Last news in Fakti

13 Септември, 2016 21:06 3 244 6

Люксембург и Будапеща преминаха границата

  • унгария-
  • ес-
  • криза-
  • брекзит-
  • люксембург

Европейската дилема: Exit не е правилното състояние, Enter също…

Люксембург и Будапеща преминаха границата - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дипломатическата свада между Люксембург и Унгария заплашва да премине в нечуван скандал. Точно в навечерието на неформалната среща  на европейските лидери в Братислава, на която трябва да се обсъжда бъдещето на ЕС след Brexit, Будапеща и Люксембург поднесоха такава обилна порция от словесни обиди, че и престарял дипломат с фрак и бастун, би се изчервил от неудобство. Къде остана излъсканият дипломатически паркет?

Унгарският външен министър Петер Сиярто много остро реагира на изказването на външния министър на Люксембург Аселборн, който призова в интервю за в. "Ди Велт"  Унгария да бъде изключена от Европейския съюз заради политиката си към мигрантите, ограничаването на свободата на словото и на независимостта на съда. Петер Сиярто нарече люксембургския си колега "несериозна фигура" от "страната на данъчната оптимизация", "един класически нихилист, който от години работи срещу сигурността и културата на Европа".

Според Сиярто външния министър на Люксембург е  арогантен и объркан като европейските институции в Брюксел. Унгарското правителство приемало с благодарност този "пас", за да направи референдум на 2 октомври за бежанските квоти. между другото според социологическите проучвания 80 процента от унгарците намират бежанската криза за голяма опасност, което предполага и изхода от унгарския референдум.

И така, външни министри на европейски страни вече не крият скандалите си зад паравана на срещите на върха, а започнаха да си разменят словесни удари и обиди през медиите. А какво ще си говорят като се видят в Братислава? Интересно! Може би за бъдещето… Как ще стане това като се държат като бежанци, които се карат кой първи да премине границата. Exit не е правилното състояние. Enter също… С други думи европейска дилема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ентропия

    0 0 Отговор
    Разделяй и владей, тактиката на нашествениците действа и резултатите са факт! Европа за кратко беше в привидно равновесие, но разцеплението вече е факт
  • 2 Микеланджело

    0 0 Отговор
    Майко мила, егати Съюза...
  • 3 информиран

    0 1 Отговор
    унгарците требва да си ходят,щото влияят лошо на полша и чехия за подривни действия вътре в съюза,май са троянски кон на русия и работят за разпада на съюза,за това по-добре даги нема в съюза,те са нелоялен съюзник,ако беха много убави,австрийците щеха да ги искат

    Коментиран от #6

  • 4 шшш

    1 0 Отговор
    Унгария действа в интересите на унгарци , други да духат супата ....за БГ не коментирам ,все са наведени в Брюксел...такива като нас все дават за пример колко сме дисциплинирани и ни се подиграват, а враговете ни много ни обичат защото сме лесна плячка...
  • 5 ГОЙКО

    1 0 Отговор
    КАКЪВ СЪЮЗ МОЖЕ ДА БЪДЕ ТОВА ВИКТОР ОРБАН ИМА 5 ДЕЦА А ТОЗИ ЖАН ОТ ЛЮКСЕНБУРГ И МА ЖЕНА МЪЖ САМО НЕ СЕ ЗНАЕ КОЯ Е ЖЕНАТА. КАТО НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН НА ПРИЕМАМ ТАКИВА СЪЮЗИ ЗАЩОТО ЮНКЕРЦИ И РАЗНИ ДРУГИ ТИПОВЕ ЩЕ НИ ПРАВЯТ ГЕЙВЕ НА СТАРИ ГОДИНИ.
  • 6 Carfen

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "информиран":

    Предполагам, че ако изключим Унгария от ЕС и всичко ще си дойде на мястото?
    Като си толкова информиран кажи какъв е поминъка на люксембурци и как една държавичка с територия и население колкото голям европейски град е устояла, съхранила и оцеляла през вековете?