26 Август, 2016 07:45 3 138 6

Децата, на които никой не обърна внимание

  • деца-
  • сирия-
  • война-
  • убити-
  • загинали-
  • ранени-
  • неизвестни

А кой ще плаче за тях?

Децата, на които никой не обърна внимание - 1
Снимка Архив АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната в Сирия. Една война, започнала преди малко повече от 5 години, като бунт на недоволство, днес се е превърнала в зловещо, кърваво клане. Всеки ден умират десетки хора – мъже и жени, млади и стари… и деца, невинни деца.

Колко детски живота са угаснали през тези 5 години и половина? Колко детски усмивки завинаги са били изтръгнати брутално от детските лица? Статистиката сочи, че от началото на конфликта са загинали около 50 000 деца (Сирийска Обсерватория за правата на човека). Ден след ден, седмица след седмица, месец след месец, към тази статистика се добавят нови и нови цифри, допълващи зловещите данни. Ако през първата година от войната, броят на загиналите деца е бил малко над 500, то през следващите 4 години броят им се е увеличил стократно.

Но нека не забравяме, че зад тази статистика, зад тези цифри, стоят истински хора, истински деца – децата, на които никой не обърна внимание.

Хиляди момчета и момичета загинаха или получиха трайни наранявания в един конфликт, отдавна загубил смисъл и посока.

Заговаря се за тях едва когато се появи някоя потресаваща снимка, видео или история, като тази на малкия Айлан, който се удави заедно с майка си, братята и сестрите си край бреговете на Турция миналата година или тази на 5-годишния Омран Дакнеш, който като по чудо оцеля, след като бомба падна върху дома му. Тези две деца приковаха вниманието на целия свят. Техните снимки – олицетворение на болката и ужаса, на страданието и безсилието – обиколиха всички медии, всички информационни канали, всички кътчета на планетата и накараха хората за един кратък миг да изпитат състрадание и съчувствие. Сякаш светът току-що бе открил, че в Сирия всеки ден умират и биват ранявани деца, на които до този момент никой не бе обърнал внимание.

Децата, на които никой не обърна внимание

Има ли обаче, смисъл в този мимолетен проблясък на човечност и състрадание? Ако не се бе появила снимката на Омран, надали някой щеше да си припомни Айлан. Съвсем скоро и 5-годишното момче, запечатало се в умовете ни като покритото с бетонен прах изплашено дете, обляно в тъмночервена лепкава кръв, ще потъне в забрава, а обществото пак ще впери бездушно празни погледи в статистиката.

В месеца, в който Омран бе ранен, а брат му Али загина, в Алепо бяха убити още 99 деца в източната част на града и 49 в западната му част, по данни на Сирийската обсерватория за човешки права. Кой ще скърби за тях, освен техните близки? Кой ще произнесе имената им, освен техните близки? Кой ще плаче за загубата им, освен техните близки? Ами ако техните близки също са станали жертва на войната?

Децата, на които никой не обърна внимание

Моментният изблик на състрадание и съпричастност не е достатъчен. Моментното възмущение, породено от видяното изображение – също. Съпричастността и възмущението трябва да бъдат съчетани с действия, призова преди дни изпълнителният директор на УНИЦЕФ, Антъни Лейк.

По данни на УНИЦЕФ, само в Алепо има над 100 000 деца, които в следващите дни могат да се окажат на мястото на Омран или на неговия по-голям брат Али, който няколко дни след въздушните удари над Алепо, почина от раните си. В Манджис и околностите му пък се намират около 35 000 деца, хванати в капана на ужаса.

Тези деца не бива да страдат. Никое дете не бива да страда. Никое, никъде, никога! И въпреки това всеки ден, в различни точки на земното кълбо, в страна разкъсвана от конфликти, умират деца, десетки деца, на които никой не обръща внимание. Трябва ли да чакаме да се появи следващата потресаваща снимка на убито или ранено дете от войната в Сирия, за да се сетим, че в тази война, както и във всяка друга, освен войници и бойци, умират и биват ранени много невинни, много деца, като вашето или моето!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Добре аз ше се порежа за да съм съпричастен
  • 2 Митко

    0 0 Отговор
    Патетичен патос и отново нито дума за обезглавеното 12 годишно дете от "умерената опозиция"
  • 3 Лицемери

    1 0 Отговор
    Цялото това страдание на деца е предизвикано от бездействието или от нарочното действие и воля на едни добре облечени и заможни чичковци които нямат и грам състрадание в душата си/ Те са просто импотентни алчни дебелаци които се борят за повече и повече. Не им пука нито за детския живот нито за бременна жена ...и т.н.

    Коментиран от #5

  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Дали няма да е по-добре да се премине в друг режим с друга управа, но хората да останат живи и да напуснат ако не им харесва политическото положение? Никой не го интересува, чужденците се изреждат да пускат бомби, местните се стрелят по няколко пъти на ден, Асад само превиква още бойна сила, а петрола подхранва опозицията. Бежанците стават повече, защото бомбите не спират, толкова не са бомбандирали през световните войни. Вички викат спрете, спрете, но никой не спира, интересуват се да си продадат мунициите, а не колко деца ще бъдат убити с тях. И това са силните на деня, те предизвикват вълните от емигранти, те одобряват участията във войни. Това не е желанието на народа, никой сириец нищо не ми е направил, защо да го мразя или гоня от страната му. Във всяка една страна може да се получи това, но само в страни където има с какво да се захранват, няма петрол, който да продават на черно пак на тези, които бомбандират.
  • 5 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лицемери":

    когато чичковците се намесят са лоши ,когато не се лицемери :)!интересно как трябва да деистват сигурно трябва да си изгорят парите и да спрат да са чичковци.ако сащ се бяха намесили в сирия както го искаха преди 4 ри години подобно на ирак афганистан или либия нямаше да загинат толкова деца,но международната общност и мнение ги спря сега 4 ри години по-късно се видя и резултата,но същите дето ги спряха сега обясняват как били лицемери и не направили нищо!

    Коментиран от #6

  • 6 Мария

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Стоян Георгиев бил ли сте в Ирак за да знаете, че след намесата на САЩ всичко е приключило???? Аз бях там два пъти миналата година и видях колко е приключило ... а що се отнася до Афганистан САЩ взеха каквото можаха и си биха камшика както се казва ... остави ги да се трепят сами след като няма какво да се вземе повече