Last news in Fakti

13 Септември, 2016 08:00 1 853 2

България – между НАТО и Кремъл

  • нато-
  • кремъл-
  • българия-
  • избори-
  • президент-
  • румен радев-
  • бойко борисов

Каква роля има и ще играе България?

България – между НАТО и Кремъл - 1
Снимка: Президентство на Република България
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България – между НАТО и Кремъл. Социалистите искат да възстановят старите си връзки с Москва, а президентските избори им дават прекрасна възможност. По този начин започват анализа си за „Политико“ Хари Купър и Кристиан Оливър. Те анализират значението на предстоящите президентски избори и ролята на България в отношенията между алианса и руснаците.

Вотът през месец ноември е съблазнителна възможност за Русия да върне уязвимата източноевропейска страна в стратегическата си орбита.

Румен Радев е кандидатът, който би звънеца за връзките София – Москва. Авиационният ас бе номиниран официално през миналия месец и веднага настоя, че НАТО са направили грешка, отчуждавайки се още повече от руснаците.

Неговата кандидатура поражда притеснения във Вашингтон и Брюксел за възможността на Русия да окаже влияние върху енергийната и отбранителна политика в източната част на ЕС.

Българският президент Росен Плевнелиев предизвика възмущението на Москва и на русофилско настроените българи заради прозападната си позиция. Държавният глава осъди анексирането на Крим и заяви, че руснаците водят „хибридна война“.

Румен Радев, от своя страна, заяви, че България „трябва да има независима външна политика“ и е сбъркала, като е обявила Русия за враг.

Според сондажите ГЕРБ имат повече подкрепа от социалистите, но опасенията за шокираща победа за Радев са налице заради факта, че ГЕРБ все още не са обявили своя кандидат за президентските избори. Това повдига страховете, че премиерът Бойко Борисов обмисля задкулисна сделка за изборите, за да успокои българските олигарси, свързани с Русия.

Една от най-честите критики към премиера е, че се опитва да служи на твърде много господари. Докато декларира принадлежността на страната към НАТО и ЕС, той е близо до олигарсите, свързани с Кремъл – включително шефът на „Лукойл“ в България.

Военният въпрос също е много чувствителен, тъй като София разчита на руската поддръжка, което я поставя в неудобно положение като страна-членка на НАТО. Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“, заяви, че Румен Радев ще бъде кандидатът на бизнес кръг, „който е свързан с оръжейното лоби“.

Бойко Борисов ще извади тежката артилерия до 2 октомври. Според анализаторите силен кандидат ще спечели изборите. Според бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов Радев може да даде на заден ход с НАТО, ако бъде избран – колкото и малко вероятно да е това.

България обаче значително се различава от Полша – бивша членка на Варшавския договор – чиято реторика е антируска.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 берия

    1 0 Отговор
    България не е излизала от орбитата на Москва, КГБ-то ни създаде прехода, заедно с техните партньори от ДС!
    Това, че сме били между НАТО и Москва е пълна лъжа и манипулация за най елементарните български мозъци.
  • 2 Правилен път

    1 0 Отговор
    Пътят ни е - в ЕС и НАТО, но никога против Москва!!! Няма политик, който би могъл да промени изконното отношение на българина към руснака или да го накара да заобича англо-саксонския модел на поведение и морал. И в двата случая е доказано, че чувствата ни са взаимни - руснака и до сега се чувства като наш родственик, а западняците винаги са ни имали и ще ни имат за втора ръка хора! Който си въобразява нещо друго, греши жестоко, а ако пази боже е и на място, от което се формира политиката на Бг, бог да пази България!