Last news in Fakti

2 Октомври, 2016 09:00 3 512 0

Опитват се да построят Македония върху български кости

  • миленко неделковски-
  • мая вапцарова-
  • македония-
  • строят-
  • български-
  • кости
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вие знаете, че когато се появят такива специални ситуации, каквито са в момента изборите в Македония, е много естествено да се очакват специални действия на дадени хора. За мен това е правителствено действие. Държавата знае за това. Не биха могли да действат по такъв арогантен начин за паметниците. Това са душите на мъртвите. Това са телата на мъртвите. Върху тези тела те се опитват да построят Македония. Върху българските кости се опитват да построят Македония. Това заяви за Факти.бг племенницата на Никола Вапцаров – Мая Вапцарова. Коментара й е по повод скандалният македонски журналист Миленко Неделковски, който разби паметната плоча, поставена от българска военна делегация на връх Каймакчалан.

„Да, известно ми е, че е необходимо в даден случай да се създаде някаква история и културна страница на дадена държава, за да може да се нарече тя Македония, но съгласете се, че това е кощунство. Не трябва да се прави такъв медиен вулкан, защото фактически ние в момента им правим реклама. Все пак, те разрушават българските паметници. Не съм озлобена, но ми е мъчно“, заяви Вапцарова.

На въпрос излишен ли е тогава разговора за глупавите хора, тя заяви:

„Много точно го формулирахте. Когато попитах Венко Марковски как е създал македонския език и защо го е създал, той  ми отговори, че това е била повелята на Коминтерна, лично на Сталин. Тодор Павлов беше пратеника на Коминтерна, който фактически трябваше да осъществи раждането на македонския език и ние започнахме да работим. Спомням си едни думи на жената на Венко Марковски, която каза: „За съжаление би могло да има нещо интересно в създаването на такава нация, но тази нация в Македония се създаде на антибългарска основа“.“, разказа още Вапцарова.

Попитана дали Миленко Неделковски е просто един провокатор и нищо повече, тя сподели една по-интересна теза засягаща цялата тази сага.

„Не би могло просто така да се говори, особено след като чух името Неделковски. Изникна ми следната асоциация. Коле Неделковски участва в македонския кръжок в България, който е създаден 38 година. Той е първия, който пише на езика произведен от Венко Марковски. Интересно е дали има нещо общо между поета Коле Неделковски, който е бил много лиричен и въпросния Миленко Неделковски. Коле Неделковски се е самоубил, възможно е и да са го самоубили. Той умира в България, явно притиснат от някаква теза. За да бъде Миленко Неделковски журналист и такава самонадеяна личност трябва да има нещо общо с правителството или някакви органи. По-интересното, в цялата тази история и легенда, която се зароди около паметниците, е дали има нещо общо с поета Неделковски“, подчерта тя.

„Всички сме против това, че се рушат българските паметници, това е ясно. По-интересното в случая е ако се намерят факти върху другата теза, за някаква връзка между двамата – поетът Коле Неделковски и журналиста Миленко Неделковски и защо? Възможно е зад всичко това да стои лично отмъщение. Аз не мога да твърдя, че са роднини, но е интересно това да бъде проверено“, добави още Вапцарова.

„Тръгнах да издирвам нещо по случая, но не можах да открия нищо кой знае какво. Намерих само една книжка, която е в библиотеката. Фамилията Марковски явно са дали архивите си на библиотеката, където открих тази книжка. Целият този медиен водопад, който тръгна след случката с паметниците показва само отрицанието, без да се търси и друг смисъл на всичко това. Хубаво, всички го отричаме, но би било добре да се потърси и другото. Това е закачката в цялата тази история“, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА