17 Август, 2016 05:00 2 429 3

Война с Украйна ще доведе Русия до изолация

  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • изолация
Война с Украйна ще доведе Русия до изолация - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Леонид Радзиховский, руски журналист и публицист, за „Апостроф“, Украйна

Във вторник, 7 август, руските граничари спряха достъпа на пропусквателните пунктове на административната граница на Украйна с Крим. На 10 август Москва официално обясни това с факта, че Украйна два пъти се е опитала да прехвърли в Крим диверсионно-разузнавателни групи. Федералната служба за сигурност (ФСБ) също така се отчете със задържането на „агенти на украинското разузнаване“ с руски и украински паспорти. В Украйна наричат такива обвинения провокация и повод за поредните заплахи по адрес на държавата. На 11 август Петро Порошенко нареди повишена бойна готовност за всички подразделения в района на административната граници с Крим и в Донбас. Руският журналист и публицист Леонид Радзиховский предполага, че до голяма война няма да се стигне, защото тя няма да е популярна сред гражданите на Руската федерация, ще довърши окончателно руската икономика и бързо ще вкара страната в изолация.

Украйна е разтегливо понятие. Струва ми се, че вероятността Порошенко да даде заповед за провеждане на терористичен акт е равна на нула. Това изобщо не му трябва. Ако бъде доказано, че Украйна действително е направила това, Порошенко може да иде да се застреля, защото така абсолютно ще унищожи моралния капитал на Украйна в очите на Запада. Западните партньори ще кажат на Украйна: „знаете ли момчета, с това че крадете кредити ние свикахме, но и ако се занимавате с терористични актове с наши пари – моля извинете!“. Разбирайте се с Русия сами. Порошенко е нормален човек и сам прекрасно разбира, че би било точно така. Затова той не може да издаде безумната заповед за терористичен акт. Могат ли това да свършат някакви чудаци от украинска страна? Навярно могат – в Украйна има много самостоятелни военни образования, които не е ясно с какво се занимават.

А може би, както мнозина пишат, това са някакви местни инициатори. Даже говорят, че това било спор или стрелба с някакви дезертьори. Или това са някакви откачени украински патриоти в Крим, които неясно защо са правили това. Сега се появи версия, че това е било направено, за да се изплашат туристите. Това е брътвеж на побъркани!

Хвърляйки всичко на Украйна, Русия вдига мизата като при всяка игра на карти. „Минск“ си стои, не свалят санкциите от Путин, изпълняват се Минските споразумения, т.е. Президентът не иска. Защо не иска не може да се разбере, но не иска – виж ти. Значи остава му един ход: да раздуе тази история и да каже, че няма да иде в Минск като „Украйна се държи така“. Ясно е, че Меркел и компания са крайно заинтересовани „Минск“ да продължи - те са заложили своята репутация на това и имат дивиденти от него. Ако Путин се запъне така да се каже с основание, много е вероятно Меркел и компания в тази ситуация да започнат да го уговарят: „е не, е как така, идвайте!“. Той ще каже: „добре, идвам, но от това трябва да получа нещо – натискайте Украйна по-силно. Или отменете санкциите, драги приятели“. Няма никакво значение, че „Минск“ юридически не е свързан с Крим. Логиката е съвършено проста: „аз Владимир Путин, с терористи бандити на една маса не сядам“.

Шансовете Западът да засили санкциите заради отказа от преговори, са равни на нула. Впрочем както и за това да свали санкциите. Естествено това може да се случи в случай, че Русия даде истински доказателства, че това е била терористична диверсионна група, прехвърлена от Украйна. Тогава никой няма да се интересува дали групата е действала лично по заповед на Порошенко или са го излъгали побъркани от Генералния щаб, действали зад гърба му. Колкото и да се повтаря, че Крим принадлежи на Украйна – това също никой няма да развълнува доколкото де факто територията отдавна е на друга държава. В Европа сега отношението към терористичните актове е еднозначно. Но ако Русия не представи доказателства, че диверсията е направена от Украйна, тези брътвежи няма да имат никакъв ефект.

Не виждам нищо общо с това, което е било в Полша, в Глайвиц, преди началото на Втората световна война (бел.ред.:Глайвицки инцидент (наричан още и Глайвицка провокация) е активно мероприятие на немските тайни служби под кодовото наименование "Консерви", извършено на 31 август 1939 г.). Тогава е било инсценировка, няколко часа след която „случайно намиращият се наблизо Вермахт“ с всички сили се нахвърля върху Полша и я унищожава. От момента на събитията в Крим минаха три или четири дена и никой никого не е нападнал. От гледна точка на здравия смисъл, Русия сега няма защо да напада Украйна. Тази война ще доведе до изолация на Руската федерация, ще довърши руската икономика, ще бъде силно непопулярна в Русия, защото никой не разбира защо трябва да се воюва с Украйна. Времето на военната психоза отдавна е минало. И най-важното – такава война няма никаква цел. Да допуснем, че разпарчетосат Украйна и присъединят някакви части. А какво ще правят с тях? През 2013 г. ситуацията беше съвършено различна. Първо, Крим не е Украйна. Това е тежка психоза за руското и украинското общества. На никой не е необходим нещастният Крим да е елемент на националното безумие в Русия. Всички се тресяха, че „Крим е отнет от руснаците“ - най-глупавата фраза, която в крайна сметка нищо не означава. Тя беше много популярна. Но и в Украйна се тресат. Никой в Русия не смята други нейни парчета за свои. Второ, през 2013-2014 г. Путин считаше, че са го метнали. Тогава се договаряше Евразийското икономическо пространство, а него сякаш го объркаха и излъгаха. И затова помисли: „Е, ще си го получите!“. Трето, когато той през 2013-14 г. започна всичко това, той не знаеше каква ще е международната реакция. Сега я знае. И тази реакция безусловно му е неприятна. Затова по всички тези причини той няма намерение да напада Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rume

    0 0 Отговор
    както се казва - Еееех мечтииииии!!!
  • 2 Река

    0 0 Отговор
    Eeeeeeх мечтииии!!!
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Тя тая война ще е съвсем кратка а съответно и изолацията.

    Но да поразсъждаваме трезво. Русия няма интерес от изолация съответно и от война. От друга страна терористите от вашингтон се стремят всячески да изолират Москва в това число и чрез разпалване на регионални конфликти както в Грузия, Сирия, Украйна и т.н. Та от това по голямо доказателство за това кой е империята на злото здраве му кажи.
    Също така украйна е в безпътица поради интригите на краварите които ги тикат към самоунищожение както впрочем и България, а когато стане въпрос за реална помощ отказват категорично.