9 Октомври, 2016 07:45 8 267 26

Западът на ръба на катастрофата

  • ес-
  • project syndicate-
  • запад-
  • на ръба-
  • катастрофа-
  • германия-
  • меркел-
  • русия-
  • сащ

Застрашена е европейската сигурност и мир

Западът на ръба на катастрофата - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Йошка Фишер за Project Syndicate.

Йошка Фишер е германски политик, бивш вицеканцлер и външен министър на Германия.

През тази и следващата година гласоподавателите във водещите западни демокрации ще вземат решения, които могат фундаментално да променят Запада – и света такъв, какъвто го знаем от десетилетия. Всъщност някои от тези решения вече бяха взети. Най-ясният пример е референдумът във Великобритания през месец юни, на който близо 52% избраха да напуснат Европейския съюз. Междувременно Доналд Тръмп в САЩ и Марин льо Пен във Франция могат да спечелят предстоящите президентски избори. Преди година прогноза за тяхна победа би изглеждала абсурдно. Сега трябва да признаем, че такива сценарии са възможни.

Тектоничните плочи на Запада са започнали да се разместват и много хора реагират бавно в осъзнаването на потенциалните последици. След референдума във Великобритания ситуацията се промени.

Британското решение бе де факто решение срещу европейския мирен ред, базиран на интеграцията, сътрудничеството и общия пазар и юрисдикция. На вътрешната сцена национализмът набра сила в почти всички страни-членки на ЕС. На външната сцена Русия играе като голяма сила и настоява за „Евразийски съюз“ - евфемизъм за руската доминация над Източна Европа – като алтернатива на ЕС.

И двете сили застрашават европейската структура за мир, а блокът ще бъде отслабен без Великобритания, която е традиционен гарант за стабилност. ЕС е крайъгълният камък на европейско-западната интеграция. Така че отслабване на общността може да доведе до преориентиране на изток.

Този сценарий ще стане още по-вероятен, ако американците изберат Доналд Тръмп за свой президент. Републиканецът открито подкрепя руския президент Владимир Путин и би се приспособил към политиката на Русия като велика сила – за сметка на европейските и трансатлантически връзки. Подобен момент – тип Ялта 2.0 – ще подхрани антиамериканизма в Европа и ще има геополитически последици за Запада.

Подобна е и ситуацията във Франция, където Марин льо Пен може да бъде избрана за следващ държавен глава на страната си. Избирането й би означавало край на ЕС, защото Франция (заедно с Германия) е основна движеща сила на блока.

Ако Великобритания и САЩ се обърнат към неоизолационизъм, и ако Франция изостави Европа за сметка на национализма, западният свят ще стане неузнаваем. Повече няма да бъде бастион на стабилността и ще последва хаос.

В този сценарий много биха погледнали към Германия – най-голямата икономика на Европа. Въпреки че Германия ще плати най-високата икономическа и политическа цена, ако ЕС се разпадне, то никой не трябва да очаква ренационализация. Всички знаем какво опустошение и бедствие може да донесе това на континента.

Геополитически Германия ще се озове между чука и наковалнята. Докато Франция е западна, атлантическа и средиземноморска страна, то Германия се люшка между Запада и Изтока. Въпросът „запад или изток“ не бе решен и до 1945 година. След създаването на Федералната република през 1949 година, германският канцлер Конрад Аденауер избра Запада.

Аденауер бе свидетел на пълния обхват на германската трагедия – включително двете световни войни и краха на Ваймарската република – и прецени, че западните връзки на младата република са по-важни от германското обединение. Неговата позиция бе, че Германия трябва да се избяга от ролята, заемана между чука и наковалнята, и да се интегрира със западната сигурност и икономически институции.

Поствоенното помирение между Франция и Германия и европейската интеграция в ЕС бяха необходими елементи на германската ориентация към Запада. Германската геополитическа ориентация ще бъде основен въпрос на изборите догодина. Ако Християндемократическият съюз (CDU) реши да й обърне гръб заради политиката на отворени врати, то партията по всяка вероятност ще тръгне към дясното, за да си спечели отново избирателите, отишли в лагера на „Алтернатива за Германия“ заради бежанската криза.

Но всеки ход, при който CDU би си сътрудничил с AfD, ще създаде проблеми. „Алтернатива за Германия“ представлява крайнодесните националисти, които искат да върнат централната позиция на страната и да сближат отношенията с Русия. Съюз между двете политически сили ще означава предателство на завещанието на Аденауер. Междувременно има и друга опасност, защото левите в Германия - „Ди Линке“ - също искат по-близки отношения с Русия.

Да се надяваме, че това трагично бъдеще ще бъде избегнато и Меркел ще запази властта си и след 2017 година. Бъдещето на Германия, Европа и Запада зависят от това.

 

Превод: Денис Джамбазов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опала

    0 0 Отговор
    една

    сурия

    глупости
  • 2 шшш

    0 0 Отговор
    пошел ты на х-й Йошка ,ВЗЕМИ И ШМЕРКЕЛИТА
  • 3 да го кажем направо

    0 0 Отговор
    Толко популизъм и неадекватни преценки на едно място отдавна не бях чел.Авторът трябва да разбере едно-Европа в съюз с Русия (както беше предложил Путин "от Лисабон до Владивосток още през 2007 г.) ще е супер силата в следващите няколко столетия-ФАКТ.Но тази перспектива не се хареса на САЩ(имаше даже предложение в Европейският Парламент да се гласува това като стратегическа доктрина на Е.С.) и се започнаха проблемите в Европа-Русия и Б.Изток като същевременно Русия беше тотално очерняна и демонизирана от "свободните медии".....А европейските политици започнаха тотално да прокарват интересите на САЩ в политически и икономически план-ВЪПРЕКИ отрицателните послетствия за гражданите на Европа.Та това е накратко реалито в момента.Проблема е единствено в стремежа на Б.Дом да диктува своите условия на целият свят-нищо друго.....

    Коментиран от #6

  • 4 Иван

    0 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Ако Великобритания и САЩ се обърнат към неоизолационизъм, и ако Франция изостави Европа за сметка на национализма, западният свят ще стане неузнаваем. Повече няма да бъде бастион на стабилността и ще последва хаос."

    Хаосът би се изразил в това, че хората могат да решат да се очистят от налазилите ги боклуци, а ние да използваме случая да се отървем и от циганите.
  • 5 Carfen

    0 1 Отговор
    Европа вече е променена г-н Фишер. И то от днешните управници. Дано Франция и Германия бият шута на Меркел и Оланд, че след едно поколение няма да говорим нито за ЕС, нито за Европа, нито за християнство.

    Коментиран от #10

  • 6 Хората бягат от там ти ги заблуждаваш

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "да го кажем направо":

    Евразийският съюз е просто предложение на Путин, за да си повиши цената. Евразийският съюз в предложения вид представлява доминация на Москва, която, между другото, е фасадна демокрация. Идеята е хубава по същество, но изисква твърде много инвестиции, ресурси, а съдържа и неприемливи рискове и заплахи за националната сигурност на всяка европейска страна. Посочете ми коя европейска държава има 140 млн. население? Освен това ще има стандартизация, разлики в големината на икономиките, в структурата на икономиките, твърде голяма и значима роля на Москва в управлението на един такъв блок, а и военната ѝ сила не е за пренебрегване.

    Значи, 500 млн. бе Общия пазар на потребителите в ЕС заедно с Великобритания, прибавете и Русия с нейните 140 млн., вкарайте Казахстан, Беларус и Армения, както и Туркменистан и Узбекистан, и ще имате свободно пътуване на 1 млрд души, огромна контрабанда, ударно разрастваща се криминална престъпност и никаква възможност за контрол. Просто не правите разликите - в повечето европейски градове сигурността е на такова ниско ниво, че спокойно можете да извършите тежко престъпление и безпрепятствено да се оттеглите незабелязан. Хората не се страхуват, защото рисковете нещо да се случи са нищожни. Представете си като дойдат руските банди!

    Евразийският съюз е несериозна перспектива. Тя означава да сътворим организация като партньори заедно с онези, от които 45 години не можахме да избягаме и съответно половин Европа е много щастлива от
  • 7 goni

    0 0 Отговор
    Русия е част от Европа! Европа е част от Русия! Ако, някога макар и в едно далечно бъдеще се постигне някаква интеграция макар и минимална останалия свят ще диша прахта на подобна организация! Именно затова едва ли ще стане! Но, кой знае?!:) Предстоят интересни времена!:) Ще поживеем, ще видим!:)
  • 8 Диди

    0 0 Отговор
    До,,хората бягат от там...,,Съгласна съм с теб.Трябва да има нормални отношения между Европа и Русия,но повече не.Русия няма място във Европа,както и Турция.
  • 9 666

    0 0 Отговор
    На запада американците им копаят гроба и са им купили управниците да им играят по свирката,а на хората са им отнети елементарни свободи в областа на протестирането и им налагат цензура за събитията по света/промили са им мозъците/.
  • 10 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Carfen":

    ако ес се разпадне ще се молиш за християнство в българия ,но без надежда.българия без структурите на ес е обречена тва не ви ли става ясно в .... глави?аман от деструктивни хора в тази страна дето сами си търсят шамарите за да има от кво да реват.фишер е прав, че европа е в страшен риск благодарение на популизма и дано не стане нещо от това в което се опасява!

    Коментиран от #14

  • 11 Диди

    0 0 Отговор
    Мисля че политиците във Европа ще направят всичко възможно да няма разрух на нашия континент.Да,да се молим да не се стига до там,тогава ще е зле.

    Коментиран от #12

  • 12 релито е такова

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Диди":

    Доста наивно от твоя страна-политиците от Европа са кръгла нула-нищо не зависи от тях-факт.А защо е така...еми сама се замисли.Е.С. ще съществува докато това е изгодно на САЩ.
  • 13 Диди

    0 0 Отговор
    Говориш глупости.Знаеш ли,при проблема със Украйна,америкйнците,най вече Мек Кейн искаше Украйна да се защитавала срещу Русия.Сега,моля да ми кажеш какъв отговор получиха от Европа.

    Коментиран от #18, #19

  • 14 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Тролче, пак нещо си блял - от години на нормалните им е ясно че българия е на соц. пломощи от ЕС, даже сме спорили стеб, а ти сега откриваш топлата вода - честито!

    Коментиран от #16

  • 15 Диди

    0 0 Отговор
    Ако България напусне ЕС какво ще бъде положението й?
  • 16 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "кроко":

    българия сега е в преход икономически ,политически ,манталитетен и е в много опсана ситуация предвид демогравските си характеристики както и геогравското си местоположение та точно сега разпада на ес би ни подеиствал пагубно.само да кажа че тва не се отнася само за българия ,а за целите балкани включително и за държавите дето не са в ес,въпреки че те не са на помощи:).
    и да допълня няма източноевропеиска страна която да не се опитва да влезе в ес .

    Коментиран от #17

  • 17 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Десоооуууу, маааа нали точно заради този ес и нато сме на това дередже. И продължават да ни закопават. Не та пбръснат за слива и не та пускат там където пускат джахидистите от африка и азия...

    Коментиран от #21

  • 18 реалито е такова

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Диди":

    Ти си доста наивен форумен писач-че ми даваш такива примери с Украйна...еми виж какво каза Виктория Нуланд (ако знаеш коя е)за Е.С. по повод мнението на Европа за Украйна...Юак ю Е.С............и така нататъка-схващаш ли ? А това изречено от виш американски дипломат означава много-но явно ти ПАК няма да го разбереш.
  • 19 реалито е такова

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Диди":

    Ти си доста наивен форумен писач-че ми даваш такива примери с Украйна...еми виж какво каза Виктория Нуланд (ако знаеш коя е)за Е.С. по повод мнението на Европа за Украйна...Ф.к ю Е.С............и така нататъка-схващаш ли ? А това изречено от виш американски дипломат означава много-но явно ти ПАК няма да го разбереш.
  • 20 Диди

    0 0 Отговор
    До ,,реалито,,Ах моля те,този израз го зная много преди теб,не ми казваш нещо ново.
  • 21 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай хой":

    полов ,чети внимателно и отговори:защо само ние сме на това дериже заради ес?защо не са на нашето румънци,литовци или унгарци?защо всички страни от източна европа искат да влязат в ес ?дори и любимите ти сърби .отговори те толкова ли са тъпи та не виждат кво направи ес с българия ?

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    На това дерИже си щото комунистите, путинофилите и Русия са ти виновни! Изобщо на крив х.., вълната му пречи.
  • 23 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Щото ако не си забелязал, винаги управляващиет си действат за собствения интерес или чуждия, който им е помогнал да дойдат на власт. Вкл. и любимата ти тъпа безаналогова тиква, която дойде втория път на власт с помощта на платените протести от САЩ, и която тиква си управлява както си иска, но лицемерните партньори от ЕС и САЩ най-много да размаха пръстче! Не е като да не могат да го свалят от власт. Реално погледнато вместо вече 10г. да извличаме ползи от еврофондовете, първо серджо крадеше както може, понеже не беше тяхен човек и му поспряха някой кинти; а сега боко тиквоча смуче както може. И на никой не му пука за пазарна икономика, производство, конкуренция и т.н. Абсолютно на всякъде, където има големи пари, държавата играе някаква роля - било то обществени поръчки, било то държавни актове и нормативни уредби. И така я играе тая роля, че ако не си плащаш, ако не участваш в схемата, нямаш достъп до парите. Всичко е схеми, картели и монополи, че дори от време на време си крадат едни от други, щото хем са алчни, хем кокалчето вече е пооглозгано.

    Коментиран от #24

  • 24 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "кроко":

    отговора ти не обхваща въпросите ми,а именно защо само при нас е така ,защо ес е благодат за унгарци и чехи ,а нас ни ограбват и защо само нас?този въпрос е свързан с твърдението на половия че ес е бреме и проблем.та чакам отговор,както и на въпроса защо всички страни в източна европа се натискат за ес въпреки че е проблемен.предполагам че сега вече дискусията ще спре :),както обикновенно!

    Коментиран от #25

  • 25 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Замисли се всеки път когато ние губим от нещо, кой печели и кои са неговите "партньори", дали случайно тия "партньори" не дърпат и у нас последните 10-на години конците?

    Коментиран от #26

  • 26 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "кроко":

    не ми даваи гатанки отговори ми конкретно.що само при нас ес е проблем и ни ограбва?