28 Август, 2016 11:00 1 905 0

Мина, пушек и към втората Земя ...

  • мина-
  • пушек-
  • втората земя

Топ анализите на Факти.бг за тази седмица

Мина, пушек и към втората Земя ... - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пушекът придобива очертания. България да не настъпва кюрдска мина. Открита ли е втората Земя... това са част от заглавията на топ анализите на Факти.бг, които очертават обстановката у нас и по света за тази седмица.

Пушекът придобива очертания

Очертава се интересна есен – скуката от отминаващото политическо лято взе да отстъпва място на типичното за нашите нрави и традиции вдигане на пушек. И освен, че вече пушекът придобива някакви контури и очертания, вече започнаха да припламват тук-там и искри. От тях какво ще произлезе – лъжливо и кратко присветване, фойерверки за радост на народа или опустошителен пожар, ще разберем като му дойде времето. Сега де - що се занимава с пророкуване и гадаене облива народа с поредните драматични предсказания. Как БСП подарила на Бойко следващия президент, или как на премиера не му стиска да се кандидатира, защото това ще съсипе ГЕРБ, или какво се случва с розовите сънища у реформаторите и т.н. и т.н. Чудно защо, но като че са забравили Жорж.

Залагат корупцията в закон

Анализ на Александър Трифонов, докторът по национална сигурност в икономиката, сертифициран управленски консултант - СМС към Българска асоциация на управленските консултантски организации ( БАУКО), експерт към СИБ, КРИБ

„Златната” концесия

В края на юли излезе доклада на Сметната палата за "Дънди Прешъс" за златната концесия в периода 2011 – 2013 година в Челопеч. Приходите са 674 млн. долара, а в държавата са влезли 22 млн. долара. Отделно община Челопеч е получила 14,7 млн. лв., а община Чавдар – 1,7 млн. лв. Или държавата сама се е ощетила. Сред грешките в доклада, които са допуснати, дебело се подчертава слабия контрол. Докторът по национална сигурност в икономиката Александър Трифонов заяви в интервю за Факти.бг, че държавата трябва да влезе поне с 5% във въпросната концесия, за да може да упражнява наистина контрол.

Децата в капана на терора

Децата на терора, децата на войната, децата на халифата. Или иначе казано – децата на смъртта. Това са изгубените души, попаднали в пипалата на тероризма и радикализма. Зачестиха случаите на деца и младежи, използвани от „Ислямска държава“ във военните действия и във всяването на страх и тревога. Наскоро иракските сили за сигурност заловиха 12-годишно момче, препасано с експлозиви. Кадрите шокираха, но и повдигнаха важен въпрос.

Децата, на които никой не обърна внимание

Войната в Сирия. Една война, започнала преди малко повече от 5 години, като бунт на недоволство, днес се е превърнала в зловещо, кърваво клане. Всеки ден умират десетки хора – мъже и жени, млади и стари… и деца, невинни деца. Колко детски живота са угаснали през тези 5 години и половина? Колко детски усмивки завинаги са били изтръгнати брутално от детските лица? Статистиката сочи, че от началото на конфликта са загинали около 50 000 деца (Сирийска Обсерватория за правата на човека).

България да не настъпва кюрдска мина

„Имам притеснения за това, че ние си отреждаме някаква посредническа роля между Турция и ЕС. Това сигурно разкрива някакви възможности. Дано обаче не допуснем настройване на кюрдите срещу България, защото това е голяма опасност за сигурността на нашата страна. Тук има голям залог. Турция проявява голяма чувствителност по кюрдския въпрос. Нахлуването на Турция в Сирия е нов момент. Един опит за създаване на предпоставки за недопускане на кюрдско образувание.“ Това заяви пред Факти.бг експертът по международни отношения професор Динко Динков.

АБВ се превърна в „лявото ДСБ“

За БСП АБВ се превърна в „лявото ДСБ“, с малка тежест, но огромно самочувствие. Радан Кънев в някои отношения действа като ученик на Първанов. Разправя, че е опозиция, оставайки в управляващата коалиция, дистанцира се от колегите си, приказвайки за единство, коментира в интервю за Факти.бг политологът Борис Попиванов.

Общинар алармира: Искат да застроят и парк „Въртопо‟

Общинският съветник в София Войслав Тодоров заяви, че има опасност части от бъдещия столичен парк „Въртопо‟ да бъдат застроени. Става дума за няколко парцела в район „Студентски‟, които според общинския съветник попадат в парк „Въртопо‟ и собственикът на имотите е предприел действия тези терени да бъдат застроени.

Daily Express с кампания срещу европейците във Великобритания

"Най-добрият вестник в света". Така сам се определя от първа страница британският таблоид Daily Express. Като такъв, той вижда своя основна задача - да настоява за незабавно изтегляне на живеещите във Великобритания граждани от други страни-членки на ЕС. В края на миналата седмица Daily Express обяви с големи букви, че 2,2 милиона души от Европа работят в Обединеното кралство. Този брой бил "шокиращ", а допълнението е, че почти един милион от тези хора идват от "осемте бившите комунистически държави".

Открита ли е втората Земя или се търси сензация?

Тази планета не е нищо специално, такива вече има открити много. В този случай учените само гадаят какво може да има на нея, не се позовават на научни факти. Това заяви в интервю за Факти.бг проф. д-р Евгени Семков, директор на Института по астрономия към БАН. Думите му са по повод информацията, че около Проксима Центавър обикаля планета, която може да бъде втората Земя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА