Last news in Fakti

7 Октомври, 2016 07:00 18 886 32

Наследници сме на народа на Орфей

  • павел серафимов-
  • наследници-
  • народа-
  • орфей

Истината затрупана с безброй безмислици...

Наследници сме на народа на Орфей - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наследници сме на народа на Орфей, заяви за Факти.бг изследователят Павел Серафимов. Предлагаме ви интересния поглед на Серафимов за древния корен на българите в три части. В този и останалите два материала от поредицата ще научите невероятни, любопитни и скривани до сега факти.

Г-н Серафимов, Вие твърдите, че българи и траки са един народ. Защо смятате така?

Аз не съм първият, който смята, че ние българите сме потомци на хората, които римляни и гърци наричат траки. Това е виждането на проф. Ганчо Ценов, Цани Гинчев, Никола Йонков Владикин, Данаил Юруков, Архимандрит Кирил Рилски, Д.П. Димитров, Георги Сотиров, украинския писател Сергей Лесной, а в по-ново време и на проф. Асен Чилингиров, Петър Георгиев, Юлия Хаджи Димитрова, Андрей Киряков, Александър Мошев, Кристиян Петков, Стоян Николов и др. Днес работите на тези хора са достъпни и желаещите могат да се запознаят с доказателствата, които въпросните автори представят.

До към 1986 година, подобно на другите сънародници,  аз вярвах на това, че старите българи са тюрки, че са били хора с монголоидни черти и, че са живели в юрти. В последствие, в процеса на изучаване на историята ни, установих, че много неща изобщо не съответстват на това, което ми бе преподавано.

Реално няма нито един стар автор, който да твърди, че старите българи са тюрки, но за сметка на това, от IV до XV век, т.е. в продължение на 1100 години, дедите ни биват отъждествявани с мизите, а мизите са най-големия и най-разпространения тракийски народ.

Мизите са обитавали Мала Азия, земите на север и на юг от Дунава, а дори и определени територии от Централна Азия. Там те са познати като месагети, масагети, а пък Прокопий Цезарийски пояснява, че по негово време масагетите вече носят името хуни. Колкото и странно да звучи, хуните са древен балкански народ, който е обитавал земи от Добруджа до Централна Азия. За това свидетелстват множество артефакти от земите на Добруджа и Черноморските степи, но по този въпрос не се говори, иначе митът за монголоидните хуни ще се срути.

Според специалистите, отъждествяването на българите с мизите е грешка, архаизация. Действително, определени нови народи са назовани с имената на други, по-стари народи, които са обитавали същата територия. Унгарците например са наричани панонци, но докато обичаите, имената и традициите на унгарците нямат нищо общо с тези на старите панонци, то при нас положението е различно.

Ние българите сме носители на древната тракийска традиция. В по-голямата си част нашите обичаи, обреди, традиционна носия, земеделски сечива и т.н. имат корени тук на Балканите, не в Алтай, Памир, или Тибет.

Доказателства за местния характер на нашата култура е представил в своя работа Евгений Теодоров. Заглавието на една от най-забележителните му творби е “Древнотракийското Наследство в Българския Фолклор”. Там са разгледани подробно нашите празници, обреди и като извод, в края на книгата е казано следното:

“ Установените в този труд древнотракийски елементи позволяват да се смята, че заварените траки в освободените от византийско господство земи не са били малобройни, че потъвайки в славянските маси, те са продължили да съществуват в тях със своите вярвания, култове, обичаи ... и това дава достатъчно основание да се говори за недооценявано досега древнотракийско наследство в нашия фолклор като значителен дял от него, обосновава правото ни да се смятаме за преки наследници на една от най-древните култури в историята на човечеството.“ -“Древнотракийското Наследство в Българския Фолклор”, с. 271.

Към това заключение можем да добавим и откритията на други изследователи на миналото ни. Николай Колев също представя на читателите си своите изводи:

“Като тракийско наследство могат да се възприемат следните елементи от традиционната материална и духовна култура на българите:

·        I, II и IV тип рала за обработка на земята,
·        вършитбата с диканя,
·        култивирането на лозята и направата на вино,
·        трансхуматното (подвижно) животновъдство,
·        носенето на опинци и ямурлук от пастирите,
·        грънчарското колело;
·        черти от образа на св. Георги са заимствувани от тракийския Херос;
·        сходството на самодивите с тракийските нимфи,
·        русалските празници водят началото си от гръцко-тракийския и римския празник на розите (rosalia);
·        кукерските игри водят началото си от Дионисиевите празници;
·        нестинарството също е извеждано от някои автори като тракийско наследство.
·        За такова наследство се смятат и летният празник на Еньовден,
·        жертвоприношението при строеж на нов мост или къща,
·        жертвоприношението при продължаване живота на възрастен човек, означавано като «помана» и  т. н.” – Николай Колев, “Българска Етнология”, с. 58-59.

Ценни сведения предоставят също Иван Венедиков, Михаил Арнаудов, Иваничка Георгиева, Димитър Попов, архимандрит Павел Стефанов и др. Тези автори намират в народните ни празници следи от култовете към езическите божества Залмоксис, Бендида, Дионис, Земела, Хероса, а и Хермес, за когото Херодот твърди, че благородните траки го смятат за свой праотец.

Доказателства за балканския произход на българския народ идват и от други области. Културата е важна, но по-важен е антропологичния тип на дадено население. Макар да е привърженик на теорията за тюркския произход на старите българи, проф. Димитър Ангелов говори и за безспорното тракийско наследство. Този талантлив учен споделя, че от гледна точка на антропологията, голяма част от днешните българи принадлежат на древния тракийски тип: “Доминантен е следователно не донесеният от славяните северен тип, а характерният и разпространен сред някогашния тракийски етнос средиземноморски тип. По такъв начин, погледнато от биологична гледна точка, ролята на траките във формирането на българската народност е несъмнено.”  Димитър Ангелов, Образуване на Българската Народност, Наука и Изкуство, София, 1971, с. 188-190.

Данните поднесени от Евгений Теодоров, Димитър Ангелов и др. са ценни, но всички те делят един недостатък. В творбите на тези автори, на старите славяни се гледа като на северен народ, различен от траките. Това всъщност е една от най-големите заблуди в нашата история.

Малко са тези, които знаят, че първоначално името славени (славяни) е използвано само за древното население обитавало долното течение на Дунава. Става дума за гетите, които Херодот нарича най-храбрия тракийски народ. В три свои книги, Теофилакт Симоката обяснява, че славени е новото име на гетите  - “Sclavos sive Getas: hoc enim nomine antiquitus appellati sunt” - славяни, или гети, понеже с това име се наричали в старо време.

По време на Античността, дедите на словени, словаци, чехи, поляци, руснаци и др. не са носили името славяни, словени, славени, а венети, виниди, венди. Неслучайно старите територии на Словения и Словакия са наричани Венетия, Тера Венеторум, Марка Винедорум, Виндиш Марк и т.н. Клавдий Птолемей локализира Венетския залив в земите на днешна Северна Полша. Дори и днес, финландците наричат Русия с името Веная, а на руснаците казват венелайнен - венетски народ.

Венетите спадат към илирите – древен народ, с който траките са роднини. Това е причината за близостта на българския език с езиците на хървати, чехи, словенци и др., а не някаква хипотетична прародина в Припятските блата.

Нещата са прости, но поради това, че не са отървали на определени исторически школи, истината е затрупана с безброй измислици. Ако всичко се обясни, дадат ли се всички данни, кой нормален човек би приел, че всички стари народи на изток от Висла и намиращи се между Балтийско Море и Бяло Море, изчезват яко дим и на тяхно място се появява изведнъж многомилионна общност, която до този момент е била невидима. Това е абсурдно, нали?

Няма изчезване на стари народи, има изпадане на стари имена, а това е един напълно нормален процес. Ние българите сме потомци на хората известни на гърци и римляни под названието траки, докато словени, словаци, хървати, поляци и др. са потомци на илирите, познати и като венети. Илирите и траките са не само съседи, но и роднини. Неслучайно най-новите генетични проучвания показаха, че хърватите са нашите най-близките роднини. Хърватите са потомци на илирийския народ арвиати, който е споменат от Плиний Стари преди около 2000 години.

Редица заблуди са възникнали поради това, че от VII век до към XVII век, новото име на гетите - славяни започва да се използва и за венетите – деди на поляци, руснаци и др.   Още навремето, Ганчо Ценов поясни, че първоначално името славяни е било название на една група хора, т.е. не е било име на славянската раса, от което най-сетне са се разделили имената на другите славянски племена. Същото виждане се поддържа от британския учен Пол Барфорд – “The original term Sclaveni would seem to be a real tribal name (with a typica l - eni plural ending).

Ценов прави още едно важно уточнение, а именно това, че названието славени се налага и на други хора, понеже от българите произлиза писмеността, която бива разпространена сред други сродни народи. Пол Барфорд вижда нещата по сходен начин, но за разлика от Ценов, Барфорд поставя не разпространението на писмеността като основния фактор за възникването на колективното име славяни, а по-скоро разпространяването на християнството сред народите, които днес са познати като славянски.

С течение на времето, у нас името славяни се загубва, тъй както в Британия, там, където се съюзяват англи и сакси, името на саксите се загубва и се запазва само това на англите.

Не осъзнаем ли, че славяните от времето на Аспарух са реално тракийския народ гети, ние никога няма да разберем историята си. Не осъзнаем ли, че името на гетите - славяни и приложено и за роднините им венетите, ще се лутаме още дълго време.

Жалко е, че специалистите не са обяснили нещо важно. Описанието на външния вид на старите славяни в никакъв случай не е описание на северен народ. Прокопий Цезарийски твърди, че телата на славяните не са прекалено бели, нито пък косите им са светло руси. Употребен е един интересен епитет за цвета на косата – ξανθοί  - Proc. VIII.xiv.27.

Древното значение на ξανθοί е кафяви, връзка намираме с глагола ξανθίζω-препичам, правя кафяв, а също и с ξανθοδερκής-тъмноок, с кафяви очи. Едър ръст, лека пигментация на кожата и кафява коса са белези на тип, който преобладава при траките. Бистонските жени са наречени ξανθαί (имащи кафяви, кестеняви коси), а има дори тракийско племе Ξάνθοι . Както старите гърци, така и старите римляни са били предимно хора със сравнително тъмна пигментация на кожата и черна коса.

За древните обитатели на Рим и Атина кафявите, кестенявите коси са били светли и, поради това виждане, определенията flavi, ξανθοί/ξανθαί понякога биват тълкувани като руси, рижи. Разбира се между траките е имало както руси, така и рижи хора, но те са били малцинство. Това се вижда ясно от фреските от Казанлъшката, Александровската и Свещарска гробница. Преобладаващият тип е този на хората с кестенява коса, като русите и рижи хора са около 10%.

Фактите показват, че е несериозно да се говори за асимилация на траките от страна на старите славяни, защото старите славяни са гетите – тракийски народ, каквито са и мизите. Страбон обяснява, че гетите и мизите обитават земи както на север, така и на юг от река Дунав и говорят същия език, както и останалите траки.

При падането на Тракия под римска власт,  мизите и гетите на север от Дунава запазват свободата си и не спират да правят опити да освободят своите братя намиращи се под римска власт. През 680 година е сключен съюз между мизите познати като българи и гетите познати като славени, славяни. През 680 година няма нашествие на пришълци, а се касае за роднини обединени в една освободителна война.

За римските летописци нещата изглеждат по друг начин. Те считат земята ни за своя собственост, за неотделима част от Римската Империя (Византия). По същия начин, в по-късни времена турския султан е считал територията ни за неотделима част от своята държава.

Никой окупатор не желае да загуби завладяното и загубата винаги води до гняв. Римските владетели и техните летописци са били бесни от загубата на Тракия и това ги кара да съчинят безброй лъжи за дедите ни. За жалост тези лъжи са приети от по-късни историци и така е създадена една ужасно изкривена картина на нашето минало.

Ако ние действително бяхме смесица от три различни етноса, то в нашите земи щяха да са регистрирани три различни по характер топоними и хидроними, но това не е така. Един от най-често срещаните тракийски елементи на топоним е думата пара, позната и като бара (Суро бара, Суа бара, Тамон бари). Това де факто е българската дума бара - рекичка, акад. Владимир Георгиев бе първият, който изказа предположение по отношение на връзката на пара с бара.

Същият учен идентифицира тракийската дума за село, това е виса, тя отговаря съвсем точно на старобългарската дума вьсъ - село, селище. Владимир Георгиев изтълкува тракийската дума друме с българската дръм, дърма - горичка, а за брия даде обяснение със старобългарския глагол за-вьрети. Акад. Георгиев обясни, че тракийската дума за море е мори, тя отговаря на старобългарската морѥ-море.

Знаейки от стари извори, че древния Дибалтум се самира в блатиста местност, не е трудно да се отсъди, че тракийската дума за блато е балта, тя все още се употребява в някои наши диалекти. Същото важи и тракийската дума карпа - скала. Днес тя е обявена за диалектна дума, но не е тайна, че думата карпа е позната на Иван Вазов и е ползвана в неговите произведения.

Могат да се дадат още много примери, но и тези са достатъчни, за да се разбере, че няма промяна в езика на населението на земите на юг от Дунава след 680 година. Това, което липсва са тюркските топоними и хидроними. Дори убеденият в тюркския език на старите българи Веселин Бешевлиев, признава, че няма регистрирани тюркски топоними в средновековна България. Няма и никакви топоними обясними с помощта на източноирански език. Това са фактите, дали те се харесват на определени хора, или не, е без значение.

Ще мине време преди да бъде прието виждането, че сме потомци на траките, защото както е известно – по-лесно е да излъжеш хората, отколкото да им обясниш, че дълго време са били лъгани. Все пак пътят на истината е открит и е само въпрос на време всеки да приеме, че сме наследници на народа на Орфей.

Очаквайте продължение по темата във Факти.бг.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Georgi

    12 2 Отговор
    На всеки интелигентен човек е ясно , че върви масирана проруска пропаганда от всички медии . Има цели медии , които открито застават на руски позиции . БАН усилено мълчи и изопачава историята ни . Научно доказано е чрез ДНК тестове , че ние не сме славяни или тюрки , а сме един народ със северна гърция и северна италия и разбира се македония . Но на нас продължава да се вменява вина , че сме предатели спрямо русия . На никого не дължим нищо . Всичко сме си платили че и в повече !!! Българи бъдете горди !!! Трябва да се оттървем от русия завинаги и да престанем да се поддаваме на хибридни дезинформации !!!
  • 2 Д'Мин

    0 9 Отговор
    Аха, и сме братовчеди на атлантите!
  • 3 Омбре

    12 1 Отговор
    Не е само Русия, Георги, макар те да са били и пряко заинтересувани да се мълчи по въпроса, защото милиони в Южна Русия са потомци на българските народи - да, именно народи! Народи, защото са предтечи на отделните нации, а са били и твърде големи групи от хора, за да бъдат наречени племена. Забележи, че когато Иван Грозни побеждава войските на Казанското канство, той приема титлата "цар на българите". Защо на българите, ако тези мюсюлмани там са някакви татаро-монголи и хора с източен произход?! Построява Собор Покрова или още нар. църквата "Василий Блажени", където всички куполи на светците са под формата на тюрбан.

    Срещу българите е проведен няколковековен геноцид, като се има предвид и последващото гонение в Украйна, Бесарабия и т.н. Ленин 1920 година с декрет обявява българите за татари и личните им документи, дотогава списвани под формата на глинени плочки, биват унищожавани масово.

    Обаче трябва да се разбере и логиката на тези действия, защото първо е неприемливо да имаш десетки милиони по южните си граници, които изведнъж могат да се осъзнаят, а втори път е неприемливо да се признае, че руснаците са обикновени манипулатори на историята, и трето, че са освободили страна, която е много по-древна и цивилизована от освободителите си. А прибави и това, че изведнъж ще се понесат легенди за геноцида, проведен над казанските българи и как се получават богатства.
  • 4 uhiaan

    11 0 Отговор
    Браво SPAROTOK, все някога , все някой трябва да го каже Ясно И Високо... Траки и Българи са Един Народ.ТОВА Е ТАКА.
  • 5 Павел Серафимов

    9 1 Отговор
    Сведенията в статията могат да се проверят лесно. Да се дефинира тази работа като проруска пропаганда е доста несериозно. Просто няма как следното да е в полза на някой друг освен на нас Българите:

    " По време на Античността, дедите на словени, словаци, чехи, поляци, руснаци и др. не са носили името славяни, словени, славени, а венети, виниди, венди. Неслучайно старите територии на Словения и Словакия са наричани Венетия, Тера Венеторум, Марка Винедорум, Виндиш Марк и т.н. Клавдий Птолемей локализира Венетския залив в земите на днешна Северна Полша. Дори и днес, финландците наричат Русия с името Веная, а на руснаците казват венелайнен - венетски народ."

    Никъде в статията не е казано, че дължим някому нещо, нито, че имаме вина за нещо. Не е почтено да се правят такива инсинуации, един истински българин не би направил това.

    Що се касае до ДНК изследванията, оставам с впечатление, че доста хора не са чели изобщо научната публикация.
  • 6 марек

    1 0 Отговор
    по скоро дионисиевите празници произлизат от кукерите господин Серафимов.

    Коментиран от #7

  • 7 Павел Серафимов

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "марек":

    В кукерските и русалийски игри, нашият учен Иван Венедиков намира следи от култовете към Залмоксис и Дионис. Само към култа на Дионис може да се причисли Трифон Зарезан.
  • 8 христина

    7 1 Отговор
    Защо само северна Италия ,българите на Княз Алцек са се заселили в южна Италия по точно до Наполи...
  • 9 Дивиус

    12 0 Отговор
    БРАВО ЕДИН СМЕЛ БЪЛГАРИН ДА КАЖЕ ИСТИНАТА ГОНОЦИДА КЪМ НАРОДА НИ НЕ Е ОТ СКОРО А ОТ ПОНЕ 3000ГОДИНИ ХОРА НАЙСТИНА БЪДЕТЕ ГОРДИ ЗАЩОТО НАКРАЯ И ТОВА НЯМА ДА НИ ОСТАНЕ ЗАПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ НЕ БЯГАЙТЕ ОТ НЕЯ!! УЧЕТЕ ДЕЦАТА НА ИСТИНАТА!
  • 10 bozman

    1 1 Отговор
    Спароток: Ще мине време преди да бъде прието виждането, че сме потомци на траките, защото както е известно – по-лесно е да излъжеш хората, отколкото да им обясниш, че дълго време са били лъгани. Все пак пътят на истината е открит и е само въпрос на време всеки да приеме, че сме наследници на народа на Орфей.

    1. Траките са набедени за популация домуваща минимум в следните райони – Тракия, Мизия, Македония, Дакия, Малка Скития, Сарматия (Европейска), Витиня, Кападокия,Украйна, Унгария и т.н. Ако се приеме това за вярно, то очевидно траки ще са също сърбите, унгарците, украинците, молдовците и т.н. Тъй като споменатите народи имат езици от различни езикови групи, то такова класифициране е в полза на „славянизацията”, „тюркизацията” и т.н. на днешните българи, които приели някакъв нов език по принуждение, по различни причини.
    „ Yet we cannot identify the Thracians at that remote period, because we do not know for certain whether the Thracian and Illyrian tribes had separated by then. It is safer to speak of Proto-Thracians from whom there developed in the Iron Age..." John Boardman, I.E.S. Edwards, E. Sollberger, and N.G.L. Hammond. The Cambridge Ancient History, Volume 3, Part 1: The Prehistory of the Balkans, the Middle East and the Aegean World, Tenth to Eighth Centuries BC. Cambridge University Press, 1982, p. 53.

    2. Траките не могат да бъдат индикирани като народ преди нашествието на Рим на Балканите, те съществуват само в легенди и митове, което

    Коментиран от #11

  • 11 боцман

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "bozman":

    води до несериозни констатации за древната история и древните участници в нея. Още през 4 в. пр. н. е. Ал. Македонски се сражава против траки, трибали, гети, илирийци, дардани, т.е. имаме „вътрешно тракийски войни”, ако се вярва на териториалната класификация. Това едва ли е възможно, тъй като този период е предимно на войни на етническа основа и никъде не се споменава, че македонци, трибали, гети и т.н. са от една родословна клонка. Дори да е съществувала тази клонка генетично, то тя е безвъзвратно загубена за мисленето през това време, т.е. имаме липса на тракийски народ, като разбиране на света още през 3 в. пр. н. е. Ако ги има, то те са локализирани само в Тракия, което очевидно е наименование по топонимия, а не наименование по народност.
    3. Наличието на тракийски кохорти,тракийска конница, далматинска конница, илирийски легиони и т. н. в римската войска по времето на римската колонизация на Балканите 300 г. по-късно очевидно се основава само на териториална класификация и не носи в себе си народностни реалии. Така, че „наследниците на Орфей” са изчезнали от историческата сцена още в началото миналото хилядолетие, като популационна единцица и наименование от какъвто и да е вид.
  • 12 bozman

    2 1 Отговор
    4. В кръга на тези мисли, то „тракийци” към днешно време е понятие подобно на „индийци”, а индийци са Adivasi, Aimol people, Anal people, Angami Naga, Anglo, Assamese people, Asur people, Awadhi people, Badhi, Bagdi caste, Bajju Rajput и . . . още стотина народности. Подобна е картината и в днешен Китай. Как ще се приеме заявлението от някой индийски мадран или пангал от Индустан, който декларира, че те са единствените наследници на индийците – смешно нали !? Същото е положението и когато някой българин се изтъква, че е наследник на траките, а това пъчене има подтекст, че никой друг народ на Източна Европа не е техен наследник. Това поне е видно ясно в материалите на Павел Серафимов – българите са наследници на траките и никой друг.
    5. Ако се погледне на този надълго и нашироко плетен и разплитан проблем от гледна точка на новата ера, то всички тези вероятни траки от 4 в. пр. н.е. до – да фиксираме произволно II в., когато Помпей навлиза в извъневропейски земи – то траките вече са в състава на Римската империя и ОЧЕВИДНО са римляни. От II в.- IV в. нататък, терминологията, религията и изобщо културното оцветяване на Балканите придобиват нов цвят и форми и когато се употребяват например „тракийски войски”, то се има пред вид набирането на тези войски от територията Тракия или се архаизира това понятие в някои поетични и други литературни писания. Т.е. има bulgari, serpi, graeci, vlahoi е т.н., но траки НЯМА в историческите събития.
  • 13 bozman

    0 3 Отговор
    6. От тези най-общи забежки в историческата хронология на развитието на терминологията на балкарската популация, настойчивото деклариране, че българите са/сме наследници на траките и никой друг, е плитка историко-политическа заигравка с различна цел, като тази от близкото минало за „съветския народ”, която цели политически дивиденти или манипулира неосведомеността на средният българин на историческите процеси. Павел Серафимов нито е първият нито последният, който спекулира с терминологии като „Наследници сме на народа на Орфей” – такива „писатели” от ниско пропагандно ниво са хиляди в България.
    7. Днешните българи могат да бъдат отъждествявани по произход с когото е угодно от различните пол. конфигурации, религиозни секти или исторически течения – автохонци, тюркисти, иранисти и т.н., НО за всички тях са нужди добросъвестни и грамотни тълкувания на историческите източници. Връзка на днешните bulgaros/βουλγαροι - най-старите термини с които е известен българският народ – може да има с когото и да е от сведения предхождащи тази терминология. Траките НЕ СА сред одриси, меди, мизи, гети и т.н. с които се свързва българският народ, дори да се архаизират понякога тези понятия – те са мъртво понятие в историята повече от хилядолетие. Да се цитират неграмотности като тези на Николай
  • 14 bozman

    0 1 Отговор
    Колев, за тракийското начало „кукерските игри водят началото си от Дионисиевите празници, нестинарството също е извеждано от някои автори като тракийско наследство” и т.н. Е очевидно непознаване на предхристиянската религия на Балканите и с такива е пълен целият материал, както и почти всички останали материали на Павел Серафимов & Compani по този въпрос. Една немощна и неграмотна историография пласирана в посткомунистическа България от невежи хора по този въпрос.
    А те не са само сред любителите на историята, а и високо платени професионални историци. Ето тук сме срешнали няколко от тях:
    https://sites.google.com/site/bulgariannewhistory/blgarskite-don-kihotovci
    https://sites.google.com/site/bulgariannewhistory/don-quixotes-iii

    Навярно след години бъдещото поколение ще отсее тези манипулации от реалната българска история, но това никак не е сигурно, щом ние, като българска общност като цяло, до ден днешен не можем да различим плодовете на историческото „дърво” от талаша, т.е. реалната история от стотиците и манипулативни интерпретации от настоящето и миналото. Толкова за наследниците на Орфей, Тангра, Балгхария, Беинса Дуно и т.н.
    bozman
  • 15 Mercedes-Benz

    9 0 Отговор
    Този човек от години го говори това, но няма кой да чуе, защото стадото предпочита да се смята за наследник на някакви си славяни, племе измислено в поръчковата книга на Мавро Орбини и по -късно прието от германката Екатерина Велика, с цел приобщаване и по-лесна асимилация на околните народи по границата на тогавашната руска империя! Руската агентурата в БАН е много словоохотлива когато стане дума за този въпрос, по-бързи са и от светкавица когато трябва да "оборват с факти" твърдения като на Павел Серафимов. Били сме азиатски цигани, пък после сме станали славяни, а простичката истина е че сме наследници на най-древната цивилизация в Европа, а и света! По-будните българи могат да посетят блога на този човек, и да видят за какво става дума, а чугуните нека си лаят и викат че са сКлавяни (в превод роби от латински)!

    Коментиран от #16

  • 16 Д'Мин

    0 7 Отговор

    До коментар #15 от "Mercedes-Benz":

    Много глупости в русофобски стил! Мрази ги кой ти пречи! Когато ми изкараш ДНК от някой от рода Дуло, Вокил или Угаин и го сравниш с ДНК на тракийски вожд тогава се прави на велик историк! На вас май ви подхожда-историчар, защото подминавате по фантазия "наследниците на Ал. Македонски. Ако някога изобщо стане такова сравнение, повярвай ми ще се изненадаш много от резултатите. Много си бос, Мерджане!

    Коментиран от #17

  • 17 Mercedes-Benz

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Д'Мин":

    Чугунчо, не ви остава още много, лъжите ви една по една излизат наяве, хората се събуждат, дотогава ти можеш да си четеш учебника от 1980г. по "Родинознание" и да си папагалстваш в тон с Кремъл. А русофобия в мен няма, има едно безразличие, хайде поздрави!

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Д'Мин

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "Mercedes-Benz":

    когато аз съм се занимавал с история, ти си молил баща ти да ти купи МерСедес, ама Мачбокс. Май си си останал и досега с него!
  • 19 кроко

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Mercedes-Benz":

    Само може ли да ми обясниш как и тая тема успаваш да я обърнеш на плюене по комунистите? Вярно на някои хора главата ви е яко увредена от комунизма, ама това е резултат от ваши си лични недостатъци и аман вече от избиване на комплекси пред хората!
  • 20 Дядо поп

    2 2 Отговор
    Забелязал,съм закономерност в пристрастията на българите.
    Русолявите,синеоки хора в повечето случай са русофили,а
    хората с по-тъмен цвят на кожата и очите русофоби
    Едните ни причисляват към славяните,другите към траки,
    изобщо всеки вади някакви доводи в зависимост от
    пристрастията.
    Единствено всеобхватен ДНК тест,какъвто до момента няма
    може да отговори на въпроса,кой сме и откъде сме.
    А пък автора на статията, ни изкара
    потомци на Ал.Македонски,че нали и древните макета са
    рода с траките.
  • 21 балалайка

    3 3 Отговор
    айде още един луд!още малко и ще станем наследници на инките и на маите
  • 22 Джурджо

    1 0 Отговор
    Понятието ТРАКИ е измислено ,както и СЛАВЯНИ! Войните между тракийските народи,са били политически . Тесе случват и впо ново време в началото и края на 20 век на балканите ,между братски народи ,примерно между България и Румъния !!!
  • 23 Джурджо

    1 0 Отговор
    Няма страно,че Македонците на Александър са траки а пък били трепели други тракийски народи!
  • 24 киро спиров

    1 0 Отговор
    То хубаво, ама Спаро постоянно говори, че ние българите сме потомци на "тракийското племе гети", които погрешно били назовани "словени", а не на "траките" и май никой от овцете не забелязва това?!? А гетите са живели само в североизточна България, твърдо на север от Балкана, докато на юг живеят истинските траки, на север от Дунава даки, а на запад трибали и илири. Така че какво казва той, че ние не сме наследници на тия другите ли? Освен това в нито един извор от 4-6 в. няма името "славяни", нито "словени", а единствено "СКЛОВЕНИ", или просто "СКЛАВИ", което не е нито етнически, расов или езиков белег, а просто означава на гръцки "РОБИ"! Т.е. тези с които ни приравнява Спаро са една етническа амалгама от народи с единствено обединяващото битие на РОБИ! През 2-3-4-5 в. хората на север от Дунава са основен източник за пленници, по време на ромейските военни походи, които т.е. наречените "византийци" превръщат в роби, които продават , купуват за работници, домашни прислужници или за публичните си домове. Тези хора нямат точен произход и техните наследници в последтвие стават римски граждани и се сливат с останалите етноси във Византия. Траките в Тракия, както и гърците, арменците, сирийците, македонците и пр. народи граждани на Източният Рим са били господари на тези СКЛАВИ и са ги ползвали за роби. Така Траките са господари, а Склавите са Робите им!
  • 25 орфей

    1 0 Отговор
    както беше казал незнам точно кой(май беше Кесар или Цезар... : "ОООо неразумни ми уроде , защо се срамиш, да се наречеш тракиец".
    винаги сме си били и ако трябва да съм честен всички кралства в Европа благородни4ествата са основавани от Тракийци . А ние сме тези първите чистите от чиййто земи е тръгнало част от развитието на еволюцията на индивида . Защото по язовири умишлено строени да прикрият цели селища и магистрали под които се намират гробници съперничещи на египетските , и куп други неща... Златните мини които хиляди години са зареждали земите ни с блага енергия чиста и свята , от което фараони са били полагани в ковчези. Всичкото това злато идва от нашите земи тракийските които Бог ни повери. Но истинското това злато което не мойе да ни бъде взето е това злато което са нашите души. Душите на тракийския народ .
    Благодаря Ти Господи, че съм останал жив, за да мога да ти служа и днес . Аз ще изпълня Твоята Блага Воля без никакво изключение.
    Амин, Аум,Аумен
  • 26 орфей

    1 0 Отговор
    Дядо поп . аз съм роден в Тракия и цял живот сме били тракиййци . дядо ми баба ми бащша ми , обаче в един момент някой решил че траките съществували преди хиляди години че нямало и т.н. . асимилирани били ала балал така е да асимилирали са голям част от народа . така че аз не се причислявам , аз съм тракиец и съм горд да се нарека българин защото знам кои съм и откуде съм , за жалост повето наши сънародници са забравили и отчаяно търсят към кого да се причислят ......а за тези за които не сме удобни сме расисти . обачеако ги нямаше тези "расисти " още в пеюерите щяхте да живеете
  • 27 Орфей

    0 0 Отговор
    гети мизи и тн това са подробности понеже става дума за големи интервали от време .
    има една друга забравена приказка която днес звучи малко по разли4но и тя е : " Макар и сам , Бесът пак е Бес.
  • 28 Древен Пеласг

    4 1 Отговор
    Названията Пеласги, Траки, Славяни, Българи обозначават нас, Българите, през различни исторически епохи... А на всички русофили, юдеи и национални предатели ще кажа: краят ви е близо! Махайте се от нашата Майка-България, докато още можете!
  • 29 Орфей

    2 0 Отговор
    най - смешното е че има хора които се занимават цял живот с такъв тип дейност ( учени , историци , професори ) и никакъв птптп от тях не става . Ще ми говориш за народа ми в минало време чукайки се по гърдите, че бил професор . Жалки сте ми. Срам ме е от вас. Цапате родина ни
  • 30 Котраг

    1 4 Отговор
    Българите са велик народ и нямат нищо общо с траките освен, че са ги завладяли. Единствените наследници на траките са т.н. помаци. Оставете ги и те да се гордеят с потеклото си и не им го отнемайте, както правят руснаците с българското население в Русия.

    Коментиран от #31

  • 31 бай Танас

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Котраг":

    На калпавия,"траките"му пречат!!...Имаше един франкски поп,който описва кръстоносния поход така :"Стигнахме Панония и навлязохме в земите на българите,които се наричат Траки,според старите източници.." А един френски барон,именува Калоян,като "предводителя на траките"...Това било средновековна "архаизация",ама дали,или...

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.