2 578 4

Седи ли Асад на щиковете на главорези?

Иран е изпратил елитни спецчасти в Дамаск

Седи ли Асад на щиковете на главорези?
Снимка: АП?БТА
Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последните седмици показват тревожна тенденция за промяна на силите в Сирия. Режимът на президента Башар Асад се ползва с подкрепата на руската авиация и милициите на Хизбула, за да предприеме настъпление към ключови градове в страната.

Алепо е в хуманитарна криза, но сраженията не стихват.

Заместник - командващият на сухопътните сили на Иран Али Арасте потвърди съобщенията за участието на бойци от елитната 65-та въздушно – преносима бригада в боевете в Сирия. Нейни части от април 2016 г. участват активно в сражения. Тази бригада е една от най-елитните единици на иранските въоръжени сили. Тя е създадена още преди ислямската революция от 1979 г.. Анализатори припомнят, че 65-та бригада е рожба на британски инструктори от специалните части на Великобритания – САС.

Командирът на 65-та бригада Амир Нузар Намати в интервю за ИСНА, каза за, че неговите бойци са обучени да изпълняват задачи на сушата, морето и въздуха.

Освен иранските специални части в Сирия се бие и частен елитен батальон от руски наемници. Както Факти.бг вече писа в Дамаск се намират около 600 добре обучени и калени в битки в Кавказ и Донецк руснаци. Бойците от „Вагнер“ изпълняват задачи в ключови точки от руската кампания в страната.

Командир на тайната руска армия е подполковникът от резерва Дмитрий Уткин. Той е възторжен привърженик на естетиката и идеологията на Третия райх. Именно по тази причина си избрал за прякор Вагнер - любимия композитор на Хитлер.

До уволнението си от армията през 2013 г. Уткин командвал отряд на спецсилите в руския град Печори. Той има и богат опит в Крим и Донбас.

Русия официално отрича да ползва услугите на частна армия в Сирия.

От началото на гражданската война в Сирия в подкрепа на Асад се бият и милициите на шиитското проиранско движение Хизбула.

Неговите бойци също имат богат военен опит в региона. Той е натрупан в кампаниите срещу Израел. Освен това Иранската революционна гвардия обучаваше първите кадри на Хизбула. Движението не за първи път се намесва в чужбина. През последното десетилетие Хизбула обучаваше шиитските милиции в Ирак и сирийските национални сили за отбрана - милиции, подкрепяни от режима. Неколцина инструктори от Хизбула помагат и на шиитските бунтовници в Йемен.

Военният арсенал на групировката включва бронирана техника, управляеми ракети, така и дронове за разузнаване и нанасяне удари от въздуха.

Сирия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • azz
  Отговор
  1 09:11  17.08.16
  Главорези? Имате впредвид представителите на "умерената опозиция" която обезглавява 12 годишни деца?
 • стоян георгиев
  Отговор
  2 11:58  17.08.16
  тва показва едно,че армията на асад става все по-слаба и за да се компенсира слабостта и се вкарват все повече чужди наемници ,но въпреки това в алепо претърпяха поражение и не могат да мръднат.
 • Асен
  Отговор
  3 15:06  17.08.16
  Авторът не може да докаже твърденията си. А може би е преводач на чужди статии и разпространява твърденията в тях. Нормално е поне да опита да представи мнението на споменатите лица, групи и държави. За да си личи моето виждане първия пасаж би следвало да изглежда така: "Последните седмици показват положителна тенденция за промяна на силите в Сирия. Демократично избраната власт начело с президента Башар Асад се ползва с подкрепата на руската авиация и милициите на Хизбула, за да предприеме настъпление към ключови градове в страната, които са окупирани от терористи."
 • ames
  Отговор
  4 15:23  17.08.16
  това свучи като приказки от 1001 нощ за булгаропитеци:)

Напиши коментар:


Публикувай