Last news in Fakti

16 Август, 2016 18:45 2 888 11

Безмислен е генералски сблъсък на изборите

  • ген. димо гяуров-
  • генералски сблъсък-
  • изборите-
  • димо гяуров
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическите сили извън БСП ще избегнат генералски сблъсък. България би била тежко застрашена от евентуален червен и русофилски настроен президент. Защото това би било крачка към предизвикване на референдум след година –две за оставане на България в ЕС и в НАТО. Това заяви в интервю за Факти.бг генерал Димо Гяуров, който днес се отказа като кандидат на Реформаторите от президентската надпревара. Според него е трябвало да бъдат проведени  отворени предварителни избори за тази надпревара.

Ген. Гяуров, заявихте преди няколко дни, че президентския пост не Ви е детската мечта. Кои са истинските причини да не се включите в президентската кампания?

Аз никога на сериозно не съм обмислял подобна идея. И всъщност онзи ден, когато чух да бъде споменавано моето име, за първи път се замислих как да бъде излъчен кандидат на десницата и какво в действителност е да обединява дясното и представляващ гражданското общество. И за това днес при моите домакини отидох да благодаря за споменаването на моето име. Изложих собствената си идея и виждане как те биха могли да постигнат една сериозна победа. И това е да бъде представител на цялата десница, да обедини не само техните гласове, които са постигнали на предишните избори, но и да върне до урните всички десни хора, които не гласуват.

А каква е рецептата за това?

Не твърдя непременно, че това е рецептата, но това би могло да стане чрез отворени предварителни избори, на които да се допуснат кандидати не само от Реформаторския блок, а на всички онези, които се мислят за десни и всички онези, които присъстват в гражданското пространство.

Ще успее ли десницата да се обедини около една личност?

Вече ми е трудно да отговоря на този въпрос, защото политическото време е 12 без 5 и до изборите остават два месеца и половина или мъничко повече. Не знам за това време дали ще успеят да се обединят. Но по тази рецепта, по която аз предлагам, това би могло да се случи.

Грешка ли бе, че ГЕРБ отказа да издигне единен кандидат с Реформаторския блок?

Това, което споменах преди малко би могло да ангажира и ГЕРБ, защото идеята на едни такива избори е всъщност да покаже кого предпочитат хората. Тогава самият ГЕРБ не би имал никакъв ход да не припознае един подобен кандидат. Още повече до момента нямат своя чисто партийна кандидатура. А иначе днес вашите колеги ми зададоха въпрос дали бихте препоръчал на Реформаторския блок да подкрепи евентуална партийна кандидатура на ГЕРБ, не това не бих препоръчал. Излъчването, обаче било на обща двойка или общ кандидат, е нещо съвсем друго. И ако то бъде направено по една такава напълно демократична схема, то това би било съвсем друг разговор.

А според Вас силна кандидатура ли е ген. Румен Радев? Ясна е вече кандидатурата и на Красимир Каракачанов. Как бихте прогнозирали предварително резултатите от изборите, ще има ли балотаж?

Много е рано да правим прогноза при положение, че не са ни известни имената на участниците.  Трудно е да се коментира един спортен мач като не знаеш кои отбори ще участват в него и в какви формати. Специално за генерал Радев бих казал, че не е това рецептата и съм меко казано изненадан от действията на левицата, защото съм категорично убеден, че това не е печелившата им кандидатура. Даже бих си позволил да кажа, че ако бяха издигнали г-жа Манолова, имаха някакъв шанс, сега просто нямат никакъв шанс. И изобщо тази концепция, която социолози и политолози някак изведоха в дневния ни ред за кандидати – генерали, не е съвсем вярната.

Т.е. Вие не виждате генералска битка на тези избори?

Няма да се случи, според мен, още повече с издигане на тази кандидатура потенциална все още. Според мен, останалите политически сили твърдо ще избягат от подобен сблъсък, защото се обезмисля. Идеята на подобен сблъсък вече е безмислена.

Застрашена ли е по някакъв начин България?

България би била тежко застрашена от евентуален червен и русофилски настроен президент. Защото това би било крачка към предизвикване на референдум след година –две за оставане на България в ЕС и в НАТО. Това е нещо,  което би променило нашата външно - политическа ситуация. И аз мисля, че с всички средства реформаторите трябва да се противопоставят и да не допуснат това да се случи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5678

    0 0 Отговор
    От кражби,далавери и слугинаж към САЩ това е резултатът.
    Няма свястен българин,човек опазил се в прехода,няма просперитет в България,няма бъдеще.
    Народен съд за вас всички които излязохте от мазето на ,,дс,,-то.
  • 2 Пламен

    0 0 Отговор
    Нещо герберастите пуснаха жълто, май се оказа че няма по достоен кандидат от ген.Радев и сега се чудят каква глупост да измислят!
  • 3 balboa

    0 0 Отговор
    слуги на Москва и долната дс измет
  • 4 ЦРУ

    0 0 Отговор
    Трябва преврат и в БГ, много ДС, много КГБ, много русолози, много чудо, не е европейска държава България руска провинция е.

    Коментиран от #8

  • 5 трагикомично

    0 0 Отговор
    За тези, които не помнят или не знаят бихте ли напомнили пътя на господина до чин генерал.
  • 6 Случаен

    0 0 Отговор
    "България би била тежко застрашена от евентуален червен и русофилски настроен президент. Защото това би било крачка към предизвикване на референдум след година –две за оставане на България в ЕС и в НАТО"
    Ако народът гласува на такъв референдум, то ВИЕ и всички от които зависи, трябва да се съобразите с резултатите от него. ВИЕ сте там за да СЛУЖИТЕ на народа, а не да му заповядвате. Сиреч да се подчинявате на волята на мнозинството, а не да лансирате дадена обществена група само защото сте част от нея и за нея е изгодно членство или не в ЕС!!! Аз не виждам как идеите на един президент за референдум, с КАКЪВТО И ДА Е резултат могат да бъдат добри или лоши. След като е воля на народа значи резултата е добър! Vox populi vox Dei!

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Случаен":

    Ти мислиш ли че Европа и САЩ ще оставят България на лъвовете/образно казано/?Както след втората св война...Прекалено сме ценни ТЕРИТОРИАЛНО и ако някой не го съзнава,то си е за негова сметка.Между другото БСП беше на власт /поне за известно време/ единствено благодарение на турските гласове и Атака-в момента Атака НЕ СЪЩЕСТВУВА,,А ДПС Е КАТЕГОРИЧНО ПРО-НАТОВСКИ НАСТРОЕНА.Отделно дето ГЕРБ имат електорат ПО-ГОЛЯМ ОТ ДПС И БСП ВЗЕТИ ЗАЕДНО....За всеки случай:)
  • 8 Шаро

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЦРУ":

    Само аз мога да обединя тоя политимчески кючек тука. Така ще ги сплотя, че ще забравят и ляво и дясно и център.... и останалите им глупости. Тия от безполезен паразитизъм им клеясаха мозъциге да раждат безполезни думи и простотии. Всяка сутрин ще ги викам надпартийно на физарядка пред парламента, по кюлоти и шорти, да играем бадминтон и да се сплотяваме, а после 12 часа на 500 лева работна заплата и никокви бонуси, като един шлосер да бачкат, макар да не правят нищо освен да пият кафета и да си лафят, но ще им уплътня работното време. Ако един закъснее 100 лева глоба! Ако втори път закъснее 200. Ако трети път закъснее уволнение дисциплинарно! Като във фирмите... Ако не дойде на работа по нездравословни или наложително важни причини - последно предупреждение! Ако втори път го направи напуска работното място - Нар- събрание. Ей така ще ги сплотя, че накрая и депутати може да не останат в тая противна кочина тука. Ама не ме избирате бе ?Все хрантутите мафиотите на постове и после плюете?
  • 9 осведомен

    0 0 Отговор
    я ефрейтора и той в кастинга за президент!
    тоа нема нито фасон ,нито акъл за президент
    интересно как с тази празна глава е станал генерал?явно указът е фалшив
  • 10 питащ

    0 0 Отговор
    що е безсмислено ? бе ефрейтор,щото немаш топки да се състезаваш
    хем искаш да си в кастинга,хем пък не ти удисва!
    последно знаеш ли какво искаш?президент не се става по начина по който стана генерал
  • 11 некой си

    0 0 Отговор
    аве хора тоа нема качества за кондуктор!
    как и кой назначи ефрейтора за директор на данс? и за капак иска президент да става! невероятно нагъл тип и мръсник