Last news in Fakti

21 Август, 2016 11:34 6 073 0

Среден пръст, зорлем Хитлер и турска наслада

  • факти.бг-
  • анализи-
  • интервюта

Интервютата и анализите на Факти.бг през седмицата

Среден пръст, зорлем Хитлер и турска наслада - 1
Снимки: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко са политическите теми, които продължават да занимават аудиторията. Една от тях е кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент, особено след като стана ясно, че генерал Радев е изборът на левицата. Естествено, темите Турция, Русия и Украйна продължават да са актуални.

Предлагаме ви най-значимите анализи и интервюта на Факти.бг през седмицата:

В анализ за Факти.бг проф. Кръстьо Петков посочи защо Бойко Борисов няма да се кандидатира. Ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент?

Израелските правителствени ястреби и военни гълъби

Водачите на израелската отбрана често смятат мира с Палестина като нещо необходимо за държавната си сигурност. Нагърбването със задачата да запазят териториите, които Израел завладява след Шестдневната война през 1967-а очевидно принуждава военните да подкрепят политически действия, които биха сложили край на окупацията. И въпреки това правителството не показва ни най-малък интерес в търсенето на постоянно решение.

За средния пръст в политиката

Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел разбуди лятната политическа дрямка във федералната република. Не го направи с изненадващ политически ход, нито с някаква реч или с остър завой по политическата права. 56-годишният социалдемократ просто направи един жест, непознат и скандален за германската политическа действителност. Коалиционният партньор на Ангела Меркел в буквалния смисъл на думата показа среден пръст.

Руската политика на Германия

Ангела Меркел се завърна с трясък от отпуска. Още не беше седнала на работното си бюро и публично се захвана с Владимир Путин. При това с ясни думи както никога досега, написа списанието за политическа култура Cicero. „Цинизъм е това, което Русия предлага за преодоляване на хуманитарната криза в Сирия“, каза нейният говорител.

Зорлем ни бутат към нов Хитлер

Европа е в криза. Това е нормално. Европа се е раждала в криза и се е развивала в криза. Сега обаче е в криза, в каквато не се е намирала от 70 години насам. Става въпрос за криза , която може да се изроди в нещо ужасно.

Безмислен е генералски сблъсък на изборите

Политическите сили извън БСП ще избегнат генералски сблъсък. България би била тежко застрашена от евентуален червен и русофилски настроен президент. Защото това би било крачка към предизвикване на референдум след година –две за оставане на България в ЕС и в НАТО. Това заяви в интервю за Факти.бг генерал Димо Гяуров.

Двете власти - правителството и парламентът - се пробуждат за добри дела! Понякога!

След дълги периоди на политико - законодателно безвремие, българският парламент, във взаимодействие с правителството, все пак успява да реализира някои полезни инициативи и решения. Такъв спорадичен „подем“ се забелязва през последните месеци, когато избраните народни представители и някои ресорни министри застъпиха позиции, коректни от гледна точка на европейската регулация, надмогвайки пристъпите на извечната асоциална болест „нерегламентиран лобизъм“, заявява в анализа за Факти.бг проф. Кръстьо Петров.

Референдумът - мирната революция срещу партокрацията

Арогантното и нахално поведение на самовъзпроизвеждащия ни се политически елит трябва да получи адекватен отговор от нас избирателите. Референдумът е една уникална възможност за това. Това заяви в интервю за Факти.бг представителят на Гражданска инициатива „100 процента мажоритарен избор в два тура“ и бивш депутат Иван Сотиров.

Турската наслада на Путин

Ще бъде стратегическа грешка на Ердоган да влезе в орбитата на Путин. Такива грешки обаче са били правени в миналото. Ето защо разговорите между Анкара и Брюксел през следващите месеци ще бъдат толкова важни, посочва в анализ за „Project Syndicate“ Ги Верхофстад.

Виктор Юшченко: Не бих оставил Крим

В днешна Европа липсва нейните Чърчил или генерал Де Гол, които биха помогнали да се създаде консолидираната политика по отношение на това, което Владимир Путин извърши в Донбас и в Крим. Това каза в интервюто си за "Апостроф", по повод на 25-та годишнина от независимостта на Украйна, третият президент на страната - Виктор Юшченко.

Украйна е геополитически провал

„Украйна бе голям геополитически провал. Задават се много повече проблеми и огромни разходи, отколкото ползи. Москва отдавна е наясно, че украинската криза не може да бъде решена, докато САЩ участват не в решението, а в поддържането на огъня. Путин ще иска преки разговори със САЩ, тоест нов формат на нормандската група“. Това заяви за Факти.бг Симеон Николов – директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

Турският геополитически симулатор

Италианският вестник „Ла Стампа” наскоро разкри, че беларуската дипломация използва видеоигра, за да обучава своите служители. НАТО също. Геополитически симулатор, в който играчът избира коя страна иска да управлява и по какъв начин да реши нейния геополитически терзания, както и тези в световен мащаб.

Създателите ѝ са поставили особен акцент върху проблеми като бежанската криза, икономическите предизвикателства и дори предстоящите президентски избори в Америка.

Дали турският президент Реджеп Ердоган вече е изпробвал играта, в която може да избере посока на политиката си и да види какви ще са ефектът и последствията?

Истинската цена на замърсения въздух

Замърсяването на въздуха отнема години от човешките животи. То причинява значителна болка, а сред потърпевшите са както и възрастните, така и децата. Също така нанася щети на производството на храна във времена, когато трябва да изхранваме повече хора, отколкото всякога. Това не е просто икономически проблем – морален е. Това пише Саймън Ъптън за Project Syndicate.

Време е да повярваме в себе си и в мечтите си

Време е да повярваме в себе си и в мечтите си. Спечелените награди не са само за нас, но и за България. Това заяви в интервю за Факти.бг Ирена Иванова, която спечели наградата за най-добра актриса на 69-я филмов фестивал в Локарно, Швейцария. Голямата новина оттам беше, че филмът в който играе тя - „Безбог“ на режисьора Ралица Петрова спечели голямата награда „Златен леопард“.

10-те най-добри битки в киното

Историческите и фентъзи епоси са едни от най-популярните жанрове в седмото изкуство. Техни представители са и един от най-добрите филми в историята на киното въобще. Едни от най-впечатляващите черти в много от тях големите батални сражения.

Да заснемеше голяма битка е едно от най-големите предизвикателства, с които един режисьор може да се сблъска. За това и от Факти.бг ви представи 10-те най-добри батални сцени в историята на киното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА