14 Септември, 2016 07:00 2 496 14

Ирина Бокова трябва сама да оттегли кандидатурата си

  • антоний гълъбов-
  • оон-
  • ирина бокова

Според Антоний Гълъбов България не е имала възможност за избор на свой кандидат

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„От самото начало никой не си е представял, че ако българин оглавява ЮНЕСКО, няма как такъв да оглави и ООН. Според мен в края на септември, когато предстои следващото гласуване ще се оцени до колко тази кандидатура има някакъв потенциал все още или ще трябва да се търси друг вариант. Смятам, че в тази ситуация единственото възможно решение, за да бъдат минимализирани щетите, които бяха нанесени, е г-жа Бокова да оттегли сама своята кандидатура.“ Това заяви пред Факти.бг политологът доц. Антоний Гълъбов, който коментира споровете около номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.   

Правилно ли е решението на правителството да запази кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН?

За сега няма други възможности. Според мен в края на септември, когато предстои следващото гласуване ще се оцени до колко тази кандидатура има някакъв потенциал все още или ще трябва да се търси друг вариант.

Всички тези противоречия и слуховете за смяна с Кристалина Георгиев не намалиха ли още повече шансовете на г-жа Бокова? Не остава ли впечатление, че г-жа Бокова не е напълно подкрепяна от България?

Смятам, че в тази ситуация единственото възможно решение, за да бъдат минимализирани щетите, които бяха нанесени, е г-жа Бокова да оттегли сама своята кандидатура. Това трябва да е нейно решение, за да може България да маневрира по друг начин. Оттеглянето й обаче трябва да значи и оттегляне от поста й в Юнеско. От самото начало беше ясно, че България няма възможност за друга кандидатура. От самото начало никой не си е представял, че ако българин оглавява ЮНЕСКО, няма как такъв да оглави и ООН.

В известна степен, както правителството на Орешарски, така и правителството на Борисов бяха ситуация, в която нямаше избор. България нямаше кого да номинира, докато г-жа Бокова е начело на ЮНЕСКО. Единственият изход в тази ситуация според мен е самата г-жа Бокова сама да оттегли кандидатурата си, за да има възможност България да реализира друга кандидатура. Това, което трябва да се разбере добре е, че този шум, който беше създаден, бе създаден умишлено. Позицията, която в официалната си страница във Facebook разпространи екипа на г-жа Бокова по същество усили този шум и влоши ситуацията. Говоря за позицията от 11-ти септември. Когато самият кандидат заявява публично, че е саботиран в собствената си страна, това би трябвало да е началото на изречение, което завършва с това, че той се оттегля от надпреварата. За сега обаче не виждам подобно желание, нито от г-жа Бокова, нито от екипа й, нито от политическите партии, които се опитват да спекулират с всичко това.

Твърди се, че ключови западни държави отказват да дадат гласа си за г-жа Бокова, която явно се ползва от подкрепата на Русия.Възможно ли беше Кристалина Георгиева да получи подкрепата на тези западни държави и някак да спечели руския глас?

Всичко това са хипотези, които могат да придобият своята реалност, ако г-жа Бокова беше прекратила предсрочно мандата си в Юнеско и беше дала възможност на България да избере своята кандидатура. Заради това влязохме и в този коловоз на ведомствени планове и сметки. За съжаление трябва да кажа много ясно, че този международен скандал, който се опита и успя до известна степен да създаде руската страна, допълнително влоши ситуацията. Няма съмнение, че пускането на подобен тип слухове и подмяната на фактите с интерпретации е добре позната техника в това отношение. Струва ми се обаче, че се стигна твърде далече след изявлението на говорителката на руското външно министерство и отговорът от страна на Германия. Фактът, че руският външен министър покани на разговори българския посланик. Това са актове, които сами по себе си влошават допълнително ситуацията.

Днес премиерът Борисов уточни, че ако на гласуването на 26-и септември Ирина Бокова не се класира сред първите кандидати, правителството в София ще обсъди какво да прави. Това може ли да се счита за своеобразен ултиматум?

До момента от процедурата за избор на генерален секретар на ООН се оттеглиха няколко кандидати, заради слаби резултати. Няма нищо по-естествено, ако в края на септември г-жа Бокова не успее да премине малко по-напред, да се търси друг вариант. За мен най-чистата ситуация е г-жа Бокова да се оттегли сама и да се стигне до ситуация на избор.

Може ли да се твърди, че Кристалина Георгиева беше естествената номинация на това правителство и че може би тя беше по-подходяща за номинацията?

Трудно ми е да преценя. Със сигурност върху правителството на г-н Борисова бе оказан огромен политически натиск. Имаше и външен такъв особено вътре в страната. Включително и с пореден ултиматум на АБВ за напускане на коалицията, когато ставаше въпрос за номинацията на г-жа Бокова. Беше повече ясно, че става въпрос за номинация, която е много дълбоко свързана с определени политически партии в България и определена тенденция на външно влияние над страната. Говоря за влияние от страна на Русия. Смятам, че България нямаше възможност да си избере кандидат.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВСВ

    0 0 Отговор
    НЕ БЪЛГАРИЯ А ВИЕ - ТЪПИ ,КОРУМПИРАНИ , АЛЧНИ И ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ.НЕКОМПЕТЕНТНИ ИДИОТИ !
    ДО СЕГА - САМО НЕОБРАЗОВАНИ И НЕПОДГОТВЕНИ ШМЕКЕРЕТА И ТЪРГАШИ СЛАГАТЕ НА ВАЖНИ ПОСТОВЕ !

    КАК НЕ ВИ Е СРАМ БЕ !? НАХАЛНИЦИ
  • 2 РЕС ЕООД

    0 0 Отговор
    На този кой му плаща
  • 3 Гого

    0 0 Отговор
    НЕ СТЕ ИЗБРАЛИ ПОРЕДНАТА КАРИКАТУРА ДА НИ РЕЗИЛИ ПРЕД СВЕТА !
    НЕ СТИГА ,ЧЕ СТЕ ПЛЮНКИ В СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА ...ВМЕСТО ДА СЕ РАДВАТЕ ,ЧЕ БОКОВА Е 5 ОТ СТРАНА ДЕТО 90 % ОТ СВЕТА НЕ Я ЗНАЕ КЪДЕ СЕ НАМИРА НА КАРТАТА ...........ВИЕ Я УДРЯТЕ ПОД КРЪСТА....ТО НОРМАЛНО ЗА ВАС ......ПРЕМИЕР ПРОСТАК,ПРЕЗИДЕНТ ......... !
  • 4 Прост народ слаба държава

    0 0 Отговор
    Борба между руски и американски агенти.
    Няма да изберат българин-това е цирк за балъци.
    Никой не уважава България,
    това е борба за надмощие в една слабо развита територия,
    ГЕРБ или друг е все тая-това са само инструменти за манипулиране на народа на България от външни сили.
  • 5 Срам

    0 0 Отговор
    Соросоиден грантаджия. Киряк Стефчов. Българомразец. Каквото и друго в този ред на мисли да се каже за този проскубан гълъб, все ще е вярно
  • 6 Грозно

    0 0 Отговор
    Изключително грозна атака от всички страни за най-свястното нещо, което Бг успя да предложи на света за последните 26 години!!! Срам за България са всички тези "интелигенти", които освен хонорари и проценти, нищо друго нямат в главите. А човек като няма любов към народ и Родина е пълен БОКЛУК!
  • 7 анонимен

    0 0 Отговор
    Защо държавата не заеме позиция и не каже подкрепя или не та искате жената да си оттегля кандидатурата, за която се борила много? Какво е дала държавата на Бокова за труда, който тя е положила да прослави България и това, което е дадено адекватно л и е на стандарта в ЕС? Отговорете на тези въпроси преди да карате някой да се отказва от труда си...
  • 8 Коментатор

    0 0 Отговор
    Безпрецедентна случка в историята - чадото на убиец и мародер да застане на върха на света!?

    Ей, скудоумни, прочетете кой е бил Георги Боков и тогава пишете попръдновенията си!
  • 9 http://fakti.bg/captcha?8513968

    0 0 Отговор
    Дали някой помни арогантния брат на Бокова? Нахално комунстическо к...лдаче, баща на наркодилър.
    Отвратителна фамилия!
  • 10 ЮВЗ

    0 0 Отговор
    Русоблизците са силно превъзбудени. Тях не ги вълнува българското у Бокова, а руското. Това са киряк-стефчовците, за тях винаги любовта към мужиците е била и ще бъде на първо място.
    Вън мужиколюбци! Марш в Сибир! Е може и в Северна Корея...
  • 11 WebCafe

    0 0 Отговор
    Тя никога не се дистанцира от престъпленията на тоталитарния режим, нито веднъж не критикува партията, която на няколко пъти фалира България, и нито веднъж не е пое отговорност за собствените си действия по време на проваления кабинет.
    Нещо повече - Ирина Бокова беше заместник-министър (1996) и министър (1996-1997) на външните работи в най-ужасния кабинет в близката българска история - този на Жан Виденов, по времето, когато България беше най-затворената страна в света.

    И най-важното - тя е дъщеря на ужасяващия комунистически деятел Георги Боков (известен още и като убиец на художника Райко Алексиев)!
  • 12 Майстора баш

    0 0 Отговор
    От самото начало се знаеше че тя няма да е .Не че емн. Грозна, а вече се знае истинското и досие . Няма как да премахнеш истината за фамилята ...Бокови . България рано или късно ,трябва да мине през чистилището...ЛУСТРАЦИЯ . Колкото бавим ,толково затъваме и губим време .Трябва рефоми във всяка бръмка ,звено в държавната машин. а за да дасе движим напред .Не може вечно да имитираме реформи .Само ние не направихме лустрацията от биеш .соц. Държави Рубладжиите продължават да ни управляват , това е истината .
  • 13 Киро

    0 0 Отговор
    Да не е луд тоя - комунистическото чадо никога само не си тръгва, седи и клеси до последно, ако не получи шут в г.за никога няма да се махне!

    Гнусен манталитет на десарските чада! Нагли са до откат!
  • 14 Бай хой

    0 0 Отговор
    Отново предателите анти Българи оправдават престъпните си действия с комунизъм и анти комунизъм. И отново заповедите идват от козяк. Толкова нации са мачкали и заробвали а сега са намерили и гнусни душици да плюят по България и всичко Българско. хИ това само за да получат премия от америка за България или за да получат правото да мият чинии на така наречените студентски бригади. И после ще се хвалят че не само са миели чинии но и са продавали сладолед. Отново най долната работа при краварите. А плюят по човек достигнал върховете на световните организации. И забележете че като няма за какво да се хванат започват да плюят по роднини и то без да посочат конкретни факти. Ужас, и такива изчадия резилят България и Българите.