Last news in Fakti

15 Септември, 2016 05:44 2 569 1

Променяме се спрямо своите ученици

  • таня монева-
  • училище-
  • 37-мо
Променяме се спрямо своите ученици - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Аз живея във времето на своите ученици и аз съм тази, която трябва да се променям спрямо тях. Това посочи в интервю за Факти.бг директорът на столичното 37-мо Средно училище „Райна Княгиня“ Таня Монева по повод започването на новата учебна година.

 

Подготвени ли започвате новата учебна година?

Започваме годината с едно невероятно вълнение. 15 септември е един от най-светлите дни в календара на всяко българско училище. Готови сме за първия звънец. Нашето училище е много интересно. То има доста история зад гърба си, не е от обичайните училища, които виждаме навсякъде. Построено е през 1934 г. от хората, които тогава са живели в района (столичния квартал „Люлин“). Тогава образованието, науката, преклонението пред училището е било издигнато на преден план. В училището има своебразен възрожденски дух, самото му име - „Райна княгиня“ напомня за това. Когато за първи път прекрачих прага му, буквално се потопих в този дух.

Колко ученици се обучават при Вас?

Нашето училище е малко. Учениците ни са 365, а първокласниците са 37. Ще имаме 3 нови класа – два първи и един девети.

Нови бележници, нова наредба, как се оправяте?

Цял нов закон влезе в сила от 1 юли. Лошото е, че ще се работи с нови учебници само по история за първи и пети клас. Иначе ще се работи по новия учебен план, но със старите учебници. Нямаме проблем с документацията, с учебниците, учебните помагала. Всичко е изпълнено в срок. В пълна готовност сме за старта на учебната година.

Една от големите обществени тревоги напоследък е застаряването на учителите. Как е при вас?

Мога да се похваля, че нашият екип не е застаряващ. Напротив, средната възраст на учителите в 37-мо училище е 30-4- години. Има само дама-трима колеги, които клонят към пенсионна възраст. Ние сме един млад екип.

Какви са днешните ученици?

Имам една любима фраза, че аз живея в тяхното време и аз съм тази, която трябва да се променям спрямо тях. Знаете колко е силно присъствието на дигиталните технологии в живота на всеки. Тяхното време е много по-различно от нашето и процесът на обучение и образование също е много по-различен. Но това пък е много по-интересно. Навлизат мултимедийни обучения, при които техниката помага на учениците. Като литератор, аз съм учител по български език и литература, съжалявам, че те не проявяват тази любов към книжното тяло, към книгата, четат на таблети и електронни книги. За мен това е тъжно, но вървим напред.

Трудно ли е да си директор на училище?

Все още ми е трудно да отговоря на този въпрос, директор съм от 1 август. Може би към края на учебната година ще съм готова да споделя нещо по тази тема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нинов

    0 1 Отговор
    Простичко казано: "Аз трябва да се променям".
    Да,това е пътя на успеха.
    Дано всичко го разберат.