1 852 0

За средния пръст в политиката

Digitus Impudicus срещу десните

За средния пръст в политиката
Христо Ангелов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел разбуди лятната политическа дрямка във федералната република. Не го направи с изненадващ политически ход, нито с някаква реч или с остър завой по политическата права. 56-годишният социалдемократ просто направи един жест, непознат и скандален за германската политическа действителност. Коалиционният партньор на Ангела Меркел в буквалния смисъл на думата показа среден пръст. Направи го по време на някакво събитие, на което десни и неонацита се опитаха да го освиркат.

Не че средният пръст в политиката е нещо непознато. То е често явление, но винаги е било така да се каже обвито в иносказателност. Немските медии рядко се вълнуват по този начин. Някои от тях почнаха да пускат мнения „за“ или „против“ средния пръст. Почитателите възкликнаха: Браво г-н вицеканцлер! Те просто казаха, че е съвсем редно, даже похвално, един политик да покаже само една пета от пръстите си на десните, вместо да ги поздравява с цялата си ръка. Критиците пък възкликнаха: Срамота! Те се питат неуморно дали един политик изобщо може да показва среден пръст и се позоват на ценностите и културата, които нямат нищо общо с уличните жестове.Трети пък си изсмукаха от пръстите сравнения със скандалния бивш гръцки финансов министър Янис Варуфакис, който през 2015 г. каза: „Stick the finger to Germany“, което е нещо от сорта „да покажем среден пръст на Германия“. Четвъртите се оказаха по-любознателни. Те се заровиха в историята не жеста. Тази история започвала от времената на Нерон (37-68 г.пр.н.е.). В древна Гърция пък означавал заплаха от изнасилване. Комедиите на Аристофан и Сократ са пълни с този жест. На латински среден пръст е Digitus Impudicus, което било символ на ... възбуден пенис.Така де, т.е. Фалически символ. А през средните векове било защита срещу „лош поглед“. Френският летописец Жан Фрусар пише, че по време на 100 годишната война англичаните показвали среден пръст на французите.

Във всеки случай един жест в политиката струва повече от хиляди думи. Междувпрочем в Германия подобно нещо се наказва с глоба от 600 до 4000 евро според приходите.

Едва ли германският вицеканцлер е толкова запознат с историята на жеста. Просто на човек (а и политикът е човек) му писва и борави с жестове. Така е, когато нямаш думи срещу лоши погледи. Както се казва Digitus Impudicus.Напиши коментар:


Публикувай