6 Октомври, 2016 07:18 4 084 7

Нобелов лауреат очаква разпад на еврозоната

  • еврозона-
  • ес-
  • евро-
  • пари-
  • разпад-
  • джоузеф щиглиц-
  • италия-
  • реформи

Щиглиц прогнозира, че Италия ще излезе от еврозоната

Нобелов лауреат очаква разпад на еврозоната - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Щиглиц е на мнение, че еврото спешно трябва да се реформира, за да оцелее. Затова е необходима солидарност, но тя липсва даже на северноевропейците. Предложенията за реформи отдавна са на масата, но според Шиглиц държавите едва ли ще ги направят. Брекзит е само началото.

Щиглиц пледира в интервю за в. „Ди Велт“ за премахването на еврото, защото само така икономиката на Европа може да се спаси. Авторитетният икономист не вярва, че политиката на Валутния съюз в днешната му форма може да бъде спасена. Според него страните-членки нямат достатъчно воля за реформи, решителност и необходимата солидарност. За Джоузеф Щиглиц може да оцелее само една по-малка еврозона.

Джоузеф Щиглиц не вярва, че Италия в дългосрочен план ще остане член на еврозоната. „Когато разговарям с италианци, чувствам че хората там са разочаровани от еврото“, казва Щиглиц в интервюто за „Ди Велт“. Разочарованието обхваща учени и водещи политици. „На италианците им е ясно, че Италия не функционира в еврозоната. Това емоционално е трудно за тях и те дълго време отказваха да приемат това. Италианската икономика се намира в дълбока криза. Банките се борят с огромното количество лоши кредити, а от почти десет години няма икономически растеж. В същото време безработицата за същия период силно е нараснала“.

Йозеф Щиглиц силно критикува недостатъчната солидарност в Европа. Без дълбоки реформи Валутният съюз няма да продължи да функционира, казва Щиглиц. Американецът, който през 2001 г. получи Нобеловата награда, не вярва, че европейската политика може да спаси еврозоната в дългосрочен план. Поне не във вида, в който я познаваме. Страните-членки страдат от липса на воля да проведат необходимите дълбоки реформи като създаването на Банков съюз или общо гарантиране на депозитите. „Загрижен съм за скоростта, с която се вземат решения в Европа. Политиката се обединява за това, което трябва да се направи, но след това следва блокиране, мотане и губене на време“, казва Шиглиц. Затова общото валутно пространство вероятно през следващите години ще се разруши. Тогава еврозоната в днешната й форма повече няма да я има, казва топ икономистът. Според него „през следващите десет години все още ще има еврозона, но въпросът е как тя ще изглежда. Много невероятно е тя да има 19 страни-членки. Трудно е да се каже кой ще бъде в нея тогава“.

Икономистът може да изброи един списък с реформи, които са необходими, за да може еврото действително да функционира. Но очевидно той самият не вярва, че правителствата на страните-членки ще се решат на такива стъпки. Разпускането на общата валута или разделянето на северно евро и южно евро са единствено реалистични възможности, които отново да задвижат парализираната икономика на континента.

„Кризата започна в САЩ, но там икономиката се възстановява, докато еврозоната е задрямала“, казва Щиглиц. „И двете икономически пространства са еднакво изградени, разполагат със сходен човешки капитал, сходни ресурси и сходни институции. „Голямата разлика, казва Щиглиц, е еврото“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Пене

    0 0 Отговор
    А аз очаквм Щиглиц да се разпадне.
  • 2 ееееее

    0 0 Отговор
    дрън дрън дрън.
  • 3 goni

    0 0 Отговор
    Абе, никой не вярваше че и GB ще си "дигне чукалата"! Ама, ха де!:)
  • 4 Трол

    0 0 Отговор
    Това не е Щиглиц а Щирлиц, и изобщо за всичко е виновен Путин!
  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Щом в еврото е проблема да въведат парична единица "Грош".

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    По-добре Гролш!
  • 7 nkavrakov

    0 0 Отговор
    Естетствено че ще се разпадне ,защото е изградена изкуствено и държавите членки нямат единна политика по жизнено важните въпроси.
    Отделно стандарта на живот в отделните държави членки е с огромни разлики.
    Америка е велика държава и икономика изградена по естествен път на базата на множество процеси с единомислие по най - важния принцип на човешкото съществуване - свободата.