2 Септември, 2016 08:00 2 497 3

Къде са мъжете в ГЕРБ?

  • герб-
  • мъжете-
  • герб-
  • кандидат-президентска кампания
Къде са мъжете в ГЕРБ? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Къде са мъжете в ГЕРБ, е логичният въпрос, който изниква на дневен ред,  след като все повече се вае образа на жена за кандидат – президент от управляващата партия.

Нежна сила, може би е едно от попаденията за този химерен или не образ. А иначе, кандидат –президентът, трябвало да бъде човек с твърд характер, да е човек, който се е доказал в управлението, да е управлявал и политически да има съответните познания, за да може да се включи активно в сегашния динамичен международен и вътрешен политически дебат.  Но все пак жена, която засега се гадае коя ще е. Известен е само слогънът за президент на ГЕРБ : "Работим в интерес на гражданите". Отговорът коя ще бъде тя, ще получим  на 2 октомври тази година. Дни преди да започне кампанията за кандидат – президентската кампания, която по закон „тръгва” от 14 октомври. За всички е ясно, че изборите са насрочени на 6 ноември тази година.

Намеренията за образа на жената президент къде на шега, къде наистина, бе подхвърлен още на 18 януари 2015 година от премиера Бойко Борисов на общото събрание на „Жени-ГЕРБ“ в НДК. Тогава Борисов изтъкна качествата на жените в партията и заяви, че досега единствено за позицията на държавния глава партията не е предлагала жена кандидат. Но типично в негов стил направи крачка напред, а два дни след това крачка назад. Борисов разочарова представителките на нежния пол, защото тогава каза, че се бил пошегувал. Сега вторият в партията Цветан Цветанов заяви, че жена пò приляга да бъде кандидат за президент. Че чак стигна и до там да говори за равнопоставеност. Смятате ли, че канцлерът Ангела Меркел се справя зле? Виждате, че всички мъже – лидери на европейските държави, се срещат с нея и има равнопоставеност“, каза той.

Та след стреса в ГЕРБ от кандидатурата на генерала –кандидат Румен Радев, на който също не му е лесно и се справя с това кой кум, кой сват при неосъществения годеж между БСП и АБВ, управляващата партия реши уклончиво, че няма да има генералска битка, а се върна към идеята за „меката сила”. Месеци наред в ГЕРБ пеят рефрена, че имат кандидат за президент, но ей така, демократично или не, няма да го съобщят до последно, ала предишните президентски избори, когато издигнаха за  държавен глава Росен Плевнелиев. Та най-напред  се обмисляше председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която наскоро отрече – „Имам амбиции, имам намерения и цели, които гоня като председател на Народното събрание. Не се притеснявайте, ще продължа да ги спазвам. Няма опасност да бъда кандидат за друг пост.“

От дамския гамбит се разигра и картата на Лиляна Павлова, която е една от любимките на премиера, пък и реже лентичките по пътищата и напомня варианта на избор на Плевнелиев.  Но това бе несериозно, защото Павлова е на 38 години и Конституцията не й позволява.

Все повече се заговори в редиците на ГЕРБ и за министъра  на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която засега не е отрекла. Нейното име се спряга, след като столичният кмет Йорданка Фандъкова, нито потвърди нито отрече мераци за кандидат-президентска кандидатура, но намекна, че имала доста работа като кмет. „Не съм имала разговори с господин Борисов на тази тема. Аз казах, че хората в момента в София се интересуват много какво се случва в града. Това не е решение да харесва ми, не ми харесва, тук се искат анализи", подчерта Фандъкова.

Според нея много хора от ГЕРБ са подходящи кандидатури и всеки прави своите предположения.

Жените в ГЕРБ явно носят на бой. Създава се впечатление, че една от тях, която често излиза на преден план в защита на ГЕРБ е „хапливата” Цвета Караянчева.  Винаги е на „абразурата” и от парламентарната трибуна и в кулоарите на парламента, обикаля и телевизионните студия с нахъсан език и опорни точки в защита на ГЕРБ. Но да припомним премиерът Бойко Борисов още през юни заяви по повод предизвикателство от ляво на Корнелия Нинова, че ако жена му постави ултиматум, тя просто престава да е част от живота му. Да колкото и да е толерантен към жените и колкото и от ГЕРБ да ни убеждават, че е ред на жена – президент, поради хиляди причини, някак си тази фраза няма как да се забрави.

Нищо, чудно утре да се обмисля и кандидатурата и на Менда Стоянова. Извън ГЕРБ се обсъждаха и още и кандидатурите на комисар Кристалина Георгиева и вицепрезидентът Маргарита Попова.  И така до 2 октомври. Спряганите кандидатури в ГЕРБ се менят както се казва през два дни, нищо, че ни убеждават, че имат твърдо кандидат за президент. Борисов доскоро не бе затворил напълно вратата за този пост колкото и невероятно да се вижда, че би се кандидатирал. Разбира се по удобно ще бъде, ако запази поста си на премиер и дърпа конците на „Дондуков” 2 при победа на ГЕРБ на предстоящите избори. На 1 септември той заяви, че ще се кандидатира на следващите президентски, тогава щял да е на възраст. "Каквото съм могъл, ще съм дал на изпълнителната власт. Ще се кандидатирам заради играта. Но  отново не каза кого ще издигнат за сегашния вот от ГЕРБ. По отношение на спряганите Кристалина Георгиева, Румяна Бъчварова, Цецка Цачева и Йорданка Фандъкова, той коментира, че еврокомисарят, вицепремиерът, председателят на парламента и столичният кмет са „умни, достойни и доказали се.

Къде са мъжете в ГЕРБ или жените там носят на бой? Въпросът кой, кой, кой е отново на дневен ред, но не само кой на кого ще прехвърли гласовете, кой, кого ще подкрепи, ще има ли предсрочни парламентарни избори, ще нахлуят ли бежанците и още кой ще е следващият президент... Дали държавният глава ще се спусне пак отгоре и няма да се даде възможност да бъде дискутирана неговата концепция и кандидатура, това май няма никакво значение. Пъзелът май пак ще бъде нареден отгоре, въпреки уж пак мажоритарният вот отгоре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    1 0 Отговор
    Как къде? В кметството в Симитли.
  • 2 ПРАБАБА73

    0 0 Отговор
    От изброените имена харесвам само кметицата на София.Останалите нямат никаква представителност и външност.макар ,че няма да гласувам вече за тяхната партия.
  • 3 месара

    0 1 Отговор
    ейййййй , другарите комунисти треска ги тресе , опитват се всячески да провокират премиера дано поне да намекне кой ще е кандидата , но не се получава .мъже в ГЕРБ нямало .....та се чудят дали няма да е жена . не може ли президента да е жена , със сигурност има подходящи !а другарите в такава игра се фанаха с генерала че вече се чудят дали не збъркаха , ама и да са збъркали няма кого да предложат .