3 836 9

Атон е своеобразният руски Гибралтар

Странният интерес на Владимир Путин към Света гора

Атон е своеобразният руски Гибралтар
Снимки: Факти.бг
Анжелина Димитрова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Атон (бел.ред.: Света гора), центърът на православната вяра, днес е строителна площадка и голяма част от работата се финансира от Русия, пише британското издание The Spectator. То определя монашеската република като една от най-затворените държави по света. „Малко са тези, които са чували за Света гора и още по-малко са тези, които са били там. Имено този вариант устройва нейните жители.

Забележително изключение е Владимир Путин. Той два пъти е бил тук – през 2006 г. и през май тази година“, пише The Spectator. Изданието коментира сближаването на Владимир Путин с православната църква като „нечестив съюз с православната църква“ и подчертава, че това е станало след много години работа в КГБ, където той се предполага, че е бил атеист. „На него му е добре известно, че голям процент от руснаците изповядват православната вяра и затова има смисъл да се използва църквата и Света гора като пропаганден инструмент, пише The Spectator.

Това се вписва в създавания му имидж на цар, въплъщаващ в себе си църквата и държавата. Света гора е една от малкото останали теократически държави заедно с Иран и Ватикана. „По-лесно е да се посети Иран или Северна Корея, отколкото да се опиташ да направиш това в Света гора“, пише авторът Джеръми Норман. Той констатира, че Света гора фактически е част от Гърция, която се занимава с въпросите на нейната външна политика. И затова Света гора е и част от Европейския съюз (бел.ред.: Света гора или Атон е планина и полуостров в Северна Гърция. Той е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира).

Атон е своеобразният руски Гибралтар

The Spectator описва мащабното строителство в Света гора: „Руският манастир „Св. Пантелеймон“ изглежда толкова съвършено, сякаш е построен наскоро“. Това контрастира с бедността в останалата част на Гърция. Според изданието е нереално смирените монаси да използват толкова много специалисти. Вероятно всичко това струва стотици милиони евро. Старинните здания получават грантове от ЕС и ЮНЕСКО, но това е незначителна част от огромните разходи. Такива огромни вложения не могат да бъдат оправдани ако се има предвид ограничения достъп и забраната за посещение от жени, коментира изданието.

„Няма ли Русия някаква таен дневен ред, който да обясни щедрите дарения? По каква причина г-н Путин е толкова заинтересован от това закрито, авторитарно и охраняемо място?, пита авторът на The Spectator. „Може би Русия използва Атон като пост за следене или като център за събиране на разузнавателна информация?, пита Джереми Норман и отбелязва, че в Атон се забелязват известно количество съвременно изглеждащи антени и чинии.

Може би отговорът се крие във важното стратегическо разположение на Атон? Той се намира близо до турската граница и Дарданелите – много удобен залив за руските кораби, идващи от бази си в неотдавна анексирания Крим. Ако турците решат да блокират пролива между Европа и Азия, това място може да се окаже надеждно, нещо като своеобразен руския Гибралтар.

Европейският съюз и Гърция трябва да отговорят на въпросите, както и загадъчните монаси в Атон. Гръцкото правителство явява ли се страна в дискусиите между монасите и Путин? Гърция и НАТО носят отговорност за това тази малка част от Европа да остане в тяхната сфера. Това място рискува да се превърне в руски сателит, ако вече не е станало, е изводът на The Spectator и пита: Знае ли за това Европейският съюз и одобрява ли цената, която Света гора плаща за руските пари?


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • раптор
  Отговор
  1 15:02  11.09.16
  Леле тия откачалки как пишат... Путин бил се сближил с православието заради користни цели и манипулация! Добре бе, с кого трябва да се сближава глава на православна държава, която се счита за наследница на Византия? През 15ти век се състои уния между католицизма и православието! Византия подписва и по този начин се съгласява! Русия подписва, но в мига в който посланика се завръща от Флоренция, руския княз отхвърля напълно тази уния с което се получава така, че православието оцелява и съществува и до ден днешен! Много владетели са били атеисти или езичници и в последствие са станали християни, много често светии! Тяхното право на религия не е отнемано, дори на фона на това, че са били диви езичници! Див езичник е бил Княз Владимир, който е имал около 500 жени и в него име са извършвани зверски жертвоприношения... Но той се променил и изменил на мръсната си езическа религия, което му доставило не малко грижи! Даже много! Путин ако е бил атеист, той дори не изменя на някаква вяра или обичай! Та е естествено да вникне в това, след като е главнокомандващ на държава с дълбоки православни корени!

  Коментиран от #5

 • СЛАВА РОССИИ
  Отговор
  2 15:07  11.09.16
  Докато има капитализъм - колониализъм и глобализъм, света се нуждае от алтернатива срещу хегемонизма.Слава Богу че на земята я има РУССИЯ!
 • Михаил
  Отговор
  3 15:22  11.09.16
  Света гора-Атон,градината на Пресвета Богородица.Място за поклонение и прослава на Бога.Християнска светиня от векове.Тук всеки е добре дошъл,стига да дойде с чисто сърце и вяра в Бога.
 • 4 16:19  11.09.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • destilator
  Отговор
  5 18:54  11.09.16

  До коментар #1 от "раптор":

  "Дълбоки православни корени на Русия" звучи нелепо като "дървено желязо". Българи и украинци са ги въвели в православието и са им създали Църква . Поради това добро наше дело сега сме им "неверни", "предатели" и други нелепости. Да не говорим за стотиците взривени църкви и избити свещеници след "Великата" 1917 година. По-полека с лъжите другари ! Защо не сте на сборището на предателите на България на "Копринка"?

  Коментиран от #6, #9

 • Трол
  Отговор
  6 19:15  11.09.16

  До коментар #5 от "destilator":

  Чакам да ми покажеш (посочиш) източник от 9-ти век, в който да се споменава етноса украинци. Колега, като тролиш нека да е професионално!
 • хе хе
  Отговор
  7 19:56  11.09.16
  Хахаха наскоро не бях чел по-големи глупости !!!! Тоя "журналист" е тотално изтрещял било по-трудно да се иде там от Северна Корея и пр. Визи за Атон дори на място се вадят бързо и единствено и достатъчно условие е да си християнин с чурка, качваш се на корабчето и за където си избрал предварително ;) Обаче е сега си обяснявам няко странни събития там, а именно на няколко пъти в Атонския залив при "биг гейм" риболов съм си мислел, че закачам големи туни, които накрая ми късат, а то най-вероятно са били руски ядренни продводници ??? :) Хахах честно по-големи простотии не бях чел....Атон тайна стратегическа база на руснаците и понеже американските и английски шпиони са от женски пол и / или с меймедска вяра няма как да разберат хахаха Добре, че тоя не е бил там да види, как руските църковни величия джиткат с черните си лачени G- класи, че съвсем щеше да се побърка от конспирации :)
 • стоян георгиев
  Отговор
  8 20:10  11.09.16
  преди да се обърне към православието путин години се е опитвал да го изкорени като важен член на организацията унищожила безброи църкви и манастири в цяла източна европа и избила хиляди свещенници и миряни само щото са вярващи .наи-лошото е че въпросната организация създаде армия от мними свещенници дето владеят част от православието и днес.
 • раптор
  Отговор
  9 00:59  13.09.16

  До коментар #5 от "destilator":

  Обиден си! Както повечето русофоби... Премахни обидата, бихме се разбрали! ;) Русия е водила много войни в името на правотата на вярата си! Ние считаме, че не религията ни я е дал Бог! Трябва да ти е ясно, че ние много силно предполагаме, че вярата не принадлежи на народи! Подобна гордост с която се изразяваш за миналото на предците ти е срамна! Най-вече защото нашите религиозни дела на държавно ниво са били съгласувани не с някой друг ами с Византия! Още повече да ме разбереш, ще ти отговоря по ненавистния начин по който ти пишеш - вие сте вършили работата на Византия! Придобивали сте значение като посредници! С нас не се базикайте! Можем да ви нараним брутално и да се подиграем с вас! Но нямаме такова желание, защото имаме уважение!

Напиши коментар:


Публикувай