Last news in Fakti

14 Септември, 2016 09:40 2 690 7

Задава ли се конфликт между Израел и Сирия?

  • сирия-
  • израел-
  • конфликт-
  • самолет-
  • граница-
  • башар асад

Нараства увереността на Башар Асад

Задава ли се конфликт между Израел и Сирия? - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Задава ли се конфликт между Израел и Сирия? Свалянето на израелски самолет в района Кунейтра не е съвпадение, пише „Jerusalem Post“. Това е първият случай, в който армията на Башар Асад отговаря на израелската военна активност в граничния регион.

През последните години израелските военновъздушни сили са действали необезпокоявано в сирийското въздушно пространство, нарушавайки суверенитета на Сирия и споразумението между двете страни от 1974 година.

Израелските ВВС са използвали изтребители и безпилотни самолети за събиране на разузнавателна информация според световните медии. До момента силите на Асад не отговаряха. Те не отговориха и когато Ерусалим свали сирийски изтребител близо до границата си преди няколко години. Сирийците не отговориха и при атаки срещу „Хизбула“.

Преди часове обаче Дамаск обяви, че сирийската артилерия е свалила израелски военен самолет и дрон над южните части на страната. От израелската армия отрекоха информацията, заявявайки, че сирийска ракета не е преминавала близо до техен самолет.

Ясно е, че ракетите са били предназначени да изпратят сигнал към Израел. Инцидентът е доказателство за нарастващата увереност на армията на Башар Асад – подкрепена от руснаците – която разширява контрола си в Сирия. Той обаче все още е само 30% от територията.

Правителствените сили засилиха офанзивата си срещу бунтовниците, включително и от Голанските възвишения, недалеч от израелската граница, което повишава и риска снаряди да попаднат на израелска земя.

Очаква се израелската армия да не остане безучастна. Ако силите на Асад решат да отговорят – както го направиха – се увеличава възможността от повишаване на напрежението по оста Дамаск – Ерусалим.

По-голямата част от играчите в конфликта – Израел, режимът на Асад и Русия – нямат интерес от нова гореща точка по сирийско-израелската граница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво бе

    1 0 Отговор
    И какъв го търсят пък и евреите в Сирия? Те ако не ръчкат някъде и не създават конфликти, май не могат да съществуват. Да не говорим, че да се възползваш от немощта на една държава, за да си разиграваш коня е меко казано силно непочтено. А ние пък от какъв зор се натискаме да сме приятели с Израел - това е абсолютно непонятно.
  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор
    Айде сега тролчетата да започнат да обясняват как ф15 не можел да бъде свален. Може, може и това никак не е първият случай а един от многото.

    Коментиран от #3

  • 3 Де юре

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    Ф15 е свалян,но само от ПВО, няма официална информация да е свалян във въздушен бой.

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 4 Може

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Де юре":

    обаче, ако това е вярно, то е така защото все още не се е срещал с руска машина във въздушен бой. С руска машина и най-вече управлявана от руски летец...

    Коментиран от #5

  • 5 Де юре

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Може":

    Напълно съгласен с теб. Още повече, че практиката на рашъните е военната техника за износ е леко скопена откъм технически характеристики. Нещо подобно правят каубоите-няма Ф22 за износ, предлагат Ф35
  • 6 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Де юре":

    Има има и то не един. И израелски и на СА. Друг е въпроса че краварите отричат и ги обявяват за свалени от ПВО. Аналогична е и ситуацията със свалените иракски самолети. Първо те са бягали от Ирак и не са били въоражени и са обстрелвани зад видимият хоризонт от много американски и то осветявани от АУАКС, но крава бойс се хвалят че са ги сваляли във въздушен бой.
  • 7 Сибирь

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Де юре":

    Аха, няма :) И обявявя говорителят на НАТО на редовният брифинг след всяка бомбардировка над Сърбия "Всички наши самолети се прибаха,няма загуби" . Половин час след това сръбският водещ с ехидна усмивка казва "Вижте,това е американското високоехнологично чудо,доаря край гората".
    И на другият ден НАТО удари теклевизията в Белград защото "разнасяла лъжи" , а сллед седмица свалиха сръбската телевизия от спътника. Та така нямат свалени. Те и "Абрамси" нямаха унищожени , а "Пейтриот " прехванали всички иракски "Скъд". А после се оказа ,че са свалили само една и я падна насред израелски град :)