Last news in Fakti

6 Октомври, 2016 15:50 2 319 0

Скандалът с Медицинския университет вреди на България

  • скандалът-
  • медицинския университет-
  • българия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившите министри на образованието Сергей Игнатов и проф. Тодор Танев призоваха да не се раздухва скандала с Медицинския университет, тъй като това вреди на България. Според тях трябва да се изчака да се произнесат ДАНС и прокуратурата. Ексминистърът Анелия Клисарова  пък не пожела да коментира с аргумента, че тогава е представила в два документа становищата си.

Сегашният министър на образованието Меглена Кунева предостави на прокуратурата случая с Медицинския университет след направен одит в министерството.  Едно от обвиненията, които се отправят към бившия ректор на университета Ваньо Митов, е това за незаконосъобразно изнесено обучение на чужди студенти по медицина в образователни центрове в Швейцария, Германия, Кипър. Със сигурност прокуратурата след като приключи разследването ще се произнесе за законосъобразността му.

Факти.бг зададе междувременно един и същ въпрос на трима бивши министри на образованието – „Изнесеното обучение на Медицинския университет законосъобразно ли е?”

Проф. Сергей Игнатов:

Аз не зная точно какво са направили от Медицинския университет, четох, че те имат изнесени обучения на много места. Има една поправка в закона, мисля че от юли 2011 година, което дава възможност за подобен тип обучения. И тогава законодателят каза, че след като е акредитирано висшето училище значи тези центрове не минават на акредитация, но беше голяма борбата на акредитация. След това какви допълнения са правени не зная. Споменават се и някакви други допълнения дори и от тази година. Тогава се даде възможност да има подобно обучение и то бе точно по искане главно на медицинските университети във Варна и в София. Европейският съюз има такава практика и има такава поправка, която може би е доизкусурена по някакъв начин във времето и при нас.  Но в Закона за висшето образование не се отчита, че в тази глобализация, в която попадаме всички, нещата коренно са се променили. Никога преди това в света не е имало борба между университети, борба за студенти, борба за преподаватели. В резултат на тази глобализация има група елитни университети в САЩ , Великобритания, в Азия и едни други университети. Българските университети са от другите. И въпреки всичко, ние имаме един много добър пазар в тази сфера. Нашите медицински университети са пълни и техните възпитаници се реализират добре. Нека да се направи разграничение между административни нарушения, които винаги биха могли да бъдат извършени съзнателно или несъзнателно и качеството на образованието. Това все пак са два различни процеса. „Външното ухо” не прави разлика и казва, а в България има проблем с медицинското образование. Не искам да съм лош пророк, но може да настане отлив през следващата година от Медицинския университет. За това трябва да се запази една дискретност докато не излязат резултатите от разследването на прокуратурата, която само би ни била в полза, коментира Сергей Игнатов.

България губи от скандала. От този скандал губи висшето образование в България, защото този скандал работи в полза на конкуренцията – висши училища от други страни. Виждате каква е борбата за всеки студент, тази година имаме не запълнени места и това не е само заради демографската криза, а глобализацията, в която се оказахме ни постави в състезателна среда и в момента се води борба за най-добрите студенти, за най-добрите преподаватели, за най-добрите научни договори и всъщност като се вдига този шум те навън няма да мислят за Ваньо Митев или за някой друг главен секретар на Медицинския университет  и могат да пострадат студентите преди всичко, защото ще бъдат демотивирани. Ясно е също, че чисто финансово Медицинският университет е печелил. Истината е, че Медицинският университет никога не е висял да се моли за пари и по мое време, и след това. Може да се стигне и до крайности някоя друга държава да не признава и дипломите на България в областта на медицината. Ще започне отлив на студенти. А вие виждате, че към момента българското образование е търсено, тези млади хора, които завършват нашите университети за голямо съжаление, защото са изключително добре подготвени повечето от тях търсят реализация навън, което означава примерно, че в Германия нямат никакъв проблем с качеството, което даваме в Медицинския университет. Пък и в другите висши училища в медицината са много добри.

Проф Тодор Танев:

Имаше съмнения, които аз наследих като министър. Тогава помолих компетентния  отдел на министерството да ме снабди с информация, за да можем да вземем законосъобразни решения. Всъщност резултатите от тази проверка, която аз разпоредих, излязоха сега. И съвсем наскоро съобразно тях Министерството е взело тези мерки и е внесло документите в прокуратурата. Винаги е имало съмнения. Мога обаче да кажа, че когато става дума за специалност каквато е „Медицината” и „Правото”, то те са на специален режим. При тях не се правят нещата, както с много други специалности. Не може да се пренебрегва по никакъв начин закона. Законът изрично казва при какви условия могат да се правят изнесени обучения – основната част от лекциите се провеждат на място там, където е съответното висше училище, това е което не е било спазено. От друга страна проф. Ваньо Митев е известен с това, че стабилизира финансовото състояние на Медицинската академия често с ходове, които не са точни или по-скоро са интерпретативни. До момента за няколко години никой не е установявал тази незаконност в действията му, може би поради важността на Медицинския университет София, от друга страна и проф. Митев тогава бе и председател на Съвета на ректорите . Сега нещата е правилно да бъдат в ръцете на съответните компетентни органи, а ние всички останали да не раздухваме повече до степен на скандал. Защото с това убиваме една от най-висшите институции на висшето образование в България. Чернилката не помага на доброто ни образование по медицина, още по-малко помага това учебно заведение да има по законов път своите чуждестранни студенти. Умолявам всички, които виждат в това злободневна тема да я приемат като тема, която е единствено и само в ръцете на компетентните. Нека да видим спокойно какво ще направи прокуратурата. Всички, които не се чувстват държавен орган са длъжни да мълчат, защото всичко друго, което правят е злоумишлено действие срещу най-добрата ни медицинска институция за образование.

Проф. Анелия Клисарова не пожела да коментира това, което е подписала като министър. Единствено заяви: „Документите съм ги подписала, становището на МОН е ясно”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА