1 021 0

Добро утро, академични ли сте?

С кетап не се прави нито наука, нито икономика, нито... държава

Добро утро, академични ли сте?
Снимка: БТА/АР
Константин Карагьозов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За уреждането на добре платена работа в днешно време се изискват труд, знания и талант, но най-вече – диплома от висше учебно заведение. Тъжна работа е това, но да си го кажем направо - дипломата е важна. Да си го кажем в началото на университетската учебна година. Нужен е кетапът, а не дипломата, за която се предполага, че трябва да свидетелства за знания и умения. Само че как става това при над 50 университета в България. От тях сигурно пет дават дипломи, а другите предлагат платени кетапи.

С просто око се вижда как през последните години държавният университетски прием да става все по-лесно и по-лесно. Някаква тройка гарантира влизането в Алма Матер. Даже остават свободни места за не знам кое си класиране. После пак някаква тройка гарантира излизането от Алма Матер. Това е истината! С други думи – вече всеки двойкаджия е с вишУ образУвание.

Истинската трагедия обаче започва след това. Целият „пълнеж“ студенти тръгва по „академичния“ път, водещ към грозната реалност. В нея преподавателите с кетап даже не стъпват на лекциите за студентите, които също искат... кетап. Да не обидим хората на науката. Такива има. Но си крият дипломите, защото стана обидно да ги показваш насред купчината от...кетапи.

Да си го кажем и това - октомври е, но „уводът в науката“ на професора често започва така: „Това е учебникът, ще се видим на изпита.“. Реалност, в която асистентите „претупват“ упражненията си, защото на тях не им дреме особено много, че има тук-там някой студент, „излъгал се“ да прояви желание да научи нещо, да зададе въпрос или „не дай Боже“ да поиска допълнителна беседа след приключване на занятията. Преподавателите се боят да не се похабят от няколко часа усилие, а студентите да не заменят аудиториите с кафенетата в Студентския град.

И защо се случва всичко това? Хайде да помислим... Не е толкова трудно, въпреки статистиката на Министерството на образованието. Тя сочи, че за учебната 2016/17 година държавата е финансирала около 49 000 места за бакалаври, докато завършилите средно образование са около 53 000. И това е при намаляването на държавния прием с 9 000 места от предходната академична година. Нали няма да си проверяваме уменията от основното образование да смятаме. Всеки завършващ средно образование влиза в университет по един или друг начин, независимо резултатите. И защо? За да вземе кетапа. А с кетап вместо с диплома, не се прави нито наука, нито икономика, нито... държава. Да е честита новата университетска учебна година.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай