция за промяна на силите в Сирия. Демократично избраната власт начело с президента Башар Асад се ползва с подкрепата на руската авиация и милициите на Хизбула, за да предприеме настъпление към ключови градове в страната, които са окупирани от терористи."
  • 4 ames

    0 0 Отговор
    това свучи като приказки от 1001 нощ за булгаропитеци:)