Last news in Fakti

21 Август, 2016 15:44 5 059 15

Имат ли избор децата на Сирия?

  • сирия-
  • избор-
  • деца-
  • омран дакнеш

Една сърцераздирателна рисунка обобщава изборите за сирийските деца

Имат ли избор децата на Сирия? - 1
Снимки:АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имат ли избор децата на Сирия? Разбира се, че имат! Те могат да загинат в родината си или да загубят живота си при опит да отидат в друга страна.

Оставайки в страната си, която се разкъсва и кърви от ежедневните сражения и бомбардировки на различни местни групировки, правителствени формирования и чуждестранни сили, техният живот всеки ден виси на косъм. Напускайки страната си, в опит да достигнат безопасно място, те предприемат дълго и опасно пътуване, на всяка крачка от което ги дебне смъртта.

Това ли е изборът, пред който са изправени децата на Сирия? Тежки травми или смърт?

Тази седмица светът подскочи и потрепери от ужас при появата на поредния шокиращ кадър, разкриващ ужаса на войната в Сирия.

5-годишният Омран Дакнеш бе спасен от група доброволци на Белите каски, които го измъкнаха от развалините на сграда, рухнала след руски въздушни удари над град Алепо.

В момента, когато покъртителната снимка е направена, Омран седи в линейка, окървавен и прашен, уплашен и нереално жив, имайки предвид какво е преживял. Посипаното с бял бетонен прах телце, по което кръвта му лепне, се превърна в поредния ужасяващ пример за жестокостта, с която тази война се води.

Имат ли избор децата на Сирия?

Целият живот на мъничкото сирийче е преминал под знака на войната, а тази седмица той за малко да стане една от хилядите ѝ жертви.

Това дете е само едно от многото, които ежедневно понасят ударите на войната. Омран е имал късмета да оцелее след въздушното нападение, но колко други като него не са го имали?

За щастие родителите му бяха открити живи и семейството му отново се събра. За кратко. В неделя световните медии съобщиха за смъртта на по-големия му брат – Али, който също пострада при атаката над Алепо.

Потребители в социалните мрежи използваха снимката на Омран, за да разкажат историята му и да предадат послание на световните лидери, че войната ТРЯБВА ДА СПРЕ!

Суданският карикатурист Халид Албаих бе първият, който показа пред какъв избор са изправени децата на Сирия, по единствения възможен за него начин - чрез рисунка (вж. най-горе). Албаих сравни снимката на малкия Омран и друго сирийско дете - три годишният  Алан.

Имат ли избор децата на Сирия?

Петгодишният Омран се измъкна на косъм от смъртта, след като бе изваден от руините на източен Алепо, докато тригодишният Алан Курди се удави заедно с майка си, братята и сестрите си край бреговете на Турция миналата година.

Сирийската гражданска война е отнела живота на повече от 400 000 души и е принудила повече от 11 милиона сирийци да напуснат родните си домове.

Имат ли избор децата на Сирия?

Имат ли избор децата на Сирия?
Имат ли избор децата на Сирия?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошибиян

    2 1 Отговор
    Арабите и сичките о оня регион са проблемни....ако не умре като дете от бомби като порасне ще пусне брадата и ще коли за аллах и ще сее смърт тои
  • 2 Plovdiv

    2 2 Отговор
    Те и европейските деца имат избор... Да отидат на концерт и да бъдат убити от същите тия "деца" или да не отидат. И аман от тия измислени сълзливи истории, които търсят съчувствие към тия убийци!
  • 3 ШОП

    2 2 Отговор
    Стига ни занимали с тия резани фесове.На вас не ви е грижа за децата и хората на БЪЛГАРИЯ а сте се загрижили за фесовете.
  • 4 шшш

    2 2 Отговор
    Тези истории вече не трогват никого, една смърт - трагедия , друго вече статистика, а що не напишете за смъртта на европейски деца с такива реалистични снимки - например прегазени от Камион ,който шофираше НЯКОЙ СИ Ахмед ИЛИ Мехмед,баткото на това дете...Тези пришелци където колят и насилват в Европа и те бяха такива деца подобно на снимката..НЕ БЛАГОДАРЯ ...имаме си наши цигани бол..
  • 5 богатбеден

    0 0 Отговор
    Добре е че има добри американци за да спасят света ...
  • 6 234

    2 1 Отговор
    Все за Руските бомби , а къде са Американските ,тях броите ли или ви платиха само за едните...по правилните...
  • 7 Mercedes-Benz

    2 1 Отговор
    Спрете да вменявате вина у белия човек! Винете "хазарския" елит, който иска световно господство! Защо не пуснете снимки на изкланите деца в Батак и Перущица или Одринска Тракия, от същата рязана сган! Всичко де що е семит, трябва да бъде изтребено, семката им е сбъркана и дефектна!
  • 8 Plovdiv

    3 1 Отговор
    Авторът на тая статия да си вземе тия "деца" вкъщи! Аз имам също деца, те са ми по-мили, а тия вън от България и Европа, да става каквото ще с тях!
  • 9 Дядо Митко

    3 1 Отговор
    Сирийските деца да се съдят на майките и бащите си , на дядовците и другите си глупави роднини и управниците си !
  • 10 Night Rider

    2 0 Отговор
    Не минават вече тия номера с децата! Никой от европейците не е длъжен нито да ги приема, нито да ги храни и гледа, визирам от деца до дъртаците! Никой от нас не им е виновен, както те не са ни длъжни на нас, така и ние на тях! Ако самите те - мюслита, алахакбаровци и т.н. бяха стока нямаше да имат диктатори, които да ги държат като в клетка! Сами са си виновни, както ние българите сме виновни, че ни разиграват 240 кап.та, така и на тия никой не им е виновен!
  • 11 mda

    2 0 Отговор
    Поредната сърцераздирателна история с малко "бежанче" се оказа поредната гнусна манипулация, като гнусотата този път е извън всякаква скала. Фотографа които разпространи тая история Махмуд Раслан е част точно от тая групировка на "умерената опозиция", която наскоро обезглави 12 годишно дете, засне екзекуцията и качи клипа на собствената си интернет страница!!! Но за него нямаше грам медиен плач, защото точно същата групировка (от "умерената опозиця" да не забравите) била въоръжавана от САЩ (които нямали нищо общо).
    Това бежанче се появи точно когато Русия е на път да изтреби "умерената опозиция" в Алепо, и същите се нуждаят отчаяно от "временно примирие заради хуманитарната криза" за да се прегрупират и превъоръжат.
    Няма да ви пращам в ада защото дори там не взимат такива, от джихадистите до журналистите.
  • 12 кон

    2 0 Отговор
    А имат ли избор децата в Ирак или те умират от правилните бомби? Гнуслъовци американски ,платени подлог!!!
  • 13 елин

    1 0 Отговор
    "Няма нужда да проливате крокодилски сълзи" защото ставате смешни и жалки само малоумен би повярвал на вас .От 58 мюслюмански страни най демократична бе някога Турция ,после Сирия , Либия и т.н вие разрушихте тези страни а сега за всичко е виновна Русия .Тя се включи във войната в Сирия миналата гадина септември месец а войната в Сирия повече от 5 години продължава.
  • 14 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    както е казал един свят човек преди 2000 години-Господи ,прости им те не знаят кво правят.тва е специално за новите християни отдолу дето показват възпитанието си !
  • 15 adler

    0 2 Отговор
    Koyto se radva na 4ujdoto ne6tasie si e Ne6tastnik!