9 Октомври, 2016 05:45 20 920 19

Дедите ни – Траките, са хора с невероятен талант

  • павел серафимов-
  • дедите-
  • траките-
  • невероятен-
  • талант

Земите ни са първото място, на което са се появили колелото и писмеността, заяви Павел Серафимов

Дедите ни – Траките, са хора с невероятен талант - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дедите ни – Траките, са хора с невероятен талант, заяви за Факти.бг изследователят Павел Серафимов. Предлагаме ви интересния поглед на Серафимов за древния корен на българите в три части. В този и останалите материала от поредицата ще научите невероятни, любопитни и скривани до сега факти.

Г-н Серафимов, вярно ли е, че дедите ни изграждат първата цивилизация в Европа?

От доста време се знае, че Тракия е люлката на европейската цивилизация. Има дори признания на западни учени като Гордън Чайлд: “Ние, учените на Запад, сме свикнали с мисълта, че европейската цивилизация се е зародила в източното Средиземноморие и от там, през вашите земи, минала в Централна и Западна Европа. От проучванията на Детев, Миков и изследванията на антрополога Петър Боев обаче се уверих, че Тракия е била забележителен център, от който започва зората на Европейската цивилизация”.

В миналото наистина се смяташе, че искрата на познанието е блеснала за първи път в Месопотамия, вярваше се, че там е изобретено колелото, а и най-ранната писменост. Оказа се обаче, че намереното от Петър Детев колело в Дончова Могила край село Биково е около хиляда години по-старо от колелата намерени в Месопотамия.

Оказа се също, че древното население на Балканите е създало писменост повече от хиляда години преди хората от земите на Месопотамия. Става дума за особените знаци от плочиците от Градешница, диска от Караново, артефактите от Вълчи Дол и още много други места.

Правейки анализ на тази древна тракийска писменост, акад. Владимир Георгиев открива аналози с най-древната критска писменост, а по-късно делото на българския учен е продължено от чужди изследователи като Харалд Хаарман, Марко Мерлини и др. Днес знаем, че балканската писменост е по-стара от крито - минойската, а и, че съществуват десетки общи знаци. Интересното е, че над четиридесет знака съвпадат с формите на старобългарските руни.

За участието на траки в изграждането на крито - минойската цивилизация е писал преди около седемдесет години чешкият учен Бедрих Хрозни. Той съпоставя не само названията на топоними, но показва връзката между Крит и Балканите с разпространението на особен вид керамика. В нашите земи тя се среща около три хиляди години по-рано, преди да се появи в Кносос и др. места.

Присъствието на дедите ни на остров Крит се потвърждава и от документираните имена в най-ранните документи с писмеността Линеарен. Холандския лингвист Петер  ван Сусберген, а и други изследователи откриха няколко тракийски имена – Арей, Питак, Диза, Резос. Интересното е това, че Арей и Диза са имена на божества, а Резос и Питак са известни от по-късни времена като имена на тракийски царе. Резос е споменат в Илиада, а Питак е цар на едоните, за когото е писал Тукидид.

Нашите земи са не само първото място, в което са се появили колелото и писмеността, дедите ни са изобретили и едни от най-ранните календари в историята на човечеството. В своя работа, Николай Дерменджиев даде изключително интересни сведения за най-древните календари и уточни, че “нашата календарна схема от Слатино е датирана по 14С цели 8 столетия преди началото на древната датировка на египетския календар.”

Както виждаме, не само Месопотамия, но дори и Египет се нарежда след дедите ни по отношение на най-ранните и най-важни открития. Това показва, че предците ни, познати по време на Античността под името траки, са били хора с невероятен талант.  

Дедите ни – Траките, са хора с невероятен талант

Предците ни даряват своите знания и на други народи. От Луций Ариан знаем за поход на Дионис в Индия, на Дионис бива приписано дори създаването на индийската цивилизация: “But when Dionysus had come, and become master of India, he founded cities, and gave laws for these cities, and became to the Indians the bestower of wine, as to the Greeks, and taught them to sow their land, giving them seed. It may be that Triptolemus, when he was sent out by Demeter to sow the entire earth, did not come this way; or perhaps before Triptolemus this Dionysus whoever he was came to India and gave the Indians seeds of domesticated plants; then Dionysus first yoked oxen to the plough and made most of the Indians agriculturists instead of wanderers, and armed them also with the arms of warfare. Further, Dionysus taught them to reverence other gods, but especially, of course, himself, with clashings of cymbals and beating of drums and dancing in the Satyric fashion.“ – Arrian, Anab. VIII.7.

Траките оказват силно влияние и върху келтите. Както знаем от работите на Хиполит, келтските друиди получават своята мъдрост от Залмоксис. Страбон разказва за култ към Дионис сред населението на остров недалеч от устието на река Лоара – Strab.IV.4.6. Благодарение на работите на Алфред Холдер, ние знаем, че келтите са почитали бог Белсурд, който не е никой друг, освен тракийския Сбелсурд.

В ирландските предания намираме сведения за идването на народ болги от Тракия по времето на Кир Велики - VI век преди Христа. На тези болги се приписва прогонването на лъжата и измамата и въвеждането на закони в Ирландия. До началото на XIX век тази информация е била известна и достъпна, тракийските болги са споменати дори в Енциклопедия Британика: “The Thracian party become the ancestors of the second colonizing race, Firbolgs” (Encyclopaedia Britannica, Dictionary of Arts, Sciences, and General Literature, 9th ed. Vol.V, Henry G. Allen and Co, 1833, p.299).

Още преди да смаят келтите, дедите ни повлияват населението на Апенинския полуостров. На коренното балканско население - пеласгите се приписва дори основаването на град Рим. За това съобщава Плутарх: “Some say that the Pelasgians, after wandering over most of the habitable earth and subduing most of mankind, settled down on that site, and that from their strength in war they called their city Rome.” – “ Някои разказват, че пеласгите, след като пребродили по-голямата част от обитаемите земи и след като покорили по-голямата част от човечеството, се установили тук и нарекли мястото Рим (Roma) по силата на своето оръжие.“

Разказът на Плутарх не е плод на въображение. На Апенинския полуостров има значителен брой трако - пеласгийски топоними и хидроними. Пример може да се даде с древните Беруа, Висентум, Калетра, Калатия, Калес, Каласарна, Сатрикум, Скаптия, Стабия. Те съответстват на нашите Берое, Висанте, Калис, Каластра, Скапте суле, Стоби.

Интересно е и присъствието на планина с име Имеус на Апенините. Тя е локализирана в днешния италиански регион Абруцо,  изследователят Антонио Скиарета съобщава, че древното име е било Mons Imeus. Това име е сродно на тракийското Хемус (Стара Планина), а и на названието на намиращата се в Централна Азия планина Имеус, Имеон. От всички тези наименования на планини, най-рано е споменат тракийския Хемус.

Сега става ясно защо според генетичните проучвания, ние сме близки не само с хърватите, но и с населението на Централна Италия. Не само българите на Алцек са отговорни за роднинството ни с определена група италианци, но и множество други наши предци, които са се заселили на Апенините още преди Рим да възникне като селище.

Дедите ни наричани по време на Античността с името траки са оказали силно влияние и върху гърците, няма никакво съмнение по този въпрос. Без траките Орфей, Тамир, Лин, Евмолп, Имарад и др. южните ни съседи никога не биха достигнали развитието, на което се радват в Класическия период. Алкидамант приписва на Орфей създаването на азбуката. Диодор Сицилийски подкрепя това твърдение съобщавайки, че Орфей и Лин са първите, които са ползвали древните букви. Евмолп въвежда Елевзийските мистерии в Атина, а благодарение на Платон знаем за въвеждането на култа към Бендида при гърците.

Един от най-добрите гръцки летописци е Тукидид. Той е от рода на одриския цар Олор. Създателят на басни Езоп е от фригийски произход. Определени автори приписват тракийски произход на Аристотел. Нека не забравяме също и това, че във вените на Темистокъл - спасителят на Атина, тече тракийска кръв. Негова майка е тракийката Абротона, чието име е сродно на названието на мизийската област Абретена, което пък от своя страна може да се обясни със старобългарското прилагателно обрѣтена - намерена, а съответства и на българското име Обретен.

Виждаме, че не е никак пресилено дедите ни да бъдат наречени създатели на европейската цивилизация. Истината бе потулена дълго време, но днес тя упорито си пробива път и въпреки силната съпротива от страна на някои учени, е само въпрос на време, когато цял свят ще знае, че българите са потомци на народът дал искрата на познанието на останалите европейци.

Още за истината затрупана с безброй безмислици може да прочетете в ЧАСТ 1 и ЧАСТ 2 на поредицата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вовата

    1 7 Отговор
    Усещам , че ставме за кашмер като македонците.
    Само че ние сме славянизирани траки

    Коментиран от #2

  • 2 Павел Серафимов

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "вовата":

    Драги господине, кое точно не отговаря на истината? Ако Вие не сте запознат изобщо с дадена информация, това не означава автоматично, че тази информация е недостоверна.

    По-разумно е, преди човек да се тръгне да спори, да провери как стоят нещата, да се запознае със специализирана литература, сега поне достъпа не е ограничен.

    Коментиран от #5

  • 3 Трол

    1 9 Отговор
    Автохтонната теория е пробита от всякъде. Тракийцине също са пришълци на Балканите. За тяхна писменост-да имаш много поздрави! Лингвистично ти заиграване на сходни имена е лаишко. Защото държавата Бутан води началото си от с. Бутан, нали :):):):). Знам за последните ДНК проучвания, това не доказва нищо. По време на Рим проучените територии са една държава-добре де империя. И без ДДС проучване аз ще ти кажа-в южна Европа преобладава средиземноморския тип, в северна-нордическия, и какво от това? Хайде без сарказъм-спициализирана литература, еми четем я, и специализирани форуми посещаваме. И правилно е отбелязал първия пост, като македонските историчари станахте! Ми докажете, че направо произхождаме от атлантите и да се свършва! Хайде аз отивам да завивам шоколада в станиол!

    Коментиран от #6

  • 4 Мите

    2 0 Отговор
    Вова ,не древността ни , ни прави за кашмер , а управниците и техните съветници.
  • 5 Трол

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "Павел Серафимов":

    А щях да забравя-СПАРОТОК, нали? Ми знаем те от спИциализираните форуми! Жив и здрав да си и си остани с мечтите си!
  • 6 Павел Серафимов

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Трол":

    Няма как траките да са пришълци на Балканите. Проучванията на костен материал от Каменната до Желязната епоха доказаха, че като цяло, траките от Античността са потомци на населението от Каменната епоха. Сведения могат да се намерят в трудовете на антрополозите Петър Боев и Славчо Чолаков.

    И не е сарказъм - четенето на научна литература е наложително, но наистина четене, а не само твърдене, че нещо е прочетено :)
  • 7 Васил Томов

    0 0 Отговор
    Българите от VІІ-VІ хил. пр.н.е. далеч предхождат "траките", моля вижте: 3.5.1. България-неолит-Съдържание - http://www.za-balgarite.com/3.5.1.BalgNeolit.html
  • 8 Трол

    2 6 Отговор
    Една от хипотезите за произхода на траките предполага, че са дошли от североизток около 1500 г. пр.н.е., смесвайки се със завареното предтракийско население, и по-късно са се обособили в отделни групи (част от българските археолози предполагат, че траките са дошли от североизток около 3500 г. пр.н.е. – т.е. в края на каменно-медната епоха). Според друга хипотеза, изказана от Александър Фол[1], оформянето на тракийската етно-културна общност не е процес, повлиян основно от външни миграции, а е резултат от вътрешни миграции и консолидиране на местно население, т.е. защитава идеята, че траките са автохтонно (местно) население. Всъщност Фол копира доказаната още от историка проф. Петър Детев хипотеза, че местната етно-културна общност се е оформяла от края на седмото хилядолетие преди Христа, когато са налични данни за най-старата европейска култура, създавана от палеобалканското население. Траките са просто по-младите му поколения.
    Това е само Уикипедия, но нагледно ти показвам и казвам, че съм привърженик на първата хипотеза. И да чел съм литература, и Лев Гумильов в оригинал съм чел, и теб съм те чел. И по този повод относно тракийските думи-соба е тюркска, одая също. Аз пък познавам тюркските езици.

    Коментиран от #9

  • 9 Павел Серафимов

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Трол":

    Твое право е да поддържаш тезата, която смяташ за правилна, но какви са доводите ти, че траките са били номади, които през 1500 пр. Христа са дошли в земите на юг от Дунава?

    Изследванията на антрополозите Боев и Чолаков не потвърждават появата на ново население през Бронзовата епоха. Изследванията на Петър Детев също не показват поява на нов народ, напротив, на лице е забележителна приемственост. Изследванията на лингвиста Владимир Георгиев показаха, че няма по-стар слой в топонимията от тракийския.

    Ако лингвисти, археолози и антрополози доказват, че траките са местно население, то какво може да се предложи като доказателство за противното?

    Аз съм човек, който е готов да признае грешката си, готов съм да уча винаги. Ако ти представиш убедителни доказателства за идването на траките през 1500 пр. Христа, ще спечелиш уважението ми.
  • 10 Трол

    0 5 Отговор
    Нали не смяташ да превръщаш форума в исторически? Не смятам да влизам в диспут, защото нямам аз фикс идеята да наложа разбиранията си относно произхода на българите, че са траки. Не ти е толкова високо нивото, че да можеш да промениш мнението ми по проблематиката (и това не е обида). Няма нужда на мен да ми обясняваш ДНК- на дедите ни от коя халко група са. Ще го обясня образно- дали на костите (примерно от общия гроб край Девня) пише маде ин Тракия, но са разпознават монголоидните от индоевропейските, нали? А и когато се докаже, че Ситалк е първи братовчед на лелята, на стринката по лелинкина линия на Аспарух, тогава ще ревизирам разбиранията си.

    Коментиран от #11

  • 11 Павел Серафимов

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Трол":

    Нямам фикс идея да налагам каквото и да било вярване. Никога не съм призовавал да ми се вярва сляпо, напротив, настоявам работите ми да се проверяват, но и да се критикува културно и аргументирано.

    Не желая да променям личните ти виждания, а и съдейки по условията, които поставяш, това е невъзможно.

    Жив и здрав!
  • 12 Репа

    0 3 Отговор
    Какви деди са ни траките, бе?
  • 13 Йордан Челебиев

    3 0 Отговор
    Павка не ти ли писна да отговаряш на разни, явно си много търпелив човек , завиждам ти и за характера и за знанията ти аз до сега да съм им теглил по една
  • 14 Диян Стоянов Добрев

    4 0 Отговор
    Истината за българския народ трябва да се пише и да се знае че сме си същите така- наречени ,,тракийски" племена, по места. ДНК-то от царете ни в могилите е същото като на местното население. Керамиката и златарството ни са същите, непроменени и до днес. Единствено по време на подтисничество - републиканския период преди цар Аспер; ислямската империя; и отново републиката потискат нормалното ни развитие и бележим застой и упадък във всяко едно отношение. Колелото със сигурност е българско ,,балканско" изобретение, от десетки ( може и от стотици- хиляди години ) а другите народи са го виждали но не са разбирали какво е това. Понеже сме контролирали не- само северна Африка; близкия и далечния Изток. ,Китайската" стена също е построена от предците ни ( много по- рано от колкото се смята сега ) за да насочим световната търговия насам. Много- показателен е фактът като вземем да сравним египетската и иранската бойна колесница с българската >>тракийската>чехи; поляци>руснаци; украинци
  • 15 Диян Стоянов Добрев

    3 1 Отговор
    колесница. От това сравнение се вижда как нашата е с изместен център на тежестта а на онези колелата им са хванати с една ос. Технология с която ги превъзхождаме с хиляди години. Да кажа и още нещо. За езика български. Безспорно сме оказали голямо влияние на народите от севе: германци ,,чехи и поляци" и викинги - ,,руснаци/ белоруси/ украинци" след отхвърлянето на републиката/ демокрацията/ социализмът/ циганията и ислямът и въздигането н а Свободното и Независимо Православно Българско Царство по времето на цар Аспер и сина му- цар Тервел преди 1340г. - тези народи намират сила и смисъл в българската култура и сами са започнали да говорят ( а някой и да пишат ) на български. Но, българският език е много- стар и днес в повечето европейски езици основните думи са български: вода; слънце; луна; майка; татко; брат; сестра; сол; едно, две; три, четири, пет.....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.