22 Септември, 2016 08:30 1 941 6

Независими до доказване на противното

  • доказване-
  • празник-
  • независимост-
  • независимостта

Наистина ли сме толкова независими

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да ни е честита независимостта! Празникът е хубав, защото България е най-независимата държава в света. Ние не сме зависими от никого, никой не ни държи сметка и въобще: „Газим ги наред!“, както казва кварталният мъдрец.

Естествено, има малки изключения в идилията. Само два дни преди националния ни празник, един руски депутат, праправнук на един писател, за който се знае, че е обичал българите, се закани да купи нашата майка България. Половината черноморско крайбрежие било купено от руснаци, та те щели да купят и останала част.

Хубаво де, а не е ли по-добре да им я дадем на концесия? Айде, да я държат там тая плажна зона, само ако може да ни опростят парите за АЕЦ "Белене". Онази електроцентрала, която отказахме да строим, за да не сме енергийно зависими от руснаците. Сега пак сме зависими, защото ако не дадем парите на Росатом, ще ни фалират електрическата компанийка, а тя ни е скъпа. Та за какво ни е тази плажна зона. То и без това нямаме пари да ходим на нея. Слънчев бряг е пълен с пияни и бедни британци. А туризмът ни чака руснаците да идат там, че да спасят сезона. Те може да ни купят, ама независимостта няма да ни вземат. А пък и са братя славяни, пък и рускините са много арни, най-вече, докато са млади.

Ама със сирийците нещата не стоят точно така. Преди 108 години ние обявихме нашата независимост. Сега няколко партии у нас се карат, за това коя е истинската турска партия на наша територия, но това може и да е за добро. Все пак, все трябва някой да измоли Ердоган да не пуска бежанците към нас, докато не си достроим стената. Тая същата, дето я строим вече трета година. Тази стена е символът на нашата независимост. Не много здрава, недовършена и с пукнатини, но пък добре изглеждаща и стояща горда пред сирийските душмани. Ама тия душмани ги държи Турция и за да ги държи иска едни пари и едни визи. Ние сега чакаме ЕС да реши, дали ще ги даде тия пари и визи. Лошото е, че ако няма визи, бежанците ще дойдат. Ако има, те пак ще дойдат, ама с визи. Анкара доволно им раздава турско гражданство. Така че, май, да дойдат нелегални имигранти е по-добре, отколкото да дойдат легални такива. Тогава не можеш да ги изгониш.

Ама и ние с този нашия българския късмет, да се паднем баш на кръстопътя. От едната страна се бият украинците, от другата сирийците. Едните ни пречат да си договорим енергийните проекти, а заради другите трябва да си строим стената и да се мазним на турците. А как ги бихме при Одрин само!? Една ракия ми трябва и тръгвам пак да се бия за Македония. Ей, ама то сега и тя стана независима държава. По-скоро може да стане част от Албания, отколкото от България, ама все тая. Великите сили са виновни за всичко. Гадните американци и проклетите руснаци. Те ни разказаха игрицата. Само да бяхме малко по-големи. Абе като Германия. Да беше жив цар Симеон пак да ни изведе на три морета. Нищо, ние може да сме малки, ама ще изтеглим заем и ще си построим магистралите, че еврофондовете взеха да привършват. Дано кредиторите не си поискат парите, че пак ще трябва да режем пенсиите на пенсионерите.

Докато чакаме ЕС, поканихме Виктор Орбан да го измолим да ни изпроси едни 100-тина милиона евро, защото ние не можем да си ги изпросим сами. Орбан се поогледа, поразмисли и каза, че ще ни ги изпроси. И ги изпроси, да е жив и здрав, унгарецът му с унгарец. В същото време нашият едноличен демократичен лидер Бойко Борисов отиде в Братислава на срещата на ЕС да им обясни как му е писнало да чака помощ и да покаже българска мощ. В крайна сметка не показа чак такава мощ и остана доволен, когато леля Меркел го потупа по рамото и му даде едни пари. Ако сме послушни, догодина може и пак да вземе едни пари. Важното е да слушкаме чичковците от Брюксел, само дето и тия от Москва искат да ги слушкаме.

Преди няколко години се отказахме да строим "Южен Поток", за да не сме енергийно зависими от Русия. Сега решихме, че да сме енергийно зависими не е толкова важно и след специално позволение на класния Юнкер, решихме, че искаме и "Южен Поток" и АЕЦ "Белене". Само дето Владимир Путин ни е сърдит, задето не слушахме и сега ще ни остави да си разберем грешката, така да се каже.

Само да не ядосаме чичо Сам от Вашингтон. Още помним как един сенатор дойде да обясни на тогавашния премиер Орешарски как стоят нещата в живота и как после той реши, че не иска да е енергийно зависим от Русия. Нищо, че сега партията, с която управляваше зове за приятелство с руския брат.


Абе, да ни е честита независимостта!


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Независими сме!! Много независими! 100%! от нас нищо не зависи!
  • 2 Мишо

    0 0 Отговор
    Честит празник!!!!Абе Роска,що не си пишеш за мадамите,ами си взел да остроумничиш по теми дето не ти достига капацитета.Не искам да те обиждам или подценявам,ама направо ме погнуси тази статия за НЕЗАВИСИМОСТА на България.Как не написа едно положително нещо.Как за всичко намери да го оплюеш и осмееш,а после,защо нямаме самочувствие и сме чуждопоклонници.По-добре да беше преписал от учебника по история ,какво е станало на днешният ден.От такова бръщолевене,като това и на някои твои колеги няма смисъл.
    И всепак Честит празник и се гордейте с това,че сте българи ,че съединението и тази независимост сме си ги направили сами,а не с подаянията и тнт....на някой друг.
  • 3 Мишо

    0 0 Отговор
    Нека днес се погордеем,че сме българи.Честит празник.Дано децата ни ,като чуят -Кога е денят на независимоста да не отговарят с 4ти юли, а гордо да назоват 22ри септември.
  • 4 Картър

    0 0 Отговор
    Росен е прав за съжаление, независимост няма и днешният празник е само за да могат бойковите чиновници и добре платените протестъри на Сорос да отидат в Гърция. Лошото е, че хем сме буферна зона на ЕС, хем сме васали на Ердуган и Путин. Три синджира роби, ето това сме ние българите в момента. Само за Македония не съм съгласен с текста. Там българи вече няма и няма какво да търсим под вола теле. Братушките си свършиха "добре" работа и всичко това все в името на православието, славянството и съветската/днешна олигархична власт!
  • 5 Гост2

    1 0 Отговор
    Мишо,критикуваш Росен за капацитета му,но седни и се учи малко за да да си управиш твоя капацитет.
    Всичко е написал е прав,но твоето последно зречение не що не е точно както е,и сега те питам аз,ние сам сами ли си извойувахме независимостта или с помоща на батушките и плитическата намеса на Великобритания
    Седни прочети малко История но не само Българската защото там писаното не е точно така както го пише.
    Хем в историята няма Българо-Турска война има Русо -Турска война.
  • 6 ПРАБАБА73

    0 0 Отговор
    ПРЕДИ 108 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ СТАВА НЕЗАВИСИМА.А ДНЕС ЗАЩО Е ЗАВИСИМА ОТ ТОВА КАКВО ЩЕ КАЖЕ ЕС,КАКВО ЩЕ КАЖАТ ОТ АМЕРИКА,ТУРЦИЯ ИЛИ РУСИЯ.ПРОБЛЕМИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕШАВАТ ЕДИНСТВЕНО САМО ОТ НАС,БЪЛГАРИТЕ.ЗАЩОТО НИЕ ЖИВЕЕМ ТУК ,ГЛЕДАМЕ СИ ДЕЦАТА И ГИ ВЪЗПИТАВАМЕ,РАБОТИМ КОЛКОТО МОЖЕ,И ЗАЩО НЯКОЙ ДРУГ ЩЕ НИ РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ.ДА НЕ ИЗБРОЯВАМ ОТ КОЛКО МНОГО ФАКТОРИ СМЕ ЗАВИСИМИ,ДОРИ И ОТ НАШИТЕ УПРАВНИЦИ.