Last news in Fakti

27 Септември, 2016 13:06 2 636 7

Сирия за Путин е това, което беше Ирак за Буш

  • сирия-
  • ирак-
  • буш-
  • путин-
  • крим

Жан-Пиер Филю:Виждам пряка връзка между пасивността на Обама и решението на Путин да анексира Крим

Сирия за Путин е това, което беше Ирак за Буш - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Външният министър на Франция Жан-Марк Еро предупреди, че Москва и Техеран могат да станат „съучастници на военни престъпления“, ако не променят своята стратегия в Сирия. САЩ от своя страна обвини Русия във „варварство“, а Великобритания „в затягане на войната“, пише RFI. Преподавателят от Парижкия институт Sciences Po и специалист по Близкия изток Жан-Пиер Филю заяви в интервю за RFI, че на фона на бездействието на Запада Русия използва Сирия като „лаборатория, в която всичко е разрешено“.

„Русия води едностранна Студена война. Тя може само да я спечели. И я печели от самото начало, от 2012-2013 г., когато в Москва разбраха, че Барак Обама няма да отговори с нищо на изострянето и напрежението. Решаващо беше фаталното бездействие на Обама през август 2013 г. след използването на химическо оръжие в предградията на Дамаск. Виждам пряка връзка между пасивността на Обама и решението на Путин да анексира Крим“, казва Жан-Пиер Филю. Според него докато Барак Обама „е зает със създаването на собствения си образ в Vanity Fair и Instagram, Владимир Путин „методично се придвижва в празнината, оставена от САЩ в Близкия изток и по-специално в Сирия“. Жан-Пиер Филю отбелязва, че образът на света, нарисуван от Владимир Путин от трибуната на ООН в навечерието на войната в Сирия, „може да се сравни с образа на „глобалната война с тероризма“, за която говореше Джордж Буш-младши от същата тази трибуна на ООН през 2002 г., година преди да осъществи тази теория в Ирак“. Ирак на Джордж Буш-младши – това днес е Сирия за Путин“, твърди френският експерт. Той подчертава, че Русия носи отговорност за „джихадистката революция“ в Сирия и че „нито една бомба днес не пада по позициите на "Ислямска държава" в момент, когато непрестанно обстрелват Алепо“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гео

    0 1 Отговор
    Началото на Джихадистката революция е поставено преди повече от 50 години от руските служби като инструмент срещу запада. Днес същите тези зомбита са острието срещу западната християнска цивилизация и демократичния правов ред.

    Коментиран от #2

  • 2 Де юре

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гео":

    Това ли е новата инструкция от Козяк?
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Няма по големи лицемери от западната коалиция начело със САЩ. Водят война непоканени от никого без разрешение и мандат на ООН. Целта е да защитят тяхното отроче ИД и Джебхат ал Нусра и "умерената опозиция". Аз на място на руснаците бих пуснал една малка атомна бомба в Ракка столицата на ИД и всичко щеше да свърши много бързо. Останалите терористи щяха сами да се предадат а ООН ще лае само като беззъбо куче.
  • 4 Неудобната истина

    0 1 Отговор
    В книгата признание "Дезинформация" на Йон Пачепа има доказателства за това, как съветските служби разпалват антиамериканизъм в мюсюлманския свят и от края на 60-те години вдъхновяват тероризма в Близкия Изток, пропагандирайки антисемитизъм, (сходен с антидемократичната идеологията на днешните путински тролове)

    Коментиран от #7

  • 5 Бай хой

    0 0 Отговор
    И франсето и дума не отронва за това което сториха в Либия, Чад и Мали.

    Също така не обясни как идил се създаде и разшири при активните действия на сащ и нато и започна да губи позиции едва при намесата на Русия. Сега крадеца вика дръжте крадеца.
    Навремето чрез действията на СССР се създадоха държави със светско управление в арабския свят. Това бяха Ирак, Либия, Египет и Сирия. Именно тях нападнаха и разрушиха сащ и нато и въведоха там управление на радикален ислям и терор. Това са фактите.
    И сега крадеца вика дръжте крадеца.
  • 6 Трол

    1 0 Отговор
    "Сирия за Путин е това, което беше Ирак за Буш"
    Тогава да го оставят да направи каквото Буш направи в Ирак. За кучета и котки може, а за прасета не!
  • 7 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Неудобната истина":

    Е, то има и други книги в които пише още по-големи глупости, ама само такива като вас могат да ги нарекат "доказатества".